Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin sorunu bu ay BMGK'da görüşülecek

21 Nisan'da BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin konusu geniş katılımlı bir toplantıda ele alınacak



BM Güvenlik Konseyi Nisan ayı dönem baÅŸkanı Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, Filistin konusunda, gündemde olan iki BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının bu ay içinde ele alınacağını söyledi.

Kawar, BM Güvenlik Konseyi dönem baÅŸkanlığını devralmalarına iliÅŸkin düzenlediÄŸi basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Nisan ayında Ä°srail-Filistin sorununun çözümü için temel çerçeve çizecek bir karar tasarısının Konsey'in gündeminde yer alıp almayacağına iliÅŸkin soruyu cevaplayan Kawar, henüz bu konuda bir tasarı görmediÄŸini söyledi.

Sorunun çözümü için Arap ülkeleri arasında diplomatik bir kurul oluÅŸturulması ve atılacak adımların belirlenmesi için anlaÅŸmaya varıldığını anlatan Kawar, bu konudaki çalışmaların sürdüÄŸünü ifade etti.

Sorunun çözümü için hazırlanan iki farklı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı metninin gündemde olduÄŸunu belirten Kawar, "Bu çalışmaların nasıl ÅŸekilleneceÄŸini bilmiyorum. Biz tabii ki bu konuda çalışmak için hazırız. 21 Nisan'da BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin konusu geniÅŸ katılımlı bir toplantıda ele alınacak" dedi.

Kawar, bir gazetecinin Filistin tasarısının Ürdün'ün dönem baÅŸkanlığı sırasında Konsey'e sunulmasının doÄŸru olup olmadığını sorması üzerine de "Bu konuda yapılacak en doÄŸru eylem, kabul edilebilir bir tasarı ortaya çıkarıp üzerinde çalışmak. Konsensüs saÄŸlanamazsa diÄŸer tasarılar gibi baÅŸarısız olur" dedi.

Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) katılmasını da deÄŸerlendiren Kawar, UCM'ye taraf bir ülke olan Ürdün'ün, diÄŸer ülkelerin de bu anlaÅŸmaya katılmasından memnuniyet duyduÄŸunu bildirdi.

Filistin konusunda birisi Fransa diÄŸeri de Arap ülkeleri ile birlikte Filistin'in hazırladığı iki tasarı bulunuyor. Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius, geçen hafta New York'ta yaptığı açıklamada, OrtadoÄŸu barışı için çerçeve çizecek muhtemel bir BM Güvenlik Konseyi kararı konusunda muhataplarıyla görüÅŸeceklerini söylemiÅŸti.

Aralık ayı sonunda Arap ülkelerinin hazırladığı ve Ä°srail'e iÅŸgal ettiÄŸi Filistin topraklarından çekilmesi için süre tanıyan karar tasarısı Konsey'de yeterli desteÄŸi bulamamıştı.

YEMEN

Dina Kawar, Yemen konusunda hazırlanan karar tasarısının da halen müzakere aÅŸamasında olduÄŸunu söyledi. Müzakerelerin kolay geçmediÄŸini ve zamana ihtiyaç duyduklarını kaydeden Kawar, sonunda bir anlaÅŸmaya varılmasını umduÄŸunu dile getirdi.

Kawar, Yemen'e, arasında Ürdün'ün de yer aldığı koalisyon güçlerinin saldırı düzenlemesinin uluslararası hukuka uygunluÄŸunun sorulması üzerine de Yemen'in "meÅŸru CumhurbaÅŸkanı" bu konuda yardım istediÄŸi için müdahalenin yasal olduÄŸunu belirtti. 

CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin mektubunu BM Güvenlik Konseyi'ne de gönderdiÄŸini hatırlatan Kawar, Husileri müzakereye yanaÅŸmamak ve ülkeyi tek taraflı olarak ele geçirmeye çalışmakla suçlayarak buna izin verilemeyeceÄŸini kaydetti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.