Sosyal Medya

Dünya

Rusya'dan Kırım Tatarlarına sistematik baskı

Ajans Kafkas'ta yer alan habere göre; Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin üzerinden henüz bir yıl geçmişken Kırım Tatar televizyonu (ATR) kapatıldı.



31 Mart’a kadar Kırım’da yayınlarını sürdürmesi için kayıt yaptırması gereken ATR’nin kayıt baÅŸvurusu kabul edilmedi ve televizyon kapatıldı. Kayıt yaptırabilen tek yayın organı Tatar gazetesi Yeni Dünya.

Kırım’da yaÅŸayan 2 miyonluk nüfusun yaklaşık 300 binini oluÅŸturan Kırım Tatarlarına hizmet veren ve Kırım Tatarcasıyla yayınlarını sürdüren ATR televizyon kanalının Ukrayna’daki yayınları ise devam ediyor. ATR kanalı Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra yarımadada yayın yapan ender eleÅŸtirel seslerden biriydi ve yayını kapanmadan önce de bu tutumunu sürdürüyordu.

Kırım Tatarları 1944 yılında Sovyet lideri Josef Stalin’in emri ile sürülmüÅŸtü. Kırım Tatarları ancak Sovyetlerin yıkılmasını ardından anavatanlarına dönebildiler. Geçen yıl Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Kırım Tataları tekrar anavatanlarını terk etmeye baÅŸladılar. Rusya Kırım Tatarlarına yönelik baskılarını her geçen gün artırıyor.

Karara tepkiler

Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko ATR ile ilgili kararı kınadı. PoroÅŸenko Twitter üzerinden, “ATR’yi kapatabilirler ancak Kırım Tatarları’nın gerçekleri duyma ve özgürlük arzularını köreltemezler,” diye açıklama yaptı.

Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı AGÄ°T’in medya özgürlüÄŸü temsilcisi Dunja Mijatoviç de, Kırım Tatarları’na ait medya kuruluÅŸlarına yayın izni verilmemesinin ‘taraflı’ nedenleri olduÄŸunu ve bunun da Kırım’da özgür ve bağımsız seslerin siyasi nedenlerden dolayı kısıldığının yeni bir kanıtı olduÄŸunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü ise yayınladığı basın açıklamasında kayıt tarihi dolmadan önce Kırım Tatar diline ait medya kuruluÅŸlarının defalarca ve nedensiz biçimde lisans baÅŸvurularının reddedilmesini eleÅŸtirdi. Merkezi Londra’da olan örgütün açıklamasında “Ä°dari bir iÅŸlemmiÅŸ gibi gösterilen ifade özgürlüÄŸüne yönelik bu açık saldırı, bağımsız medyayı engellemek, muhalifleri susturmak ve Kırım Tatarları’nı korkutmak için giriÅŸilen haksız bir eylemdir” denildi.

Kanalın sahibi Lenur Ä°slamov, Kırım’da yayınlarına son verilmesini, ülkeden tekrar sürülmeye benzettikleri belirtti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.