Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Gök bilimciler gözlerine inanamadı

Gök bilimciler, ilk kez 18 yıl bir gök cisminin doğumuna ve gelişimine gerçek zamanlı olarak şahit oldu.



'Science' dergisinde yayımlanan araÅŸtırmaya göre, bebek yıldızın çevresinde bir toz bulutu bulunuyor. Toz bulutu, yıldızdan uzaya doÄŸru hareket eden sıcak, iyonize hava dalgalarının yavaÅŸlamasını saÄŸlıyor.

GÜNEÅž'TEN 300 KAT DAHA PARLAK!

Meksika Üniversitesi Astronomi Bölümü'nden Carlos Carrasco-Gonzalez, 'W75N(B)-VLA2' adı verilen yıldızın GüneÅŸ'ten 300 kez daha parlak olduÄŸunu belirtti.

Carrasco-Gonzales, "Yıldızın doÄŸumunu, Meksika çöllerine yerleÅŸtirilen Çok Büyük Dizi (VLA) adlı 27 antenden 1996 ve 2014 yılında saÄŸlanan verileri inceleyerek bulduk" diye konuÅŸtu.

'TARÄ°HTE BÄ°R Ä°LK, HEYECAN VERÄ°CÄ°'

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nden Prof. Dr. Huib van Langevelde, yıldızın 18 yıl içinde kaydettiÄŸi büyümeyi izlemenin heyecan verici olduÄŸunu kaydetti.

Langevelde, "Tarihte ilk kez bir gök cisminin doÄŸumuna ve geliÅŸimine gerçek zamanlı olarak tanık oluyoruz" ifadelerini kullandı.

DEVASA BÄ°R MANYETÄ°K ALAN

AraÅŸtırmaya destek veren Avrupa Çok Uzun Tabanlı Ä°nterferometre Enstitüsü'nden (JIVE) Gabriele Surcis de 1996'da yıldızın doÄŸduÄŸu bölgede devasa bir manyetik alan keÅŸfettiklerini hatırlattı.

AraÅŸtırmanın, manyetik alanın yıldızların doÄŸumunda çok büyük role sahip olduÄŸunu gösterdiÄŸini vurgulayan Surcis, bebek yıldızın geçirdiÄŸi deÄŸiÅŸimleri izlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.