Sosyal Medya

Güncel

Tek sermayeleri; makas, jilet ve bir de ağaç

Pakistanda halk hayatlarını geçindirmek için her türlü fırsatı değerlendiriyor. Berberlik mesleği ülkede sermaye neredeyse hiç gerektirmeyen meslekler arasında. Saç kesimi ve sakal traşı yapmayaı bilen insanlar için, ayna makas Jilet ve birde ağaç geçimini sağlamak için yetiyor



Pakistan’da halk, hayatını geçindirmek için her türlü fırsatı deÄŸerlendiriyor. Berberlik ise ülkede neredeyse hiç sermaye gerektirmeyen meslekler arasında. Saç kesimi ve sakal traşı yapmayı bilen insanlar için ayna, makas, jilet ve gölgelik yapan bir aÄŸaç geçimini saÄŸlamak için yetiyor.

Pakistan’da hemen hemen her sokakta görebilen aÄŸaç altı berberleri birçok kiÅŸinin uÄŸrak noktası. AÄŸaç altı berberlerine olan yoÄŸun talebin en büyük sebebi ise kuaför salonlarının beÅŸte biri kadar ücret istenmesi. Berberlerin sunduÄŸu hijyenik ortama aldırmayan birçok vatandaÅŸ, saç ve sakal traÅŸlarını olmak için bu berberleri tercih ediyor.

Kırsal kesimde berberlik mesleÄŸini icra edemeyen ya da yeterince kazanamayan Pakistanlılar, kalabalık ÅŸehirlere gelince ilk yaptıkları iÅŸ kendilerine uygun bir yerde aÄŸaç belirlemek oluyor. BaÅŸkent Ä°slamabad’ın G 10 çarşısında kendine güzel bir yer bulan Mazhar adlı vatandaÅŸ, ülkede bu iÅŸi yapan binlerce kiÅŸiden sadece biri. Mazhar, Pencap eyaletindeki kendi köyünde yeterince müÅŸteri bulamadığı için baÅŸkente geldiÄŸini söylüyor.

'ÇOK ÅžÜKÜR, GÜNDE 400 RUPÄ° (10 TL) KAZANIYORUM'

Mazhar, alacağı ücreti müÅŸterilerinin insiyatifine bırakırken, bir traÅŸtan ortalama 40 rupi alıyor. Pakistan'da 1 Türk Lirası'na takabül eden 40 rupiye Pakistan’da yarım kilo domates ancak alınabiliyor.

MesleÄŸinden memnun olduÄŸunu ve Allah'a bolca ÅŸükrettiÄŸi ifade eden Mazhar, iÅŸe nasıl baÅŸladığını ve ekmek teknesinin nasıl iÅŸlediÄŸini ÅŸöyle anlattı: "Ben köyden geldim. Fakir bir insanım ve yapacağım bir iÅŸim yoktu. Ä°steklerini yapamadığım bir ailem vardı. Ä°slamabad’a gelince burada kendi iÅŸime baÅŸladım. Köyümdeyken bu kadar iÅŸ yapamıyordum. Dükkan açacak durumum yok. 6 yıl önce buraya geldim ve bu aÄŸaç altında iÅŸimi yapmaya baÅŸladım. Hafta sonları iÅŸlerim daha iyi; ama ortalama günlük 400 ya da 500 rupi ancak kazanabiliyorum. Memleketimde kalsaydım bu kadar da kazanamazdım. Çünkü oradaki insanlar da fakir ve kimi zaman ücret veremiyorlar. Allah’a çok ÅŸükür geçimimi burada saÄŸlayabiliyorum."

'YAÄžMUR YAÄžDIÄžINDA EVÄ°N YOLUNU TUTUYORUM'

AÄŸaç altı berberlerinin geçimini yaÄŸmur olumsuz etkiliyor. Berber Mazhar ise yaÄŸmur yaÄŸdığında evin yolunu tuttuÄŸunu söylese de durumundan ÅŸikayetçi deÄŸil: "Çocuklarımı geçindirebiliyorum. YaÄŸmur yaÄŸdığında mecburen evime gidiyorum. Bunun ötesinde yapabilecek bir iÅŸim yok. Åžu an halimden memnunum."

Pakistan'da aydınlatma problemi de yaÅŸayan aÄŸaç altı berberleri, hava kararınca zaruri olarak evin yolunu tutuyor.

Öte yandan, kimi berberlerde müÅŸterinin beklemesi için oturaklar yapılırken, kimi berberlerde sırası gelene kadar ayakta beklemek zorunda kalıyor. Berberlerin müÅŸterilerin elbiselerinin yanı sıra, kullandığı havluları ve bazı traÅŸ malzemelerini aÄŸaçlara asması ise dikkatlerden kaçmıyor.

Pakistan’da hemen hemen her sokakta görülen aÄŸaç altı berberleri, hallerinden memnun. Ancak gelecek dönemlerde yapılabilecek bir ÅŸehir planlama projesinin düÅŸüncesi bile keyiflerini kaçırmaya yetiyor. Zira masrafsız ve az da olsa ailelerini geçindirebilecek parayı kazanabildikleri iÅŸlerini, kaybetme endiÅŸesi duyuyorlar.

CÄ°HAN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.