Rize'den Trabzon Havalimanı'na giden Fenerbahçe kafilesinin otobüsüne ateÅŸ açılmasıyla ilgili soruÅŸturmada, olay yerinden yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Otobüsün silahlı saldırıya uÄŸradığı bölgede inceleme yapan polis ve jandarma ekipleri, olay yeri yakında bir dere yatağında av tüfeÄŸi ile av tüfeÄŸi fiÅŸeÄŸine ait bir tapa buldu. 

Dere yatağında av tüfeÄŸi bulundu

Polis ve jandarma ekipleri incelemelerini orta viyadüÄŸün giriÅŸindeki refüjde yoÄŸunlaÅŸtırdı. Ekipler, otobüsün saldırıya uÄŸradığı yerle tapanın bulunduÄŸu nokta arasındaki yaklaşık 250 metrelik mesafe bulunduÄŸunu belirledi. Ekipler, olayın yaÅŸandığı bölgedeki ormanlık alana çıkan yol kenarındaki bir aÄŸacın dallarında da av tüfeÄŸine ait saçma izi tespit etti. Buraya yaklaşık 100 metre uzaklıktaki dere yatağında da bir adet av tüfeÄŸi bulundu. Bulunan tüfekle fiÅŸek tapasının saldırıda kullanılıp kullanılmadığı, yapılacak incelemelerin ardından tespit edilecek. 

Vali Öz: Av tüfeÄŸiyle iki el ateÅŸ edildi

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de, silahlı saldırının gerçekleÅŸtiÄŸi yerde sabah inceleme yaptı, yetkililerden bilgi aldı. Vali Öz, saldırıyla ilgili görüntü kaydı olduÄŸunu ve bunu izlediÄŸini belirtti:

"Az önce kendim de izledim. Konvoyun arkasından polis ekibinin çektiÄŸi kamera görüntüleri var. O ekibimizin çektiÄŸi görüntülerde de otobüse iki el, büyük ihtimalle bir av tüfeÄŸiyle, iri saçmalar olduÄŸu gözüküyor; ateÅŸ edilmiÅŸ olduÄŸu gözüküyor. Bununla ilgili arkadaÅŸlarımız bölgede çalışmalara devam ediyor. Bölge, ormanlık ve arazi yapısı zor bir bölge. Umarız kısa sürede sonuç alırız."

'Yaralı ÅŸoför kendine geldi'

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, silahlı saldırıda yaralanan ÅŸoförü de, tedavi gördüÄŸü Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nde ziyaret etti. Öz, kendisine gelen ve durumu iye olan ÅŸoförün büyük bir cesaret ve kahramanlık gösterdiÄŸini vurguladı: 

"Olayın görüntülerini izledikten sonra saldırının ardından aracı saÄŸa çekmesi, büyük kahramanlık ve cesaret gösterdiÄŸini görüyoruz. O yönden bakıldığında gerçekten büyük bir sıkıntının önüne geçildiÄŸi görülüyor. Åžoför arkadaşımızın saÄŸlık durumu iyi, konuÅŸulanlara cevap verebiliyor. Ä°nÅŸallah kısa zamanda normal servise de alınır."

'Yerel saldırı ihtimali yüksek ama...'

Gazetecilerin soruları üzerine Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, saldırı sırasında arkadaki polis aracından çekilen görüntüleri bir kez daha anlattı: 

"Evet, bizim otobüsün arkasından gelen polis aracının çektiÄŸi görüntülerde, iki el silah sesi duyuluyor ve bunun üzerine ÅŸoförümüz dörtlüleri yakarak aracı saÄŸa çekiyor. Bu gelen silah sesleri ve yaralı ÅŸoförümüzün üzerinden çıkan bulgular, saçmalar ÅŸekliyle 2 el ateÅŸ edildiÄŸini gösteriyor."

Vali, olayın terör baÄŸlantısı olup olmadığı sorusu üzerine, ÅŸu anki bulgularla bunu söylemenin doÄŸru olmadığı söyledi.

Öz, "Av tüfeÄŸiyle yerel bir saldırı olma ihtimali yüksek ancak tüm ihtimalleri de gözden uzak tutmamak gerekiyor. Bütün yönleriyle deÄŸerlendiriyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Åžoförün vücudundan çıkan parçalar emniyete verildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi BaÅŸhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, ÅŸoförün vücudundan çıkan parçalar için, "Ben bir hekim olarak o konuda yorum yapamam. Birtakım metal parçalar çıkardık, o parçaları emniyet güçlerine teslim ettik. Onlar sanıyorum bu konuda inceleme yapıp sizi aydınlatacaklardır ama ben 'saçma mıydı kurÅŸun muydu' diye yorum yapamam" ifadelerini kullandı.

'Çok profesyonelce bir eylem'

Yaralı ÅŸoförü ziyaret edenlerden biri de, Trabzonspor Kulübü BaÅŸkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yakup Aslan'dı. Hastane çıkışı gazetecilere konuÅŸan Aslan, saldırının Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında son yıllarda yaÅŸanan gerilimle ilgisinin olup olmadığı yolundaki soru üzerine ÅŸunları söyledi:

"Bunları konuÅŸmak doÄŸru deÄŸildir. Bunlar tamamen farklı ÅŸeyler. Åžu anda Fenerbahçe'yle bizim ne maçımız var ne de yakında verilmiÅŸ bir demecimiz var. Maç bizimle ilgili deÄŸil, Rize'yle ilgili. Bununla alakalı deÄŸil, ötesi bir ÅŸey bu. Bunun en kısa zamanda açıklanması, gerçeÄŸin açığa çıkması, futbol camiasının da rahatlatılması gerekiyor. Çok profesyonelce yapılmış bir eylem. Ciddi bir suikast giriÅŸimine benzer bir durum bu."

Cumartesi akÅŸamı oynanan Rizespor maçı sonrası Ä°stanbul'a dönmek için Rize'den Trabzon Havalimanı'na giden Fenerbahçe kafilesini taşıyan otobüsüne Trabzon'un Araklı ilçesi giriÅŸindeki viyadükte seyir halindeyken bir cisim isabet etmiÅŸti. Olayda araç sürücüsü Ufuk Kıran yüzünden yaralandı. Takım otobüsü teknik heyetin müdahalesiyle güçlükle durdurulabildi. Trabzon valisi ilk açıklamada otobüsün camına taÅŸ isabet ettiÄŸini söyledi. Ancak daha sonra olayın silahlı saldırı olduÄŸu anlaşıldı. 

 

Fenerbahçe'den 'Ligler ertelensin' talebi

Ä°stanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na inen takım kafilesini Fenerbahçe BaÅŸkanı Aziz Yıldırım karşıladı. Çok sayıda taraftar da havaalanında futbol takımına destek verdi.

Fenerbahçe, olayın ardından yaptığı açıklamayla liglerin ertelenmesini talep etti. Kulübün internet sitesine konan açıklamada "DüÅŸüncemiz bu karanlık eylem aydınlatılana kadar liglerin ertelenmesinin kaçınılmaz olduÄŸudur” denildi. 

 

Kulüplerden ve TFF'den kınama

Trabzonspor Kulübü'nden yapılan açıklamada ÅŸu ifadeler yer aldı:

"Çaykur Rizespor maçı sonrası Trabzon Havalimanına dönerken Sürmene istikametinde Fenerbahçe kafilesinin içinde bulunduÄŸu otobüse yapılan, spor ve insanlıkla baÄŸdaÅŸmayan çirkin ve ahlaksız saldırıyı esefle kınıyoruz. Fenerbahçe camiasına geçmiÅŸ olsun diyor, saldırıda yaralanan otobüs ÅŸoförüne acil ÅŸifalar diliyoruz. Bu saldırıyı yapanların biran önce emniyet güçlerimiz tarafından bulunup, adalete teslim edilmesini bekliyoruz."

Çaykur Rizespor'un resmi internet sitesinden yapılan açıklamada da "Maç sonrası havaalanına dönerken Sürmene yakınlarında Fenerbahçe kafilesi otobüsüne yapılan silahlı saldırıyı kınıyor ve kabul edilemez buluyoruz. Saldırıda yaralanan otobüs ÅŸoförüne acil ÅŸifalar diliyoruz" ifadelere kullanıldı. Milli futbolcular Arda Turan ve Salih Uçan da sosyal medya hesaplarından, saldırıyı kınadılar.

BeÅŸiktaÅŸ, Galatasaray, Altınordu, Orduspor, Gaziantepspor, Torku Konyaspor ve Ä°stanbul BaÅŸakÅŸehir Futbol Kulübü de "geçmiÅŸ olsun" mesajı yayımladı. 

Uslu: Hedef tüm takımı öldürmekti

Olayla ilgili konuÅŸan Fenerbahçe Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, "Viyadükten geçiyoruz. Otobüse saldırıyorlar. Åžoförü yaralıyorlar. Amaçları belli; otobüs devrilsin, futbolcular ölsün. Bu saldırı doÄŸrudan ÅŸoförü öldürmeye yönelik. Hedef tüm takımı öldürmekti" dedi. 

Fenerbahçe Ä°dari Menajeri Hasan Çetinkaya da BaÅŸkan Aziz Yıldırım ile konuÅŸtuklarını, Yıldırım'ın geniÅŸ güvenlik önlemleri alınmadan yola çıkmamalarını söylediÄŸini aktardı.  

EkÅŸioÄŸlu: Bu bir vahÅŸet

Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ä°lhan EkÅŸioÄŸlu, futbol takımlarını taşıyan otobüse yapılan saldırıyla ilgili olarak "Bu bir vahÅŸet, bu bir son nokta. Taşı falan geçtik, silah var" dedi.

FBTV'ye açıklamada bulunan EkÅŸioÄŸlu, saldırı nedeniyle otobüs ÅŸoförünün yaralandığını belirterek, "Öncelikle dualarımız ÅŸoför arkadaÅŸlarımızla. Ä°nÅŸallah hafif atlatır, oradan gelecek haberi bekliyoruz ama Allah korudu hepimizi. Söyleyebilecek hiçbir ÅŸey yok. Bu bir vahÅŸet. Bunu körükleyenler ve kaşıyanlar utansın. Bu bir vahÅŸet, bu bir son nokta. Otobüsü gördünüz. Silah vardı, silahtan bahsediyoruz. Taşı falan geçtik, silah var. Söylenebilecek hiçbir ÅŸey yok" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Yarsuvat: Bu akıl dışı saldırı hiçbir ÅŸekilde savunulamaz

 

Galatasaray BaÅŸkanı Duygun Yarsuvat, sarı kırmızılı kulübün internet sitesinde yer alan açıklamasında, Fenerbahçeli sporcular ve yöneticilerin saldırıdan yara almadan kurtulmalarının sevindirici olduÄŸunu belirterek, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Fenerbahçe kafilesine yapılan saldırı Türk sporuna vurulmak istenen bir darbedir. Fenerbahçeli sporcuların ve idarecilerin bu saldırıdan yara almadan kurtulmaları sevindiricidir. Bu akıl dışı saldırı hiçbir ÅŸekilde savunulamaz. Fenerbahçe camiasına geçmiÅŸ olsun diyoruz."

Türkiye Futbol Federasyonu, Trabzonspor, BeÅŸiktaÅŸ, Çaykur Rizespor, Altınordu, Orduspor, Gaziantepspor, Torku Konyaspor ve Ä°stanbul BaÅŸakÅŸehir de yaptıkları açıklamarla olayı kınadı ve "geçmiÅŸ olsun" mesajı yayımladı. Milli futbolcular Arda Turan ve Salih Uçan da sosyal medya hesaplarından, saldırıyı kınadılar.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun açıklaması ise ÅŸöyle:

 

"Bu saldırıyı sadece güzide bir kulübümüze deÄŸil Türk futboluna yapılmış bir saldırı olarak addediyor ve sorumluların yakalanıp bir an önce hak ettikleri cezayı almaları için Türkiye Futbol Federasyonu olarak olayın takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz. Bu vesileyle tüm futbol camiasına, medyaya ve özellikle de yöneticilerimize, futbol ortamını geren, ÅŸiddeti kışkırtan beyanatlarından uzak durmaları ve tam bir sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri gereÄŸini bir kez daha önemle hatırlatmak istiyoruz."

DavutoÄŸlu, KılıçdaroÄŸlu ve KurtulmuÅŸ kınadı

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, twitter hesabından açıklama yaparak "Fenerbahçe kafilesine yapılan saldırıyı kınıyorum. Tüm spor camiasına ve Fenerbahçe Spor Kulübü'ne geçmiÅŸ olsun. Trabzon valimizle görüÅŸtüm ve her türlü tedbirin alınması yönünde talimat verdim. Faillerin en kısa zamanda yakalanıp adalete teslim edilmesi için tüm çalışmalar titizlikle sürmektedir" dedi.

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Fenerbahçe otobüsüne yapılan saldırıyı kınadı. KılıçdaroÄŸlu, yaptığı açıklamada, 'alçakça' olarak nitelediÄŸi saldırıyı, nefretle kınadığını belirtti.

Olayda yaralanan araç sürücüsüne acil ÅŸifalar dileyen KılıçdaroÄŸlu, Fenerbahçe Kulübü yöneticilerine, futbolcularına ve taraftarlarına da geçmiÅŸ olsun dileklerini iletti.

BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ da Fenerbahçe Spor Kulübü'ne yapılan saldırıyı twitter hesabından yayımladığı bir mesajla kınadı. 

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ise Fenerbahçe kafilesini taşıyan otobüse saldırı hakkında yetkililerden bilgi aldı. 

'Birlik beraberlik içinde durmamız gerekiyor'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif ÇaÄŸatay Kılıç’ın saldırıyla ilgili açıklaması ÅŸöyle:

"BaÅŸta Fenerbahçe Spor Kulübü'nün tüm yönetici, futbolcu ve gönül verenlerine geçmiÅŸ olsun. Hiçbir ÅŸekilde sporla, insanlıkla ilgisi olmayan bir olay olduÄŸunu hepimizin açık seçik olarak dile getirmesi gerekiyor. Valimiz açıklama yaptı. Maalesef ÅŸoförün yüzüne isabet edenin kurÅŸun yarası olduÄŸuna dair elimizde bilgi var. Ne olduÄŸu, tam olarak yapılan incelemelerden sonra ortaya çıkacak. Bu akÅŸam yapılan alçakça saldırı, tamamen bir insanlık dışı davranıştır. Hiçbirimiz bunu hiçbir ÅŸekilde kabul etmiyoruz. Bunu yapanların da sporla, taraftarlıkla ilgisi yoktur. Tüm spor camiamızın, medyasından yöneticisinden futbolcusundan herkes bir olarak, beraber olarak karşısında en ÅŸiddetli ve birlik beraberlik içinde durmamız gerekiyor."

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA