Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin resmen UCM üyesi

Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin temelini oluşturan Roma Statüsü’ne resmen ‘tam üye’ oldu. Filistin İsrail vatandaşlarını 'savaş suçları' iddiasıyla mahkemeye verebilecek.



Filistin yönetimi, UCM’ye üyeliÄŸinin resmileÅŸmesi ile ‘savaÅŸ suçu’ iÅŸleyen Ä°srail vatandaÅŸları hakkında dava açabilecek. UCM Filistin’in talebi olmadan da gerekli gördüÄŸü takdirde Ä°srail vatandaÅŸları hakkında soruÅŸturma açabilecek.

Ä°srail Roma Statüsü'nde taraf olmadığı için mahkeme doÄŸrudan Ä°srail devletini yargılayamayacak . Ancak Ä°srail vatandaÅŸlarının iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında iÅŸlemiÅŸ olduÄŸu suçlar mahkeme tarafından sorgulanabilecek.

Filistinli yetkililer, mahkemeye sunmak üzere iki dosya hazırlıyor. Bunlardan biri Ä°srail’in yasadışı yerleÅŸim faaliyetleri ile ilgili diÄŸeri ise Ä°srail’in Temmuz ayında Gazze’ye baÅŸlattığı ve 2 binden fazla kiÅŸinin ölümüne neden olan saldırısına iliÅŸkin.

Filistin, BM Güvenlik Konseyi'nde Ä°srail'in iÅŸgal ettiÄŸi topraklardan çıkmasını isteyen karar tasarısının kabul edilmemesi üzerine aralarında Roma Statüsü'nün de bulunduÄŸu 20 uluslararası anlaÅŸmaya imza atmıştı.

Filistin Devleti, Roma Statüsü'ne katılım belgesini 2 Ocak'ta BM Genel SekreterliÄŸi'ne sunmuÅŸtu.

SavaÅŸ suçları yargılanıyor

Roma Statüsü ile kurulan UCM, taraf ülkelerin topraklarında iÅŸlenen soykırım, insanlığa karşı suç, savaÅŸ ve saldırı suçlarını iÅŸleyen bireyleri yargılıyor.

Filistin, UCM'ye yaptığı baÅŸvuruda, 13 Haziran 2014 itibarıyla Filistin topraklarında mahkemenin otoritesini kabul ettiÄŸini duyurmuÅŸ ve Ä°srail'in son Gazze saldırısını da UCM'nin incelemesini istediÄŸini ifade etmiÅŸti.

UCM'den yapılan açıklamada ise bir ülkenin Roma Statüsü'ne katılma kararı alması ile mahkemenin hangi suçları nasıl yargılayacağına karar vermesinin farklı konular olduÄŸu kaydedilmiÅŸti.

ABD ve Ä°srail ise Filistin'in UCM'ye katılma kararına tepki göstermiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.