Güncel
Türkiye nükleer anlaşmasından memnun
Türkiye, İran ile P5+1 ülkelerinin nükleer konusunda vardığı anlaşmadan memnun. Başbakan Ahmet Davutoğlu tüm tarafları "Süreci daha ileri götürmek için sorumlu davranmaya" çağırdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu anlaşmanın memnuniyetle karşılandığını belirtti.
Pakistan BaÅŸbakanı Navaz Åžerif ile ortak basın toplantısı düzenleyen BaÅŸbakan DavutoÄŸlu Türkiye'nin nükleer konuların çözümü için yoÄŸun çaba sarf ettiÄŸini söyledi. GeçmiÅŸte Ä°ran'la müzakerelerle ilgili ön mutabakat toplantılarının Türkiye'de gerçekleÅŸtirildiÄŸini hatırlatan DavutoÄŸlu, "Türkiye olarak biz nükleer müzakerelerde gelinen aÅŸamayı olumlu bir aÅŸama olarak görüyoruz." dedi.
DavutoÄŸlu anlaÅŸmanın taraflarını sorumlu davranmaya çağırdı, "Herkes bu süreci daha ileri noktaya götürmek için sorumluluk içinde davranmalı, bölgesel istikrar açısından da olumlu deÄŸerlendirilmelidir." dedi.
ÇavuÅŸoÄŸlu: 2010'dan geride
Litvanya’da bulunan ÇavuÅŸoÄŸlu, mevkidaşı Linas Linkevicius ile düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında konuÅŸtu. Türkiye’nin varılan anlaÅŸmayı büyük memnuniyetle karşıladığını, ancak Tahran’ın Türkiye ile 2010’da varılan anlaÅŸmadan daha geride olduÄŸunu belirtti:
“Türkiye ve Brezilya’nın 2010 yılında yoÄŸun çabalarının ardından Ä°ran ile vardıkları nükleer anlaÅŸma o dönemde destek görmedi. Ä°sviçre’de Ä°ran ve 5+1 ülkelerinin dün vardığı anlaÅŸmada Tahran’ın çizgisi 2010 yılında Türkiye ve Brezilya ile vardığı anlaÅŸmadan daha geride. Umarım Haziran sonunda (varılacak nihai anlaÅŸmada) Ä°ran 2010 yılındakiyle aynı çizgiye gelir.”
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin bölgesinde Ä°srail ya da Ä°ran dâhil ayrıcalıksız tüm ülkelerin nükleer silahlanmasına karşı olduÄŸunu da tekrarladı.
Taner Yıldız: Gelinen noktayı olumlu buluyoruz
AA’ya konuÅŸan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Ä°ran'a yönelik yaptırımların kalkmasında Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı, "Bu yaptırımların kalkması ile alakalı en büyük katkıyı koyan ülke Türkiye'dir" dedi:
"Yapılan anlaÅŸmanın yaptırımların tamamını karşılamadığını biliyoruz. Yaptırımların yalnızca nükleerden kaynaklanan sebeplerden olanları var. Mesela petrol ve doÄŸalgaza sirayet edip etmeyeceÄŸini açıklamadılar. Bu anlaÅŸmanın dahi, Ä°ran'ın özellikle dünya petrol arzına ve OPEC dönem baÅŸkanlığını yaptığı dönemde önemli olduÄŸunu hatırlatayım. Ham petrol fiyatları yüzde 3- 3,5 civarında düÅŸtü. Mesela ÅŸu an bu haberden sonra ham petrol fiyatları 55,07 dolarlar seviyesine geriledi."
Türkiye'nin, söz konusu yaptırımlarla sürdürülebilir bir yapı oluÅŸturulamayacağını öngördüÄŸünü belirten Yıldız, bu konunun tehdit ve fırsatlarının ayrı ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸini söyledi.
Nükleer müzakerelerde Ä°ran ve Batı ülkeleri arasında ‘siyasi çerçeve anlaÅŸması’ saÄŸlandı. AnlaÅŸmanın taslağı yazılmaya baÅŸlanacak ve tüm ÅŸartlar yerine getirilirse 30 Haziran’da nihai anlaÅŸma imzalanacak.
İsrail ve Suudi Arabistan rahatsızdı
Nükleer müzakereler bölge ülkeleri arasında iliÅŸkiler ve güç dengeleri açısından da büyük önem taşıyor. OrtadoÄŸu'daki Ä°ran etkisi nedeniyle endiÅŸeli olan Ä°srail ve Suudi Arabistan, anlaÅŸmanın Tahran'ın elini daha da fazla güçlendireceÄŸini öne sürüyordu. Bu yüzden iki ülke, anlaÅŸmanın saÄŸlanmaması için ABD yönetimine yoÄŸun baskı yaptı.
Ä°ki ülkenin bundan sonraki süreçte de nihai anlaÅŸmanın saÄŸlanmaması için baskıyı sürdürmesi bekleniyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı
Henüz yorum yapılmamış.