Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Dünya ile yeni bir sayfa açıyoruz'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmadan sonra ülkesinin dünyada imajını değiştirerek 'yeni bir sayfa' açacağını söyledi. Ruhani, anlaşmanın uygulanması için de "Taraflar sözünü tutarsa biz de sözümüzü tutarız" diye konuştu.



Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, nükleer müzakerelerde ülkesi ile Batı arasında çerçeve anlaÅŸmaya varılmasının ardından ilk kez konuÅŸtu.

Varılan anlaÅŸmanın ülkesinin uranyum zenginleÅŸtirme hakkını koruduÄŸunu söyleyen Ruhani, “Bugün büyük güçler Ä°ran’ın kendi toprakları üzerinde sivil amaçlı nükleer hakkını tanıyor. Bu anlaÅŸma çerçevesinde Ä°ran’ın uranyum zenginleÅŸtirmesi herhangi bir ülkeye zarar vermeyecek. Dünya güçleri bunu anladı” dedi.

Nükleer programı üzerinde Batının Ä°ran’a uyguladığı yaptırımları eleÅŸtiren Ruhani, “Batı, bize uyguladığı yaptırımların iÅŸe yaramadığını iyi anladı. Bizi bu yaptırımlarla yıldıracaklarını düÅŸündüler. Fakat biz bunun mümkün olmadığını ve ancak diyalog yoluyla bu meselelerin çözülebileceÄŸini ispat ettik. Bu anlaÅŸmanın gerçekleÅŸmesinin temeli bu” diye konuÅŸtu.

‘Dünya ile yeni bir sayfa açıyoruz’

Varılan çerçeve anlaÅŸmadan sonra ülkesinin dünyadaki imajının deÄŸiÅŸeceÄŸini ifade eden Ruhani, “Bu anlaÅŸma ile birlikte Ä°ran’a uygulanan yaptırımlar kalkacak, Ä°ran’ın dünyada imajı deÄŸiÅŸecek. Dünya ile yeni bir sayfa açacağız. Dünya güçleriyle daha iyi bir iÅŸbirliÄŸi içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Ruhani, Ä°ran’ın ‘tüm ülkelerle daha iyi iliÅŸkiler ve daha iyi iÅŸbirliÄŸi yürütme fırsatını’ yakalayacağını söyledi.

Bölgede istikrarsızlığın sebebinin, ülkeler arasındaki iÅŸbirliÄŸi eksikliÄŸi olduÄŸunu söyleyen Ruhani, “Biz bölgede tüm ülkelerle iyi iliÅŸki yürütmek istiyoruz, gerginlikleri bitirmek istiyoruz. Bu koordinasyon ve iÅŸbirliÄŸi olmazsa istikrar saÄŸlanamaz. Bu anlaÅŸmadan sonra daha iyi bir iÅŸbirliÄŸi kuracağız” dedi.

‘Liderimizin talimatına uyduk’

Ruhani, nükleer müzakerelerin tüm aÅŸamalarında Ä°ran Ä°slam Devrimi’nin mürÅŸidi Ayatullah Ali Hameney'in talimatına uyduklarını dile getirdi.

Ruhani, “Bizim yolumuz doÄŸru bir yol. Ä°ran halkı tüm baskılara raÄŸmen yılmadı ve yoluna devam etti. Müzakerelerde yolumuzun doÄŸru bir yol olduÄŸunu tüm dünyaya gösterdik. Biz müzakerelerin tüm aÅŸamalarında Ä°slam Devrimi liderinin talimatına uyduk ve kazandık” dedi.

‘Taraflar sözünü tutarsa biz de tutarız’

Çerçeve anlaÅŸmasında verilen taahhütlerin korunması gerektiÄŸini söyleyen Ruhani, “Biz, verdiÄŸimiz tüm sözlere sahip çıkacağız. Batının da verdiÄŸi sözlere sahip çıkmasını istiyoruz. Taraflar sözünü tutarsa biz de sözümüzü tutarız. Taahhütler korunma altında kalmalı” diye konuÅŸtu.

Nihai anlaÅŸma 30 Haziran'da

Nükleer müzakerelerde Ä°ran ve Batı ülkeleri arasında ‘siyasi çerçeve anlaÅŸması’ PerÅŸembe günü saÄŸlandı. AnlaÅŸmanın taslağı yazılmaya baÅŸlanacak ve tüm ÅŸartlar yerine getirilirse 30 Haziran’da nihai anlaÅŸma imzalanacak.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama varılan anlaÅŸmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu iyi ve tarihi bir uzlaÅŸmadır. EÄŸer nihai bir anlaÅŸma saÄŸlanırsa dünya daha güvenli bir hale gelecek. Ä°ran'ın artık nükleer silah elde etme fırsatı olmayacak. EÄŸer Ä°ran anlaÅŸmaya uyarsa Ä°ran'a yönelik ABD ve BM yaptırımları aÅŸama aÅŸama kalkacak, aksi olursa yaptırımlar tekrar yürürlüÄŸe girecek" demiÅŸti.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ä°ran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde kilit konulara çözüm bulunduÄŸunu ve taslak hazırlamaya baÅŸladıklarını duyurmuÅŸtu. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.