Sosyal Medya

Güncel

Savcının rehine görüntüsünü yayınlayanlara soruşturma

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın örgüt tarafından çekilen, şakağına silah dayalı fotoğrafı, yayınlayan gazeteler hakkında "Örgüt propagandası"ndan soruşturma açıldı.



Ä°stanbul Adliyesi'de dün DHKP-C mensupları tarafından rehin alınan savcının, örgüt tarafından yayınlanan, ÅŸakağına silah dayalı fotoÄŸrafını, yayınlayan gazeteler hakkında soruÅŸturma baÅŸlatıldı.

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alındığı sırada örgüt tarafından çekilen fotoÄŸrafları twitter üzerinden sosyal medyada yayılmak istendi. Bazı basın kuruluÅŸları fotoÄŸrafları gördüÄŸü halde örgüt propagandasına alet olmamak için yayınlamazken; bazılari ise fotoÄŸrafları örgütün istediÄŸi ÅŸekilde yayınladılar. Bazı gazeteler de bugün kağıt baskıda örgüt tarafından çekilen fotoÄŸrafı manÅŸetten verdiler. Gazetelerin bu tavrı kamuoyunda büyük tepki çekti.

GAZETELER CENAZE TÖRENÄ°NE ALINMADI

FotoÄŸrafı bugün manÅŸetlerinden yayınlayan gazetelere en büyük tepki BaÅŸbakanlık'tan geldi. BaÅŸbakanlık, fotoÄŸrafı yayınlayan gazetelerin Ä°stanbul Eyüp Camii'ndeki cenaze törenine anılmaması talimatı verdi.

Cenaze töreninden sonra açıklama yapan BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, akreditasyon talimatını bizzat kendisinin verdiÄŸini belirterek, sonuna kadar bunun arkasında olduÄŸunu söyledi.

ÖRGÜTÜN PROPAGANDA FOTOÄžRAFI MANÅžETLERDE

Örgüt tarafından propaganda amacıyla çekilerek sosyal medya üzerinden yayınlanan fotoÄŸraf, bugün Hürriyet, Cumhuriyet, Sözcü, Vatan, Milat, Taraf ve Yurt gibi gazeteler tarafından manÅŸetten verildi. 

Örgüt mensubu iki militan tarafından gerçekleÅŸtirilen kanlı eylemde, Ä°stanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, hayatını kaybetti. Kiraz'ı rehin alan eylemciler, eylem sırasında propaganda amaçlı fotoÄŸraf çektirip sosyal medya üzerinden yaymaya çalıştı. Eylemcilerin amacına en büyük hizmet ise bugün bazı gazetelerin manÅŸetlerinden sunuldu. 

Cumhuriyet, Hürriyet, Yurt, Sözcü, Taraf, OrtadoÄŸu ve Vatan gazeteleri, eylemcilerin silahını savcının başına dayadığı fotoÄŸraf karesini bugünkü manÅŸetlerinden yayınladılar.

Millat, Bugün ve Milli Gazete de fotoÄŸrafı gazetenin ön sayfasından verdikleri haberde kullandılar.

FotoÄŸraf karesinde yüzü kapalı bir eylemci, Savcı Kiraz'ın ağızını eliyle kapatmış, diÄŸer eliyle de savcının başına silahını dayamış poz veriyor. Savcının elleri de plastik kelepçe ile baÄŸlı.

DOÄžAN GRUBU'NDAN "ÖZÜRSÜZ" AÇIKLAMA

fotoÄŸrafı manÅŸetten veren Hürriyet'e gelen tepkiler üzerine gruptan bir açıklama geldi. Açıklamada, fotoÄŸraf için özür dilenmesi beklenirken tam tersi yapıldı. DoÄŸan Medyası'ndan yapılan açıklamada, fotoÄŸrafın manÅŸetten yayınlanmasında bir sakınca görülmediÄŸi belirtildi. 

Gruptan yapılan açıklamada, grubun çalışanlarından Mirgün Cabas'ın attığı twitlerin yayın ilkelerine aykırı olduÄŸu belirtildi.

Açıklamada, "Hürriyet Gazetesinin manÅŸetten verdiÄŸi  terörü lanetleyen haberi, bu haberi verirken terör örgütünün propagandasına yer vermeyecek ÅŸekilde kullandığı fotoÄŸraf Yayın Ä°lkelerine uygun bir davranış olarak deÄŸerlendirilirken,  gazetenin iç sayfasında terör örgütünün sembollerini gösteren bir fotoÄŸrafın yayımlanması, benimsediÄŸimiz  ilkeler bakımından hatalı görülmüÅŸtür." denildi.

MÄ°LAT GAZETESÄ° ÖZÜR DÄ°LEDÄ°

FotoÄŸrafı yayınlayan gazetelerden Milat, gün içinde yaptığı açıklamayla örgüt propagandasına bilmeden alet oldukları için özür diledi.

Gazete tarafından yapılan açıklamada, "Gazetecilik refleksiyle" hareket edilerek böyle bir hataya imza atıldığı belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.