Güncel
Resmi kurumlarda özel güvenlik kalkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özel güvenlik kalkmalı. Bunlar olaylara zaten müdahale edemez. Bunların içinde yaşı müsait olanlar varsa Emniyet'e alınır" dedi. Özel güvenlik sektöründe şu an 270 bin kişi çalışıyor.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Romanya gezisi dönüÅŸü uçakta gündemi deÄŸerlendirdi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan ErdoÄŸan, kamudaki özel güvenliÄŸin kaldırılması gerektiÄŸini söyledi. Kamudaki özel güvelikten yıllardır bir netice alamadıklarını söyleyen ErdoÄŸan, “Bunlar olaylara zaten müdahale edemez. Bunların içinde yaşı müsait olanlar varsa Emniyet'e alınır” diye konÅŸutu.
ErdoÄŸan konuÅŸmalarında ÅŸunları söyledi: Büyük ihtimalle hükümet de bu konuyu masaya yatıracaktır. Özel güvenlik teÅŸkilatlarının gözden geçirilmesi lazım. Bence tarihi bir karar olacaktır belki de ama bunu bir tavsiye olarak da söylemiÅŸ olabilirim. Yani, Türkiye’nin bir emniyet teÅŸkilatı var. Türkiye Cumhuriyeti, emniyet teÅŸkilatıyla buralarda polislerimizle veya deÄŸiÅŸik bir ÅŸekilde yine emniyet teÅŸkilatı adalet saraylarına yönelik bir koruma teÅŸkilatını kendisi kurmalıdır. Özel güvenlik kaldırılmalıdır. Çünkü özel güvenlik teÅŸkilatlarının birçok yerde hangi amaçla kimler tarafından, nasıl kuruldukları hepsi soru iÅŸaretidir.
POLÄ°SE DEVREDÄ°LMELÄ°
“Kısa süre içerisinde, boyutları nereye kadar varıyor? Nerede, ne gibi eksikler var bakacağız. Herkes X-Ray’den geçmek dahil aranmalı. Özel güvenlik bir kenara konulmalı. Sadece adalet saraylarında deÄŸil, birçok kurumlarda artık özel güvenlik bana göre tarih olmalıdır. Hatta stadyumlarda, hastanelerde görev tümüyle polislere bırakılmalı. Hastanelerde de zaman zaman mafyanın birçok teÅŸebbüsleri oluyor. Onun için oralarda taşın altına vücudunu koyacak insanlara ihtiyaç var. Emniyet teÅŸkilatımız bu konuda deneyimiyle, tecrübesiyle bu iÅŸleri yapacak güç ve kabiliyettedir.”
"YAÅžI MÜSAÄ°T OLANLAR EMNÄ°YET'E"
“Ben daha açık söyleyeyim. ben, özel güvenliÄŸin tamamen kaldırılmasını arkadaÅŸlarıma teklif edeceÄŸim. Onların çoÄŸu emekli zaten. Biz ÅŸu ana kadar özel güvenlikten çok ciddi neticeler alamadık ki. Elinde taşıma ruhsatı olan silahı olan varsa, hepsi geliyor buralarda görev alıyor. Veya elinde sadece cop var. Bunlar olaylara zaten müdahale edemez. Korkar, kaçar. Åžimdi ben böyle söyledim diye rahatsızlık duyanlar olabilir. Bunların içinde yaşı vesairesi müsait olanlar varsa zaten emniyete alımlar yapılıyor, gider emniyete müracaat ederler.”
AVUKATLAR ARANMALI
"Ben yıllardır avukatların üstünün aranmasını savunan birisiyim. Bunları söylediÄŸimiz zaman bize diÄŸer siyasetçiler hep saldırmışlardır. Nitekim bugün de iÅŸi avukatlara ‘Cüppelerinizi çıkarın ve rahat rahat içeri girin, size kimse bir ÅŸey yapamaz’ noktasına getirmiÅŸlerdir ki ben, o düÅŸüncede deÄŸilim. Artık adalet saraylarına, neresi olursa olsun, dünyanın genelinde bu böyledir, avukatların da aranarak girmesi lazım. Aranmadan asla. DiÄŸer görevliler de aranmalı.”
3 MÄ°LYAR DOLARLIK SEKTÖR
BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın açıklamalarından sonra gözler özel güvenlik sektörüne çevrildi. Son yıllarda hızla geliÅŸip istihdama önemli katkı saÄŸlayan sektörün ekonomik büyüklüÄŸünün 3 milyar doları aÅŸtığı tahmin ediliyor.
Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un yürürlüÄŸe girdiÄŸi 2004 yılından itibaren bin 506 özel güvenlik ÅŸirketi ile 744 eÄŸitim kurumuna faaliyet izin belgesi verildi.
ÇEYREK MÄ°LYON ÖZEL GÜVENLÄ°KÇÄ° VAR
Valiliklerin verdiÄŸi 66 bin özel güvenlik iznine istinaden açılan 470 bin 982 özel güvenlik görevlisi kadrosunda, ÅŸu anda 270 bin kiÅŸi görev yapıyor.
Özel güvenlik firmalarının denetlenmesi de Emniyet Genel MüdürlüÄŸünün görevleri arasında. Bu kapsamda gerekli ÅŸartları saÄŸlayamayan ÅŸirketlerden 225'inin ve eÄŸitim hizmeti veren kurumlardan 159'unun faaliyet izin belgesi iptal edildi. Özel güvenlikçi olarak çalışanlardan 204 bin 673 kiÅŸi yenileme sınavına alındı.
Henüz yorum yapılmamış.