Suudi Arabistan liderliÄŸindeki koalisyon güçlerinin 'Kararlılık Fırtınası Operasyonu' kapsamında hava saldırılarını sürdürdüÄŸü Yemen'de, Åžii Husiler, koÅŸullu olarak müzakere çaÄŸrısı yaptı. Husiler, hava saldırılarının son bulması durumunda görüÅŸmelere açık olduklarını duyurdu.

Açıklamayı, Devlet BaÅŸkanı Mansur Hadi'nin eski yardımcılarından da olan, Husilerin liderlerinden Salih Samed yaptı.

Samed, teklifleri kabul edilirse, müzakerelerin, "saldırgan olmayan" tarafların arabuluculuÄŸunda gerçekleÅŸmesi gerektiÄŸini söyledi ve ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Diyalog yönündeki pozisyonumuzu koruyoruz ve yaÅŸanan her ÅŸeye raÄŸmen bu pozisyonumuzun deÄŸiÅŸmemesinden yanayız."

"Hadi'nin dönmesine karşıyız"

"Müzakerelere baÅŸlamak için saldırıların durması dışında bir ÅŸartımız yok" diyen Samed, bu müzakerelerin belirli bir zaman çizelgesinde yürütülmesinden yana olduklarını belirtti.

Samed, Devlet BaÅŸkanı Mansur Hadi'nin Yemen'e geri dönmesine ise karşı olduklarını belirtti.

Husiler Aden'de ilerleme kaydetti

Aden’i ele geçirmeye çalışan Husiler ile CumhurbaÅŸkanı Hadi taraftarları arasındaki çatışmalar da devam ediyor.

Gelen son bilgiler, Husilerin, hava saldırılarına raÄŸmen ilerleme saÄŸladıkları yönünde.

Husiler, Hadi yanlısı güçlerin elinde bulunan Mualla Limanı'na yaklaÅŸmış durumda.

Dokuz ülke koalisyonda yer alıyor

Siyasi krizin yaÅŸandığı Yemen'de Husilerin baÅŸkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiÅŸ ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceÄŸi yönündeki açıklamalarda bulunmuÅŸtu.

Bu geliÅŸmelerden sonra Husilerin Aden'e doÄŸru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çaÄŸrısınde bulunmuÅŸtu. Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı baÅŸlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden oluÅŸan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılıyor.