Sosyal Medya

Coğrafyamız

Zarif, Tahran'da kahraman gibi karşılandı...

İran'la 5+1 ülkelerinin nükleer ve yaptırımların kaldırılması konularında anlaşmasının ardından Tahran sokakları kutlamalara sahne oldu. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Tahran'da kahraman gibi karşılandı



Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ä°sviçre’nin Lozan kentinde gerçekleÅŸtirilen Ä°ran’ın nükleer programına dair görüÅŸmelerinde uzlaÅŸmaya varılmasının ardından döndüÄŸü ülkesinde kahraman gibi karşılandı.

Ä°sviçre’nin Lozan kentinde gerçekleÅŸtirilen müzakerelerde BM Güvenlik Konseyi’nin daimi 5 üyesi ve Almanya ile Ä°ran arasında ana konularda anlaÅŸmaya varılmıştı. Dün Lozan’da gerçekleÅŸtirilen basın toplantısının ardından Ä°sviçre’den ayrılan ve bu sabah ülkesine dönen Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Zarif’i Tahran’da bulunan Mehrabad Havaalanı'nda kalabalık bir grup karşıladı.

Ä°ran Atom Enerjisi Kurumu BaÅŸkanı Ali Ekber Salihi ve kameralar karşısına geçerek basın mensuplarına kısa bir deÄŸerlendirme yaptıktan sonra havaalanından ayrılan Zarif’e dışarıda da kalabalık bir grup eÅŸlik etti.

Ä°ran vatandaÅŸlarının alkış ve tezahüratlarla eÅŸlik ettiÄŸi Zarif’in içinde bulunduÄŸu aracın kalabalıktan ilerleyemediÄŸi görüldü. Ä°ran bayrakları taşıyan Ä°ran vatandaÅŸları, sloganlar ve tezahüratlar eÅŸliÄŸinde Zarif’e sevgi gösterilerinde bulundu. Öte yandan, nükleer görüÅŸmelerde uzlaÅŸmaya varılmasının ardından Ä°ranlı vatandaÅŸların, sokaklara çıkarak bu durumu kutladıkları bildirildi.

ZARÄ°F: Ä°MTÄ°YAZ ELDE ETMEK Ä°ÇÄ°N Ä°MTÄ°YAZ VEREBÄ°LÄ°RÄ°Z

Zarif, "Müzakerelerde bir takım imtiyazlar elde etmek için bazı imtiyazları karşı tarafa verebiliriz" dedi.

Ä°ranlı öÄŸrenciler ajansı Ä°SNA'nın haberine göre, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Ä°ngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluÅŸan 5+1 ülkeleriyle nükleer müzakerelerdeki Ä°ran heyeti, Lozan'dan baÅŸkent Tahran'a döndü. Mihrabad Havaalanı'nda basın mensuplarına konuÅŸan DışiÅŸleri Bakanı Zarif, dünya kamuoyunun merakla takip ettiÄŸi görüÅŸmelerde varılan taslak anlaÅŸmasıyla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Nihai anlaÅŸmaya varmanın ancak karşı tarafın gerçekçi yaklaşımıyla mümkün olacağını savunan Zarif, müzakereler boyunca kendilerine destek veren dini lider Hamaney ve CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani'ye teÅŸekkür etti.

HENÜZ YOLUN BAÅžINDAYIZ

Müzakerelerde bazı hedeflerinin olduÄŸunu belirten Zarif, ÅŸunları söyledi: "Müzakere ve anlaÅŸmada bir tarafın tüm imtiyazlara sahip olması ve diÄŸer tarafın buna teslim olması diye bir ÅŸey yok. Müzakerelerde bir takım imtiyazlar elde etmek için bazı imtiyazları karşı tarafa verebiliriz. Henüz yolun başındayız. Hedeflerimizden biri nükleer programın devam etmesi, diÄŸeri hiç bir tesisimizin deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸramamasıydı."

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunan Zarif, "Önceki alınan kararların tümünde Ä°ran'ın uranyum zenginleÅŸtirmesinin durdurulması, Arak ve Fordo tesislerinin faaliyetlerine son vermesi yer alıyordu. Bunların hiç biri gerçekleÅŸmeyecek" diye konuÅŸtu.

Natanz tesisinin uranyum zenginleÅŸtirme çalışmalarına devam edeceÄŸini belirten Zarif, ÅŸöyle devam etti: "Daha önce karşı taraf için büyük bir tehlike olarak kabul edilen Fordo tesisi çalışmalarına devam edecek. Fordo tesisinin kapanması gibi bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Orada binin üzerinde santrifüj bulunacak. Nükleer madde olmaksızın çalıştırılacak. Uluslararası iÅŸbirliÄŸiyle bu tesis modern bir nükleer araÅŸtırma tesisine dönüÅŸecek."

10 YIL GÖZETÄ°MLÄ° ÜRETÄ°M

Nükleer çalışmalarda 10 yıl süreyle bir takım kısıtlamaların uygulanmasıyla ilgili soruya Zarif, "Bu daha önce 20 artı 10 yıldı. Bu sınırlama 10 yıl olacak" ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI

Zarif yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili de ÅŸunları kaydetti: "AnlaÅŸma uygulamaya geçtiÄŸi gün tüm ekonomik ve mali yaptırımlar kaldırılacak. Devletler yaptıklar anlaÅŸmalara sadık kalmalıdır. ABD'nin kanunlarının ne olduÄŸu bizi ilgilendirmez. Bu sorumluluk ABD'ye aittir. Çünkü ABD uluslararası kanunlara göre yaptırımların kaldırılması konusunda sorumlu ve görevli olacaktır. EÄŸer birileri yaptırımların aÅŸamalı olarak kaldırılmasını konuÅŸuyorsa ÅŸu bilinmelidir ki bu söylenen onaylananın aksidir."

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani de uzlaÅŸmanın ardından, ülkesiyle 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde ortak hareket planının ana parametreleri konusunda çözüme ulaşıldığını kaydetmiÅŸ, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Ana parametreler konusunda çözüme ulaşıldı. Taslak çalışmaları en kısa zamanda baÅŸlayacak ve 30 Haziran’a kadar tamamlanacak" ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.