Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyon beklentinin üzerinde

Mart ayında enflasyon yüzde 1,19 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 7,61 oldu. Mart ayının zam şampiyonu ise karnabahar. Ekonomistler martta enflasyonun yüzde 0,86 artmasını bekliyordu.



Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,19, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,03 on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,70 arttı. 

Yurt içi üretici fiyat endeksi (YÄ°-ÜFE) ise, 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,05 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,03 artış gösterdi.

Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,61, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,41 olarak gerçekleÅŸti. 

Karnabahar, biber ve portakal

Tüketici fiyatları bazında mart ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 31,31 ile karnabaharda gerçekleÅŸti. Fiyat artışında karnabaharı yüzde 30,59 ile sivri biber, yüzde 23,89 ile portakal izledi.

Aylık en yüksek artış yüzde 2,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,42, eÄŸlence ve kültürde yüzde 1,22, giyim ve ayakkabıda yüzde 1,06 ve saÄŸlıkta yüzde 0,99 artış gerçekleÅŸti.

Beklenti yüzde 0,86

Anadolu Ajansı’nın Beklenti Anketine katılan ekonomistler, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 0,86 artmasını bekliyordu.

Ankete katılan ekonomistlerin mart ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1,30 ve en düÅŸük ise yüzde 0,60 aralığında yer almıştı. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisinin ortalaması da yüzde 6,86 olarak hesaplanmıştı.

Ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,86) göre 2015 ÅŸubat ayında yüzde 7,55 olan yıllık enflasyonun yüzde 7,26'ya gerileyeceÄŸi hesaplanmıştı.

Enflasyon ocak ayında yüzde 1,10, ÅŸubat ayında yüzde 0,71 oranında artmıştı.

Enflasyonu gıda yükseltti

Al Jazeera’ya bir açıklama yapan Garanti Yatırım BaÅŸekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, enflasyonun beklenenin üzerinde gelmesinin nedeni olarak gıda fiyatlarını gösterdi.

BaÅŸekonomist Altınsaç bu konuda ÅŸu bilgileri verdi:

“Enflasyon Mart ayında yüzde 0.9 olan beklentilerden yüksek, yüzde 1.2 geldi. Bu oranın 0.6 puanı gıdadan geliyor. Yıllık enflasyon ise yüzde 7.5’den yüzde 7.6’ya çıktı. Fakat çekirdek enflasyon düÅŸüyor. Yıllık çekirdek enflasyon yüzde 7.7’den yüzde 7.1’e gerilemiÅŸ durumda. Enflasyon yüksek gelmesine raÄŸmen çekirdeÄŸin düÅŸük gelmesi piyasada yüksek gelen manÅŸet rakamı bertaraf eder nitelikte. 

Enflasyonun yüksek gelmesindeki temel sebep gıda fiyatlarının halen çok yüksek olması;  aylık artış yüzde 2.5 civarında, yıllık rakam ise halen yüzde 14. Bu rakamın ortalama yüzde 9-10 civarında olması gerekiyor. Yıllık gıda enflasyonunda görmeyi beklediÄŸimiz düÅŸüÅŸ halen gerçekleÅŸmiyor. Yaz aylarına doÄŸru rakamın uzun yıllar ortalamasına (yüzde 10’lar) doÄŸru gerilemesini bekliyoruz. Bu beklentimiz gerçekleÅŸmezse enflasyonda daha fazla düÅŸüÅŸ görmemiz zor.

Enflasyonu diÄŸer artıran kalemler yüzde 1.42 ile otel lokanta, ki bu da gıda kaynaklı. UlaÅŸtırma ise aylık yüzde 0.9.

Merkez Bankası’ndan ne bekliyoruz? Dönem dönem TCMB’nin “para politikası kararında çekirdeÄŸe bakarım, yıl sonunda manÅŸeti hedeflerim” gibi yaklaşımı olduÄŸunu biliyoruz. Dolayısıyla TL stabil kalırsa 22 Nisan toplantısında 25 baz puanlık bir indirim görebiliriz. TCMB ilerleyen dönemde gıdanın da düÅŸeceÄŸini varsayıp, çekirdeÄŸe daha fazla önem atfederek bir indirime gidebilir.

Enflasyonda yıl sonu beklentimiz ise yüzde 7.”

Kaynak: TÜÄ°K, AA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.