Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'i Libya'da Kaddafi ailesi destekliyor

Timeturk Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek Devrim Güçleri'in komutanı Selahaddin Ömer Beşir Badi ile konuştu. Libya devriminde en ön safta yer alan Badi, şimdi de Hafter'e karşı savaşıyor. Barış görüşmeleri için yol haritasına anlatan Badi, önemli bilgiler verdi



Nevzat Çiçek'in DiriliÅŸ Postası'nda yer alan röportajı ÅŸöyle; 

Selahaddin Ömer BeÅŸir Badi, 58 yaşında.Mısrata doÄŸumu. 1980 yılında havacılık okulunu bitirdi. SavaÅŸ uçağı pilotu. Hava okulunda öÄŸretmenlik yaptı. 1992 yılında görevinden istifa etti. Libya eski devlet baÅŸkanı Muammer Kadafi'ye muhalifti.

Derslerde öÄŸrencileri Kaddafi'ye karşı kışkırttığı için hakkında 3 suçlama ile tutuklandı. Suçlardan birinin suçu idam, diÄŸer ikisinin de 25 yıllık cezalardı. 2007 yılında kendi ifadesine göre Seyfullah Kaddafi'nin konumunu güçlendirmek için kendisi gibi bir çok insan affedildi. Daha sonra ticaretle uÄŸraÅŸtı. Libya'da devrim baÅŸladığında en önde yer aldı. Mısrata, Trablus ve Sirte'nin özgürleÅŸtirilmesinde en önde yer aldı. Devrimden sonra yapılan seçimlerde "Ulusal Kongre"ye seçildi ancak daha sonra istifa etti. Askeriyeye girerek eski rütbelerini geri aldı ve askeri istihbaratta çalıştı. Åžuan saha da aktif olarak Hafter'e karşı mücadele veren Fecr-i Libya Ordusu'nun komutanlığını yapıyor. Ülkenin % 90'nını elinde bulunduran Trablus merkezli, Devrimci Güçler'in komutanı olan Badi ile Libya'nın geleceÄŸini, Fas'ta yürütülen barış görüÅŸmelerini ve IŞİD'i konuÅŸtuk, barış görüÅŸmelerinin yol haritasını öÄŸrendik.

Badi'ye ilk olarak devrimin kazanımlarının ne alemde olduÄŸunu sorduk. Badi sorumuza ÅŸöyle cavap verdi:

"42 Yıllık Kaddafi iktidarı bize kötü miras bıraktı. 'Ben varsam siz varsınız, ben yoksam siz yoksunuz' siyaseti üzerine, kabileciliÄŸi körükleyen bir siyaset yürüttü. cehalet, Enaniyet ve ÅŸahsi çıkarların karşısında duracak hiç bir ÅŸeyi bize bırakmadı.Kaddafi'nin bıraktıkları bugün ceset olarak duruyor. Yani kafa gitti ama ceset hala ortada ve Hafter'de bu cesetlerden biridir.Zorlu bir mücadeleden sonra Devrimi baÅŸardık, Kaddafi ile birlikte olanların çoÄŸu bizim tarafımıza geçtiler ama bunların gerçek yüzlerini daha sonra gördük.Bu gruptakiler eski sistemi kurmak için söz geçirmeye baÅŸladılar.Eski dönemi özledikleri her hallerinden belli olmaya baÅŸladı.Kimi çıkar için, kimi eski koltuk için kimi de eski yönetim için LÄ°bya'yı karıştırmaya baÅŸladı.Bu insanlar gerek bölgesel güçlerle gerekse de uluslararası güçlerle temasa geçerek, devrimin baÅŸarıya ulaÅŸmaması ve kalıcı olmaması için her ÅŸeyi yapmaya baÅŸladılar. Bunu yaparak bir taraftan bir ÅŸey yapılmıyır algısı oluÅŸturmaya diÄŸer taraftan da Libya'yı uluslararası müdahaleye açık hale getirmeye çalıştılar.Bunların üç yıl boyunca Libya'nın zenginliklerini nasıl dışarıya kaçırdıklarını gördük. Kaddafi dönemine baktığımızda, onun güçlerinin devrimi boÄŸmak isteyenlerin güçleri olduÄŸunu ve güçlerini koruduÄŸunu gördük.Libya'ya istikrar gelmemesi için bunlar radikal güçleri de kuvvetlendirdi ve dikkat ederseniz batı da sürekli bu radikal güçlere vurgu yaptı.Kaddafi'nin yeÄŸeni Ahmed Kaddafi bu gruplara destek veriyor, Mısır, Cezayir,Ürdün, BirleÅŸik Arap Emirlikleri'de desteÄŸini bunlardan esirgemiyor.

LÄ°bya'da sahaya baktığımız zaman esas olarak isimleri görürsünüz, çünkü ordu yok, istihabarat yok, Anayasa yok. Kaddafi döneminde Anayasa Kaddafi'nin sözleriydi.Mesela DEvrim sırasında cezaevlerinde 25 bin insan vardı adli suçlardan mahkum olmuÅŸ. Devrim baÅŸlayınca Kaddafi bunları serbest bıraktı. Åžimdi o gruplarla da uÄŸraÅŸmak zorunda kalıyorsunuz, kimin hangi istihbarata hizmet ettiÄŸini göremiyorsunuz. Bu durumu gören bazı Kaddafi güçleri "Ulusalcı" oldu ve bize katıldı çünkü oyunu gördü. Bazıları Devrimin karşısına geçti.Bazıları ise uluslararası güçlerle anlaÅŸtı, eylemlere baÅŸladı ÅŸuan saha da ki durum budur."

FAS'TAKÄ° GÖRÜÅžMELER Ä°ÇÄ°N YOL HARÄ°TAMIZ BELLÄ°

Bir diÄŸer taraftan sahada bunlar olurken BM gözetiminde Fas'ta barış görüÅŸmeleri devam ediyor. Nasıl gidiyor barış görüÅŸmeleri ve sizin bu noktada yol haritanız nedir?


"Åžuan BM gözetiminde Fas'ta barış görüÅŸmeleri devam ediyor. Askeri, iktisadi,siyasi, toplumsal veya sosyal ve emniyet konularında çalışılıyor ve yapılabilecekler tartışılıyor.Bu çalışmalarda en önemli aÅŸama bence kimin nerede durduÄŸu, kendi çıkarlarını mı, yoksa Libya'nın çıkarlarını öncelediÄŸinin ortaya çıkarılmasıdır ve bunların delillendirilmesidir. Bu ortaya çıkarıldığında Libya'nın çıkarlarını düÅŸünmeyenlerin delilleriyle birlikte teÅŸhir edilmesi ve bunun üzerinde kamu oyu oluÅŸturmaya çalışacağız ve onu yok edeceÄŸiz. Kısaca, sorunu yapanın kim olduÄŸu, sorunun arkasındakinin kim olduÄŸu, bu sorunun içerisine düÅŸenin kim olduÄŸunun tespiti bizim açımzdan son derece önemlidir."

Bununla ilgili olarak nasıl bir yol izleyeceksiniz, çünkü bir taraftan da bir iç çatışma devam ediyor?

"Åžuan için önce iktisadi meselelerden baÅŸlayacağız. Bunlar benim görüÅŸlerim ve bunları yazılı hale de getirdim. Libya halkının zenginliÄŸinin LÄ°bya halkında kalmasını istiyoruz.Petrolü bu çatışmaların dışında tutmak istiyoruz. Petrol'ün iÅŸletmesini bir hakem gücüne bu süre zarfında verilmesini istiyoruz ve çatışmaların da bu sahaların dışına çıkarılmasını arzu ve talep ediyoruz. Petrol yol hatlarının güvenliÄŸinin saÄŸlanmasını istiyoruz bu noktada uluslararası yardıma ve hakem olmalarına da açığız. Mesela bu konuda Ä°nsansız Hava Araçları'ndan faydalanabiliriz.

Libya'nın zenginliklerinin yurt dışına kaçırılmasına asla ama asla müsaade etmeyeceÄŸiz ve Libya'da çıkan herÅŸeyin Libya halkına ait olduÄŸuna inanıyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz. Bu bakımdan petrol gelirlerinin Merkez Bankası'na yatırılması ve tarafsız olacak bir heyet tarafından bunun sevk ve idaresini talep ediyoruz.Aynı ÅŸekilde bu paranın belediyelere adil bir ÅŸekilde dağıtılması noktasında tarafsız adil komisyonların iÅŸ başına geçirilmesini talep ediyoruz.Keza alt yapı çalışmaları ve Libya'dan giden ÅŸirketlerin geri dönmesi için de aynı ÅŸekilde çalışma yapılmasını istiyoruz."

Siz böyle bir yol haritası sunarken BM önce bir birlik hükümeti kurulmasını istiyor, burada ayrılıyorsunuz, bunu nasıl aÅŸmayı planlıyorsunuz?

BM temsilcisi, tepeye önce bir hükümet kurularak sürecin aşılacağına inanıyor. Oysa biz bütün anlaÅŸmazlıkları çözüp bir hükümet oluÅŸturmak istiyoruz ki sorun tamamıyla ortadan kaldırılsın. BM'nin istediÄŸi 3. bir tarafı güçlendirir ki buda otomatik olarak Libya'nın Irak ve Suriye olmasına yol açar. Bu noktada NATO bünyesinde yardım istenir tarzı yaklaşımlar var ki biz asla NATO'nun burada sahada olmasını istemyoruz.

Silah, istiÅŸare ve bilgi anlamında herkesten yardım isteyebiliriz, çünkü Tobruk Yönetiminine, Mısır baÅŸta olmak üzere BAE ve baÅŸka yerlerden gerek silah,siyasi ve medya alanında her türlü destek geliyor.Biz diyoruz ki, Libya'da bütün yolların açık olması, sivil havaalanlarının korunması, sınırların savaÅŸ dışında kalması ve güvenliklerinin saÄŸlanmasıdır."

ANAYASA MAHKEMESÄ°'NÄ°N KARARI HAKLILIÄžIMIZI ORTAYA KOYDU

Anayasa Mahkemesi bir karar verdi ve Hafter yönetimindeki Tobruk yönetimini tanımadı. Bu noktada siz nasıl davranmaya devam edeceksiniz?


" Libya'da sorunu çözmek için sorunu daraltmak gerekiyor ve uluslararası alanda tarafsız olacak kiÅŸilerin Libya'nın yanında yer almasını istiyoruz. Ulusal GüvenliÄŸi ÅŸuan devrmciler yani bizler temsil ediyoruz ve Libya'nın % 90'nına hükmediyoruz.Ulusal Meclis Devrimcileri destekliyor, halktda desteÄŸi var ama uluslararası arenada desteÄŸi yok. Hafter ülkenin % 10'nuna hükmediyor, halk desteÄŸi yok ama uluslararası alanda ve bölgesel anlamda desteÄŸe sahip böyle garip bir durum söz konusu.Devrimci güçler, LÄ°bya Devrimini gerçekleÅŸtiren ve onu koruyan güçlerdir ve haktır. Hafter güçlerine baktığınız zaman eski rejmin adamları, kiÅŸisel çıkar peÅŸinde koÅŸanlar, paralı askerler bulunuyor. Bunu Ulusal Mahkeme'de biliyordu ve onu ilga edecek kararı verdi. LÄ°bya'da bir devrimciler, Hafter güçleri var saha da olan. Bunun dılında topumda 3. taraf olarak yazar, kanaat önderleri, aydın gibi insanların oluÅŸtrudÄŸu tarafsız gruplarda var. Bunların da görüÅŸlerini önemsiyoruz. Son günlerde bir tartışma var benden çekilmemi istiyorlar. Åžuan ÅŸunu rahatlıkla ifade ediyorum sizin aracılığınızla, eÄŸer benden çekilmemi istiyorlarsa benim gibi Hafter'de çekilmeyi bilmeli ve ben devrimcilerin komutanı olarak buna hazırım. Biz Fecr-i Libya olarak koltuk meraklısı deÄŸiliz. Libya'nın çıkarları bizim için ÅŸahısların çıkarlarından önemlidir ve bunun korunması gerekiyor.

FECR-Ä° LÄ°BYA BÄ°R HALK HAREKETÄ°DÄ°R

Fecr-i Libya'nın oluÅŸumu nasıl gerçekleÅŸti?


Devrimin fitilini ateÅŸleyen halk hareketiyiz. BeÅŸ arkadaşımla birlikte ilk sahaya çıkanlardan biriyim.Devrimi gerçekleÅŸtirdik ve devrimden sonra bir çok silahlı grup silahı bırakmadı, çünkü devrimin korunması gerekyordu. Polis, asker olmadık, eÄŸer olursak bir bütün halinde oluruz dediler ve aslında evlerimize çekilecektik devrimden sonra. Devrim sonrası bir baktık ki halkın devrimi eski rejim uzantıları, kiÅŸisel hesaplar yapan ve uluslararası güçlerle anlaÅŸanlar tarafından çalınmak isteniyor biz de bu sefer devrimi korumaya çalıştık. Silah sandılarını aldık oy sandıklarını getirdik ve seçimlerin yapılmasını saÄŸladık.Biz özgürlük ve koruma savaşı yürütüyoruz.Kısaca biz, temizleme ve temizlenme, devrimi koruma ve adaletin tesisi ve hukukun inÅŸaası için ÅŸuan çalışıyoruz.Ulusal Meclis oluÅŸtu onun koruyuculuÄŸunu üstlendik ve Libya'da devrimin çalınmaması için mücadele ediyoruz. Saha da 25 bin askerimiz toplamda ise 60 bin civarında güvenlik görevlimiz var.

Hafter Grubu kimlerden oluÅŸuyor?

Eski subaylardan, Kaddafi döneminde kalma ama hükümlerini kaybeden komutanlardan, eski yöneticilerden, fedaratif yapı isteyenlerden, Kaddafi2den maddi çıkar saÄŸlayanlardan, cezaevinden bırakılan suçlulardan, ve doÄŸudaki bazı kabilelerden oluÅŸuyor.Bunun dışında Mısır, Çad, Mali, Tuarekler ve Afrika'nın bazı yerlerinden getirilen paralı askerlerden oluÅŸuyorlar ve uluslarası yardımları çok iyi.10 Bine yakın güçleri var.

PROGRAMIMIZ BÜTÜN LÄ°BYA'NIN KURTULUÅžU Ä°ÇÄ°NDÄ°R

Bir programınız var mı? Libya'da çatışmaların durması noktasında..


Kaddafi kabilecilik ve bölgecilik üzerinden toplumu böldü, cahil bıraktı ve buda bize çok kötü bir miras olarak kaldı. Programın uygulanabilmesi için öncelikle bir hakem heyetinin oluÅŸması gerekiyor. Bunda din adamları ve saygın tarafsız kiÅŸilerin olması gerekiyor. Sonra bir Uygulayıcı heyetin oluÅŸması gerekiyor ki bu heyette Genelkurmay'a baÄŸlı, emir komuta zinciri içerisinde hareket edecek, uluslararası anlamda kabul göreb kiÅŸilerden seçilecek. 3. olarak da Gözlem ve destek heyetini oluÅŸturulmasını talep ediyoruz. Bunlar da AB, BM, Ä°Ä°T gibi kurumlardan oluÅŸabilir. Bunlar taraflara güven yazısını yani ÅŸartlara uyacaklarına dair yazıyı imzalatacak. Uymayanlar için de cezai ÅŸartlar devreye girecek.

Güvenlik için de, önce bizim bölgelerde olduÄŸu gibi güven ve istikrarın saÄŸlanmasını istiyoruz. Bu güvenli bölgelerin çatışmalardan uzak tutulmasını istiyoruz. Çatışmaların olduÄŸu bölgelerin güvenlik çemberine alınmasını, diÄŸer bölgelere sıçramamasını istiyoruz.Polis merkezlerinin açılmasını, emniyet güçlerinin oluÅŸturulmasını ve baÅŸkentin korunmasını istiyoruz. Elçilerin geri dönmesi, kaçakçılığın engellenmesi, radikal unsurların tedavi edilmesini istiyoruz. Suçluları cezalandıracak mercinin de oluÅŸturulmasını Libya için talep ediyoruz.

Siyasi uygulama olarak aÅŸağıdan yukarıya bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.Önce hükümeti kuralım altı düzeltelim deÄŸil, önce altı düzeltip hükümeti kurmak istiyoruz. Åžuan siyasi anlamda öne çıkanlar halka güven vermiyor bunların siyaset sahnesinden çekilmesini talep ediyoruz.Yeni, kirlenmemiÅŸ bir ekibin gelmesini istiyoruz ve bu ekibin de sınırlarının belli olmasını, devletin organlarının çalışması ve iki tarafta da cedeleÅŸen kiÅŸilerin çekilmesini istiyoruz.Devlet sistemi oluÅŸunca Anayasanın hazırlanması ve ve daha sonra bunun güven oyuna sunulmasını istiyoruz.Anayasa Ä°slam Åžeriatının yer almasını istiyoruz ve bu noktada zaten halkda bunu istiyor. Sistemin federatif mi, cumhuriyet mi, kralllık mı olacağına daha sonra halk karar verir ama öncelikle böyle bir yolun açılmasını istiyoruz.Anayasa hazırlanırsa biz de Hafter tarafı da seçimleri yapabiliriz, geçen seçimler gibi adil olan bir seçim tekrarlanabilir.

Askeri olarak iki taraf eÅŸit ÅŸartlarda silah bırakacak, güvenlik açığının oluÅŸumuna müsade edilmeyecek, isteyenler asker veya polis olacak istemeyenler yoluna gidecek.

IŞİD'İ LİBYA'DA KADDAFİ AİLESİ DESTEKLİYOR

IŞİD Libya'da gerçekten güçlü mü?


IŞİD burada bize karşı savaşıyor, geçen gün en önemli komutanlarını öldürdük. Ensarul Åžeriyya Örgütü'nden bir grup koptu ve bize katıldılar tek ÅŸartları vardı Anayasada Ä°slam vurgusu. Bunların bir kısmı davetçiydi ve silah almamıştı bile. Burada IŞİD gerçeÄŸini anlamak için Kaddafi'nin devrim sırasında elemanlarının bir kısmını Ä°slami Cemaatlere sızdırdığını görmemiz gerekiyor.Bir kısmı IÅŸid içerisine dışarıdan geldi ve yönetici konumuna yükseldiler.Ahmed Kaddafi bunlara açık destek verdiÄŸini ifade etti. ve Sirte'deki güçlenmeye baÅŸladılar. Daha önce 100 kiÅŸi idiler ve ÅŸuan sayıları 500 civarında. Libya'daki IŞİD oluÅŸumunun % 60'ı Kaddafi'nin destekçileri % 30'u Ensarül Åžerriya % 10 ise yabancılardan oluÅŸuyor.

Türkiye ve ErdoÄŸan için ne düÅŸünüyorsunuz?

Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Türkiye'de yaptıklarını görmemek için kör olmak gerekiyor. Ä°slam coÄŸrafyası içerisinde Türkiye'yi nereden nereye getirdiÄŸini hep beraber gördük. Kendisinden sonra aynı cesareti aynı yolu takip edecek birilerini bırakması gerekiyor. Sistemin deliklerini kapatması gerekiyor. Biz umutlanıyoruz, dua ediyoruz ve Türkiye halkına da Libya'nın haklı mücadelesinin yanında durdukları için teÅŸekkür ediyoruz.
 
TÄ°METÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.