Sosyal Medya

Dünya

Obama: İsrail'le stratejik ayrışmamız olabilir

ABD Başkanı Obama, İran'la nükleer anlaşma sonrası İsrail, İran ve arap üikelerine mesajlar verdi. Obama, İsrail'le farklılıklarımız olacaktır dedi



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ä°ran'la yapılan nükleer anlaÅŸmayı Amerikan New York Times gazetesine deÄŸerlendirdi. Obama, Ä°ran'la yapılan nükleer anlaÅŸmayı, "hayatta bir kez yakalanabilecek ÅŸans" olarak nitelendirdi. Obama, Ä°ran'la uzlaÅŸmadan rahatsız olan Arap ülkeleriyle "çetin bir görüÅŸme" yapacağını da söyledi.

Obama Ä°srail'in anlaÅŸmadan rahatsız olmasının sorulması üzerine, "Bu üzerinde kafa yorduÄŸum bir alan. Bakın, Ä°srail güçlü ve bıçkın bir demokrasi. Biz de bunun büyük kısmını paylaşıyoruz. Aynı kanı taşıyoruz, aynı ailedeniz. Bu Ä°srail ve ABD iliÅŸkisini özel kılan ÅŸeylerin bir parçası ve bu korunmalı. Ben, Ä°srail'in yerleÅŸim politikalarına karşı çıkabilme kabiliyetine sahip olmalıyım bunu yaparken de Ä°srail karşıtı olarak görülmemeliyim. Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu da benim politikalarımı paylaÅŸmayabilir, bunu yaparken de Demokrat karşıtı olarak görülmemeli. Bence bu birçok ortak noktamız olduÄŸu gibi stratejik farklılıklarımızın da olabileceÄŸini kabul etmenin en doÄŸru yolu. Ve bence her iki taraf için de bir diÄŸerinin baÅŸka bir ülke ile iÅŸbirliÄŸi yapmasına saygı duyması önemlidir ve diÄŸer tarafı sadece kendisiyle çalışmaya zorlamamalıdır. 

Ä°SRAÄ°L'E SALDIRI OLURSA YANINDA YER ALIRIZ

Obama, "Ä°ran vazgeçmez ÅŸeklinde bir anlayış var. Bu sadece böyle deÄŸildir. Ve bize göre, denemek gerek, biz tüm ÅŸeçeneklerimizi koruyoruz, biz saf deÄŸiliz-ancak eÄŸer bu meseleleri diplomatik olarak çözebileceksek, biz daha güvende oluruz ve müttefiklerimizi daha iyi ÅŸekilde koruyabiliriz, kim bilir? Ä°ran deÄŸiÅŸebilir. EÄŸer deÄŸiÅŸmezse, bizim caydırıcı kabiliyetimiz, bölgedeki askeri üstünlüÄŸümüz devam ediyor. Kendimizi ve müttefiklerimizi savunacak kabiliyetimizi ortadan kaldırmıyoruz. Bu durumda, neden denemeyelim ki?

BaÅŸbakan Netanyahu'yu duyabiliyorum, onun bu algısına saygı duyuyorum. Ä°srail bölgede daha hassas konumda ve Ä°srail'i anlayabiliyorum. Ä°srail halkına diyeceÄŸim o ki; Ä°ran'ın nükleer silah elde etmesini, diplomatik yollardan daha etkili bir ÅŸekilde engellemenin bir formülü yok. EÄŸer Ä°srail'e yönelik bir saldırı olursa, biz Ä°srail halkının yanında oluruz." dedi. 

OBAMA ARAP ÜLKELERÄ°NÄ° Ä°KNA ETMEYE ÇALIÅžIYOR

ABD BaÅŸkanı Obama diÄŸer taraftan Arap ülkelerini de anlaÅŸma konusunda ikna etmeye çalışıyor. Obama Ä°ran'ın nükleer programının barışçıl olduÄŸunu Arap ülkelerine anlatmak için bir dizi telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi. Beyaz Saray’ın açıklamasına göre Obama, liderlerle görüÅŸmesinde Ä°ran’la uzlaşılan çerçeve anlaÅŸmasının detaylarını ele aldı. Buna göre her konuda mutabakat saÄŸlanana kadar hiçbir anlaÅŸmanın olmayacağını vurgulayan Obama, önlerindeki birkaç ayın, Ä°ran’ın nükleer programının barışçıl amaçlı olduÄŸunu teyit edebilir kalıcı ve kapsamlı anlaÅŸmanın teknik detaylarını belirlemek için harcanacağını dile getirdi. Nihai anlaÅŸmanın 30 Haziran’da tamamlanması bekleniyor.

ARAP ÜLKELERÄ°NÄ°N POLTÄ°KALARI DAHA KESKÄ°N OLACAK

Ä°ran’ın bölgeyi istikrarsızlaÅŸtırmaya dönük eylemlerini bölgedeki ortaklarıyla ele almak için ABD’nin taahhüdünü tekrarlayan Obama, ayrıca, Körfez Arap Ülkeleri Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi’nin liderlerini bu konularda daha fazla istiÅŸarelerde bulunmak üzere Camp David’de bahar aylarında yapılacak toplantıya davet etti. Obama’nın telefonuna raÄŸmen Amerikan New York Times gazetesi ise Arap ülkelerinin Ä°ran’la varılan anlaÅŸma sonucu Ä°ran’ın bölgedeki politikalarına karşı daha keskin bir tutum alacağını yazdı.

"ÇOK ÇOK KÖTÜ BÄ°R ANLAÅžMA"

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, bir kez daha BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya'nın Ä°ran'la yaptığı nükleer uzlaÅŸmayı "çok çok kötü bir anlaÅŸma" olarak niteledi.

Amerikan televizyonuna konuÅŸan Netanyahu, Lozan'da yapılan anlaÅŸmanın Ä°ran'a "atom bombası" yapma yolunu açtığını iddia etti. Ä°ran'la nükleer bir anlaÅŸmayı sabote etmeyi amaçlamadığını ileri süren Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, "Ben kötü bir anlaÅŸmayı engellemeye çalıştım" dedi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.