Sosyal Medya

Güncel

Powell'ın çözüm süreci'ni övmesi Cengiz Çandar'ı üzdü

Küresel ve Yerel Düşünce Derneği (Küyerel) tarafından Taksim'de "Türkiye'deki Kürt sorunu ve Çözüm Süreci" konulu panel düzenlendi.



Taksim'de bulunan bir otelde Küresel ve Yerel DüÅŸünce DerneÄŸi tarafından "Türkiye'deki KürtSorunu ve Çözüm Süreci" konulu panel düzenlendi.

Panelin katılımcıları arasında Ä°ngiltere hükümeti ile IRA arasındaki müzakerelerde Ä°ngiltere BaÅŸmüzakrecisi olan Jonathan Powell ve gazeteci Cengiz Çandar da yer aldı.

ÇÖZÜM SÜRECÄ°NÄ° ÖVÜNCE SURATI ASILDI

Türkiye'deki Kürt sorunu ve Çözüm Süreci'nin tartışıldığı panelde IRA baÅŸarısının mimarı olarak bilinen Jonathan Powell'ın çözüm sürecine iliÅŸkin olumlu açıklamaları, gazeteci Cengiz Candar'ın suratının asılmasına neden oldu.

Panelde ilk olarak Ä°RA ve Ä°ngiltere hükümet arasındaki görüÅŸmelere Ä°ngiltere BaÅŸmüzakerecisi olarak katılan Jonathan Powell konuÅŸtu.

"17 SENEDÄ°R TERÖRÄ°STLERLE KONUÅžUYORUM"

1940 yılında Ä°RA tarafından kurulan bir pusuda babasının kaybettiÄŸini ve ateÅŸkesten önceki süreçte aÄŸabeyinin de Ä°RA'nın ölüm listesinde bulunduÄŸunu söyleyen Powell, "17 senedir 'teröristlerle' konuÅŸuyorum. Hiç bir zaman Ä°RA'ya ilgi duymadım, müzakerelerin baÅŸladığı ilk gün müzakere odasında el sıkışmaktan bile kaçındım ama ÅŸimdi piÅŸmanım bu tavrımdan. Duygusal engeli aÅŸtıktan sonra güven tesis edilince o alana girebiliyorsunuz" dedi.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜYLE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°YÄ°MSERÄ°M

Türkiye'de de Kürt sorununun çözümüyle ilgili iyimser olduÄŸunu ve sorunun çözümü noktasında bir takım ÅŸartların oluÅŸmaya baÅŸladığını belirten Powell, "Kürt meselesinde 10 sene önce neredeydik ÅŸimdi neredeyiz? Yol üzerinde iniÅŸ çıkışlar var, tümsekler var ama 10 sene önce MÄ°T BaÅŸkanı'nın Ä°mralı'ya giderek konuÅŸması aklınıza gelir miydi?"ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM SÜRECÄ°'NDE ASKERÄ° YOL

Çözüm Süreci'nin baÅŸarıya ulaÅŸması için sürecin her iki tarafının da çözüme askeri yolla ulaşılamayacağına ikna olması gerektiÄŸini belirten Powell, "Ä°ki tarafın ortak noktada buluÅŸması için her iki tarafın da askeri yolla çözüme ulaÅŸamayacağını bilmesi gerekiyor. Bu ÅŸartlar saÄŸlandıktan sonra süreç yürütülebilir. EÄŸer çatışma yoluyla kazanabileceÄŸini düÅŸünüyorsa biri süreç yürütülemez" dedi.

ÖCALAN, KANDÄ°L, HÜKÜMET

YaklaÅŸan seçim sürecine de deÄŸinen Powell, çözüm sürecinde türbülans ve duraksamaların olabileceÄŸini söyleyerek, "Ama sıkı, katı bir süreç sürdürmek ÅŸart. Üçayaklı bir tabure düÅŸünün. Bacaklarında biri Abdullah Öcalan, biri Kandil ve diÄŸeri de hükümet. Bu üçayağının saÄŸlam olması lazım yoksa tabure çöker" dedi.

SÜREÇ Ä°ÇERSÄ°NDEKÄ° ÜÇÜNCÜ TARAF

Çözüm süreçlerinde süreci yürüten iki tarafın dışında üçüncü bir tarafın önemine iÅŸaret eden Powell, ÅŸöyle devam etti: "Sürecin tarafı olan hükümetler üçüncü bir tarafa çok sıcak bakmazlar. Kuzey Ä°rlanda'da da biz uzun süre direndik üçüncü bir taraf katılmasın diye. Ama düÅŸünün futbol maçları hakemsiz oynanmaz. Üçüncü bir taraf deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde müdahil olabilir. Sivil toplum kuruluÅŸu veya yabancı bir hükümet olabilir. Son 30 yıla bakacak olursak baÅŸarılı örneklerde muhakkak suretle bir üçünü tarafın olduÄŸunu görürüz. Bir dönüÅŸüm yaÅŸanıyor. Siyasi konularda ÅŸiddetle deÄŸil siyasi yolla çözüm arayışı ne çıkıyor. Ä°yimserim ve iyimser kalıyorum. Seçim arifesinde olunduÄŸu için sıkıntılar görüyorum. Ama Türkiye'nin elinde büyük bir imkan var ve seçim sonrasında da eline geçecek fırsat çok büyük olacak. YapabileceÄŸim bir ÅŸey olursa memnuniyetle yardım ederim."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.