Sosyal Medya

Güncel

Kesinti TEÄ°AÅž'ta istifa getirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye çapında gerçekleşen elektrik kesintisi sebebiyle TEİAŞ Genel Müdürü’nün istifa ettiğini açıkladı. Seçime kadar elektrik dağıtımı ile ilgili tüm kurumlarda izinlerin iptal edildiğini belirtti.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 31 Mart’ta Türkiye’nin 81 ilinden 79’unu etkileyen ve uzun süre giderilemeyen elektrik kesintisi ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Yıldız bu kesintiden sorumlu olduÄŸunu düÅŸündüÄŸü için Türkiye Elektrik Ä°letim A.Åž. (TEÄ°AÅž) Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın da istifa ettiÄŸini açıkladı. 7 Haziran seçimlerine kadar elektrik dağıtımından sorumlu TEÄ°AÅž’ta tüm izinlerin kaldırıldığını belirtti.

‘Seçimde elektrik kesintisi korkusu olan varsa’

Yıldız, 2011 genel seçimlerinde ve 2014 yerel seçimlerinde gerçekleÅŸen elektrik kesintileri sebebiyle bunun 7 Haziran seçimlerinde de gerçekleÅŸeceÄŸi endiÅŸesi taşıyanlara hitaben de ÅŸunu söyledi;

“Seçimlerle ilgili elektrik kesintisi bekleyen varsa, tüm izinlerin kaldırıldığını ve yoÄŸun bir çalışma mesaisi uygulayacağımızı söylemek isterim. Seçim gününe kadar tüm izinleri kaldırdık."

‘Hem teknik arıza hem iÅŸletim hatası’

Yıldız, gerçekleÅŸen sorunun hem teknik arızadan hem de iÅŸletim hatasından kaynaklandığını açıkladı ve bu yüzden bir istifa gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti;

“1.2 milyon kilometrelik iletim ağından bahsediyoruz. Avrupa’nın ikincisi.  Ä°ncelemelerin ardından neticeye ulaÅŸtık. Teknik bir arıza ve iÅŸletim hatasının da olduÄŸu tarafımızdan düÅŸünülüyor. Kendisini bu iÅŸte sorumlu gören TEÄ°AÅž Genel Müdürü Kemal Yıldır da istifa etmiÅŸ bulunuyor."

‘Tüm olumsuzluklar birarada gerçekleÅŸti’

YaÅŸanan kesintinin, gerçekleÅŸme ihtimali küçük birçok sorunun bir arada meydana gelmesi sebebiyle oluÅŸtuÄŸunu da ekledi;

“Yaz dönemi girmeden gerek iyileÅŸtirmeler gerek kapasite hattını arttırma çalışmaları nedeniyle Türkiye’nin doÄŸudan batısına 5 iletim hattının kesildiÄŸini görüyoruz. Birçok olumsuzluÄŸun çok kısa bir sürede bir araya gelmiÅŸ olması burada gerçekleÅŸti. Toplam 7 hatta bu sebeplerle uzun hatlarımız güç salınımı sebebiyle devre dışı kaldı. DoÄŸu bölgelerinde yüksek üretim, batı bölgelerdeki yüksek kullanım birbirini tetikledi. Yükler artınca sistemin kendini koruma çabasıyla bu gerçekleÅŸti. Bu bir hattaki arızayla baÅŸlıyor. Ä°ÅŸletim hatası ile kaynaklı olduÄŸu da düÅŸünülüyor. Sistemin dışarıya ne kadar açık olduÄŸu da soruÅŸturuluyor. Gerek iÅŸletim hatası gerekse aşırı risk alındığını görüyoruz. Birçok olumsuzlukların bir araya gelmesidir bu. Bir elektrik santrali için yeni bir hat yapılması var. Bir hat arızadan dolayı açıyor. Bir hat salınımdan dolayı oluyor. Bunların hepsinin bir araya  gelmesi bu küçük bir ihtimal. Bu oldu.”

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.