Sosyal Medya

Dünya

ABD'nin gizli İran hazırlığı

Pentagon’un, nükleer müzakereler sürerken, İran’ın gizli tesislerini vuracak bombalar geliştirdiği ortaya çıktı.



Washington yönetiminin, geçen hafta uzlaşı saÄŸlanan Ä°ran’ın nükleer programına iliÅŸkin müzakerelerin baÅŸarısız olması halinde devreye girmesi olası askeri seçenek için gizlice hazırlık yaptığı ortaya çıktı.

Amerikan basınında çıkan haberlere göre Savunma Bakanlığı geçen yıl müzakereler sürerken, Ä°ran’ın yeraltındaki nükleer tesislerini yok etmek için 2011 yılında üretilen sığınak delici bombalarının etkisinin daha da artırılması için talimat verdi.

Yerin 60 metre altına inebilen sığınak delicilerin teknik özelliklerinin geliÅŸtirildiÄŸini kaydeden Wall Street Journal gazetesi, Pentagon’un son bomba denemesini ocak ayı ortalarında yaptığını vurguladı. ABD’li askeri uzmanlar, nükleer tesislere yönelik bir saldırının, Ä°ran’ın nükleer programını sadece birkaç yıl geriye götürebileceÄŸini, zira teknik bilgi ve insan kaynağının yok edilemez olduÄŸunu kabul ediyor.

AMBARGO TARTIÅžMASI

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’nin Ä°ran’a yönelik yaptırımların aÅŸamalı olarak kaldırılacağı ÅŸeklindeki sözlerine Tahran’dan tepki geldi. Ä°ran DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı ve BaÅŸmüzakereci Abbas Arakçi, ABD’nin açıklamalarının aksine, ülkesine uygulanan yaptırımların, taraflar arasında nihai anlaÅŸmanın imzalandığı gün kaldırılacağını öne sürdü.



KAYNAK: Gazetevatan 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.