Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin tarihinde bir ilk

Filistin'in, İsrail ile 20 yılı aşkın bir süredir hiçbir ilerleme kaydedilmeden devam eden müzakere sürecinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üye olması, İsrail ile ilişkilerinde bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor.



Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Saib Ureykat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu durumun Filistin tarihinde bir ilk olduÄŸuna dikkati çekti.

Ureykat, "Ä°srail'in, kanuni ve siyasi yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve yerleÅŸim birimleri inÅŸası, Kudüs'ün YahudileÅŸtirilmesi faaliyetleri, Filistinlilerin evlerini yıkarak onların siyasi ve coÄŸrafi varlıklarını sonlandırmaya çalışmasıyla dayattığı emrivaki siyasetinin gölgesinde, müzakere stratejisine devam etmek mümkün deÄŸildi" dedi.

Ön inceleme aÅŸamasının, davaların kabul edilebilirlik ÅŸartlarının ve savaÅŸ suçu iÅŸleyenlerin belirlenmesi açısından çok önemli olduÄŸunu söyleyen Ureykat, FKÖ'nün de yurt içi ve dışındaki hukukçularla Ä°srail'in son Gazze saldırısı ve yerleÅŸim birimleriyle alakalı bir dosyayı hazırlama aÅŸamasında olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Ä°srail'in, Filistin'in UCM üyeliÄŸine tepkisi

Ä°srailli bazı yetkililer, Filistin'in üyelik kararının kesinleÅŸmesinin ardından, Ä°srail askerleri aleyhine dava açılması ihtimaline karşı Tel Aviv yönetiminin çeÅŸitli adımlar atabileceÄŸini, bu adımların, Filistin vergi gelirlerinin dondurulmasından Batı Åžeria'nın Ä°srail'e katılması kararına kadar uzanabileceÄŸi yönünde açıklamalar yapmıştı.

Ä°srail'in üyelik kararına verdiÄŸi tepki sadece açıklamalarla sınırlı kalmadı. Ä°srail'de faaliyet gösteren hukuk merkezi Shurat HaDin, Ä°srailli yetkililere karşı dava açılması ihtimaline karşı ÅŸimdiden çalışmaya baÅŸladı. Avukat Nitsana Darshan-Leitner baÅŸkanlığındaki merkezin kendi sitesinde yayınlanan açıklamasında, Batılı istihbarat kuruluÅŸları, güvenlik kurumları ve dünya genelindeki gönüllü örgütlerle Yahudi dünyasına vekaleten Filistinlilere karşı davalar açılacağı belirtildi.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, BaÅŸbakan Rami El-Hamdallah ve Hamas Siyasi Büro BaÅŸkan Yardımcısı Halid MeÅŸal'in de aralarında bulunduÄŸu Filistinli yetkililer aleyhinde UCM'de dava açan merkezin bu alandaki çalışmaları henüz sonuçlanmış olmasa da New York'taki Federal Mahkeme'de açtığı davayı kazanarak Filistin yönetimini, 2002-2004 yıllarında Ä°srail içinde düzenlenen intihar eylemlerinde hayatını kaybeden Amerikalıların ailesine 218 milyon dolar ödemeye mecbur bıraktı.

Filistin'in UCM üyeliÄŸini, "oyunun kurallarının deÄŸiÅŸtirilmesi" olarak yorumlayan merkez, "savaÅŸ suçları iddialarının oluÅŸturduÄŸu tehdidin görmezden gelinemeyeceÄŸi ve Ä°srail'in kendisine karşı önyargılı olan UCM karşısında bu suçlamalara cevap verecek yeterli aracı olmadığı" ifadesine yer verdi.

Geçen çarÅŸamba UCM'nin Lahey kentindeki merkezinde basına kapalı düzenlenen ve Filistin DışiÅŸleri Bakanı Riyad Malki baÅŸkanlığındaki heyetin katıldığı törenle Filistin'in UCM üyeliÄŸi resmiyet kazanmıştı. Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, geçen yıl aralık ayında, aralarında UCM'nin temelini oluÅŸturan Roma Statüsü'nün de bulunduÄŸu 20 uluslararası anlaÅŸmaya taraf olmak için imza atmıştı. Filistin, Roma Statüsü'ne katılım belgesini ocak ayında BM Genel SekreterliÄŸi'ne sunmuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.