Sosyal Medya

Güncel

Lice davasında sanıklar 'yüzleşmeye' gelmedi

Lice’de, 22 yıl önce yaşanan ve ikisi asker 16 kişinin öldüğü olaylara ilişkin açılan davaya İzmir’de devam edildi. Mağdurların katıldığı duruşmaya iki tutuksuz sanık gelmedi.



Ä°zmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruÅŸmaya, Diyarbakır Baro BaÅŸkanı ve davanın müdahil avukatı Tahir Elçi, 12 müÅŸteki ile tarafların avukatları katıldı. Olayda yaÅŸamını yitiren bazı kiÅŸilerin yakınları da duruÅŸmada hazır bulundu. DuruÅŸmaya gelen, Ä°zmir’de 2007 yılında polis kurÅŸunuyla hayatını kaybeden Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun’un, Lice’deki olaylar sırasında evinin yakıldığını gerekçe gösterip müÅŸteki olarak katılma isteÄŸi mahkemece kabul edildi.

Sanıklar katılmadı

Haklarında 'taammüden öldürme', 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teÅŸvik', 'cürüm iÅŸlemek üzere teÅŸekkül oluÅŸturma' suçlarından ağırlaÅŸtırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istenen ve tutuksuz yargılanan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay EÅŸref HatipoÄŸlu ile ÜsteÄŸmen Tünay YanardaÄŸ ise saÄŸlık sorunlarını gerekçe gösterip katılmadı.

Avukatların talepleri

DuruÅŸmanın baÅŸlangıcında, müdahil avukatları, yaklaşık bin 500 kiÅŸinin katılma talebinde bulunacağını, bu talepleri dilekçeyle mahkemeye sunacaklarını söyledi. Avukatlardan Zeynep Sedef ÖzdoÄŸan, sanıkların hazır bulunmadığı bir yargılamanın söz konusu olamayacağını, iddianamenin sanıkların yüzüne okunması gerektiÄŸini belirterek, duruÅŸmalara gelmeyen sanıklar hakkında “yakalama” talebinde bulundu. DiÄŸer avukatlarda, iddianamenin okunmamasını, maÄŸdurların dinlenmesini, sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılmasını, olay yerinde keÅŸif yapılmasını talep etti.

Yaşadıklarını anlattılar

MaÄŸdurlardan Mizgin Cantürk, olaylarda üç kardeÅŸini kaybettiÄŸini, o dönemde ilkokul ikinci sınıfa devam ettiÄŸini, olayların görgü tanığı olduÄŸunu, okuldan eve 5 dakikalık mesafeyi açılan ateÅŸler nedeniyle evlere sığınarak yarım saatte gidebildiÄŸini, eve gittiÄŸinde üç kardeÅŸinin ölmüÅŸ, anne ve babasının ağır yaralı olduÄŸunu gördüÄŸünü, ertesi gün maskeli askerlerin eve gelerek ağır yaralı olmasına raÄŸmen babasına dipçikle vurarak, “Sen daha ölmedin mi” dediklerini söyledi. Cantürk, “Sanıklar çocuklarını önünde tavuk bile kesmezken, bizim gibi çocuklara o acıları yaÅŸattılar. Annem vücudunda ÅŸarapnel parçaları olduÄŸu halde, acılar içinde Diyarbakır’dan geldi. Sanıklar Ä°zmir’de olmasına raÄŸmen duruÅŸmaya teÅŸrif etmiyorlar. Hem sanıklardan, hem de emir aldıkları üst komutanlarından ÅŸikayetçiyim.” dedi.

 

 
Diyarbakır Baro BaÅŸkanı Tahir Elçi.

 

Lice’de oto tamircisi olan Seyithan Cantürk ise ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Kahvaltı yapıyorduk, bir helikopter taburun önüne indi. Bir kiÅŸi helikopterden çıktı ve kolunun altında dosya vardı, binaya girdi. Daha sonra taburun içinden tek el silah sesi geldi, aÅŸağıya indim ve askeriyenin içinde bir koÅŸuÅŸturma vardı. Daha sonra taburun içinde kargaÅŸa çıktı. Benim tamirci dükkanım var, daha sonra iÅŸyerimi açmaya gittim. Ä°ÅŸyerimden evlerin bulunduÄŸu mahalle görülüyordu. Biranda olaylar çıktı, oraya daha önce askerler de gelirdi. Bir asker bana ‘Evini buradan taşı, yakında sizi yakacaklar’ dedi. Olaylar yaÅŸanmaya baÅŸlayınca o askerin söyledikleri aklıma geldi. Bir dere vardı, dükkanı da açık bıraktım ve orada saklandım, o ÅŸekilde hayatım kurtuldu, yoldan geçen bir arabaya binip olayın yaÅŸandığı yerden ayrıldım. KardeÅŸimin üç çocuÄŸu öldü, biri de yaralandı. Benim ise evim, iÅŸyerim ateÅŸe verildi, ahırımdaki hayvanlarım telef oldu. Askerler ellerindeki bir tozu evin içine serpiyordu ve ateÅŸ edince biranda alev doluyordu. 450 haneli bir mahalle yaklaşık yarım saat içinde yok oldu. Mahalleden hiç ateÅŸ edilmiyordu. Polisler, askerler, cezaevindeki askerler ve helikopterle mahallenin üzerine ateÅŸ ediyorlardı. Ayakta olanları yakalayıp yere yatırıyorlardı. Lice’de silahlı ve sivil hiç kimseyi görmedim”

Kızı Kudret Ergün’ü kaybeden Sıktı Ergün, kızının ölüm anını görmediÄŸini, ancak asker ve polislerin dışında ateÅŸ eden kimseyi görmediÄŸini, ayrıca kızının ölümüyle ilgili devletten bir miktar tazminat aldığını belirtti.

“Askerlerin ifadelerine baÅŸvurulsun”

TuÄŸgeneral Bahtiyar Aydın’ın bölgeye geldiÄŸi sırada korumalığını yapan ve olaylar sırasında hayatını kaybeden jandarma uzman çavuÅŸ Yüksel Bayar’ın aÄŸabeyi Muhammet Bayar, olaya tanıklık eden askerlerin isimlerini verip mahkemede dinlenmelerini istedi.

Üç çocuÄŸunu kaybeden, yaÅŸadıklarını anlatırken gözyaÅŸlarına boÄŸulan Zarife Cantürk, iki tankın evlerini hedef alarak ateÅŸ açtığını, çocuklarının öldüÄŸünü, günlerce komada kaldığını, sorumlulardan ÅŸikayetçi olduÄŸunu söyledi.

“MaÄŸduriyet arttı”

Diyarbakır Baro BaÅŸkanı Tahir Elçi, sabahki oturumun ardından açıklama yaptı. Elçi, davanın, Ä°zmir’de görülmesine tepki göstererek, “Bu ağır suçtan sadece iddianamede yazılı kiÅŸiler zarar görmemiÅŸtir, aslında Lice tümüyle tahrip edilmiÅŸtir. Yüzlerce kiÅŸi zarar görmüÅŸtür. Bu olaylarda zarar gören bin 500 Liceli yazılı bir ÅŸekilde davaya katılmak istediklerini ifade etmiÅŸlerdir, bununla ilgili de mahkeme bir iÅŸlem yapacaktır, baÅŸka taleplerimiz de olacak” dedi.

 

 
Lice Dayanışma Platformu üyeleri açıklamada bulundu.

 

Lice Dayanışma Platformu’ndan Sebahattin Kayran’da, “Bizim maÄŸduriyetimiz sadece Lice ilgili deÄŸil. GeleceÄŸimizin aydınlığı için bu mahkemenin neticelenmesi faillerinin tespit edilmesi önemlidir. Lice’de hala o travma var” diye konuÅŸtu.   

Yargılama durmuştu

Diyarbakır Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nca zaman aşımına bir gün kala hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı TuÄŸgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduÄŸu 16 kiÅŸinin öldürülmesiyle ilgili sanıklar EÅŸref HatipoÄŸlu ve Tünay YanardaÄŸ hakkında, "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teÅŸvik", "Cürüm iÅŸlemek üzere teÅŸekkül oluÅŸturma" suçlarından ağırlaÅŸtırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istenmiÅŸti.

Güvenlik gerekçesiyle daha önce EskiÅŸehir'e nakledilen dosya bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne geri gönderilmiÅŸ, Yargıtay, davanın Ä°zmir'de görülmesine karar vermiÅŸti.

Ä°zmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye baÅŸlanan davanın Haziran’daki ilk duruÅŸmasında, sanık avukatının talebi üzerine "soruÅŸturma izni alınması" için yargılama durdurulmuÅŸ dosyası Adalet Bakanlığı’na gönderilmiÅŸ, HSYK "soruÅŸturma izni verilmesi"ne gerek olmadan yargılamanın yapılabileceÄŸi yanıtını vermiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.