Sosyal Medya

Coğrafyamız

Abbas ve Hamas arasında 'meşruiyet' tartışması büyüyor

Abbas'ın Arap liderlere sarf ettiği Filistin’de de meşruiyete saldırı olduğu şeklindeki sözlerine Hamas'tan tepki geldi



Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas’ın Filistin’de de meÅŸruiyete saldırı olduÄŸu ÅŸeklindeki sözlerine Hamas sert tepki gösterdi. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Abbas’ın geçici baÅŸkan olduÄŸunu hatırlatarak yetkilerini aÅŸmaması gerektiÄŸini söyledi.

Abbas, Arap BirliÄŸi zirvesinde Yemen meselesi baÅŸta olmak üzere birçok konunun görüÅŸüldüÄŸünü de bildirerek, "Herkes bu konu üzerinde hemfikir. Arap liderlere, 'madem meÅŸruiyeti destekliyorsunuz bizde de meÅŸruiyete saldırı var. Söz söyleyen, görüÅŸen ve teyit edenlerden daha fazlasını istemiyoruz' dedik. Çünkü biz 7 yıldan fazla süredir sıkıntı çekiyoruz" ifadesini kullandı.

HAMAS: ABBAS'IN MEÅžRUÄ°YETÄ° BÄ°TMÄ°ÅžTÄ°R

Öte yandan, Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptığı açıklamada, "Mahmud Abbas'ın, Fetih Hareketi Merkez Komitesi toplantısındaki Hamas'ı suçlayarak 'bizde de meÅŸruiyete saldırı var' ÅŸeklindeki konuÅŸmaları çirkindir. Filistin yasalarına göre Abbas'ın meÅŸruiyeti bitmiÅŸtir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Abbas'ın, gruplar ile anlaÅŸma kapsamında Filistin yönetiminin sadece geçici bir baÅŸkanı olduÄŸunu dile getiren Zuhri, "Abbas'ın, yetki sınırlarına saygı gösterip onları aÅŸmaması gerekir" ifadelerini kullandı.

VERGÄ° GELÄ°RLERÄ° Ä°ÇÄ°N UCM’YE GÄ°DÄ°LECEK

Bu arada Mahmud Abbas, "Ä°srail, vergi gelirlerinin transferini dondurmayı sürdürdüÄŸü durumda Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) baÅŸvuracağız" dedi.

Fetih Hareketi Merkez Kurulu toplantısında konuÅŸan Abbas, Ä°srail'in, Filistin'in mal varlığıyla ilgili yaptığı dayatmaları kabul etmeyeceklerini belirtti.

"Ä°srail vergi gelirlerinin transferini dondurmayı sürdürdüÄŸü durumda UCM'ye baÅŸvuracaklarını" kaydeden Abbas, "Filistin'in bugün UCM'de üyeliÄŸi yürürlüÄŸe girdi. Bu Filistin halkının baÅŸarısıdır. Nitekim zulme uÄŸradığında baÅŸvurabileceÄŸi bir taraf var" diye konuÅŸtu. 

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, geçen yıl aralık ayında aralarında UCM'nin temelini oluÅŸturan Roma Statüsü'nün de bulunduÄŸu 20 uluslararası anlaÅŸmaya taraf olmak için imza atmıştı. Roma Statüsü'ne katılım belgesini ocak ayında BM Genel SekreterliÄŸi'ne sunan Filistin'in üyeliÄŸi bugün yürürlüÄŸe girdi.

Filistin'in UCM üyeliÄŸinin resmileÅŸmesi ile savaÅŸ suçu iÅŸleyen Ä°srail vatandaÅŸları hakkında dava açılabilecek.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.