Sosyal Medya

Güncel

Savcı Kiraz uğurlandı

İstanbul Adliye Sarayı'ndaki odasında rehin alındıktan sonra öldürülen Savcı Mehmet Selim Kiraz son yolculuğuna uğurlanıyor. Savcı için önce adliyede tören düzenlendi, ardından Eyüp Sultan Camii'ne cenaze namazı kılındı.



Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için ilk tören saat 11.00'de ÇaÄŸlayan Adliyesi'nde yapıldı. Tören için çok sayıda kiÅŸi adliyede toplandı. Kiraz'ın meslektaşı olan yargı mensupları törende ön saflarda yer aldı. Tören Ä°stiklal marşı ve bir dakikalık saygı duruÅŸuyla baÅŸladı. Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Hadi SalihoÄŸlu bir konuÅŸma yaptı ve saldırıyı kınadı. Ardından Adalet Bakanı Kenan Ä°pek söz aldı, "Bu saldırı tüm adalet sistemine ve Türk milletine yapılmıştır" dedi.

Adliyenin içerisine "Åžehidimizi unutmayacağız Allah rahmet eylesin, ruhun ÅŸaad olsun" yazılı bir pankart ve büyük bir Türk bayrağı asıldı. Adliyedeki tören dua okunduktan sonra sona erdi, ardından Savcı Kiraz'ın Türk bayrağına sarılı naaşı, cenaze töreni için Eyüp Sultan Camii'ne doÄŸru yola çıktı.

46 yaşında hayata veda eden Kiraz 14 yıllık savcıydı. Geçen yıl HSYK’nın yaz kararnamesi sonrasında GaziosmanpaÅŸa Adliyesi’nden ÇaÄŸlayan’daki Ä°stanbul Adalet Sarayı’na atanan Kiraz’a Gezi Parkı eylemleriyle ilgili dosyalar verilmiÅŸti. Kiraz’ın eÅŸi de ÇaÄŸlayan Adliyesi’nde hakim olarak görev yapıyor. 

Eyüp Sultan'da cenaze

Savcı Kiraz'ın cenaze namazının kılınacağı Eyüp Sultan Camii'nde de büyük bir kalabalık toplandı. Ailesi, meslektaÅŸları Kiraz'ı son yolcuÄŸunda yalnız bırakmadı. BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu da cenazede yer aldı. Cami avlusundaki bazı yakınları ellerinde Kiraz'ın posterlerini taşıdı. Cami çevresinde üst düzey günvelik önlemi var. 

BaÅŸbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın AkdoÄŸan ve Numan KurtulmuÅŸ, TBMM BaÅŸkanı Cemil Çiçek ile 11'nci CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül de cenazeye katılan isimler arasındaydı. 

Cenaze namazının ardından omuzlarda taşınan Kiraz'ın naaşı defnedileceÄŸi Eyüp Mezarlığı'na götürüldü. 

'Bunu hak etmemiÅŸti'

Cenazede ön sırada saf tutan savcının babası Hakkı Kiraz, "OÄŸlum bunu hak etmemiÅŸti, hamdolsun, gayrimeÅŸru bir yolda deÄŸildi. Namusuyla, alnının akıyla, ÅŸerefiyle, onuruyla, haysiyetiyle, görevinin başında takdir-i ilahi oldu" dedi. Savcının oÄŸlu da cenazede dedesinin yanından ayrılmadı. 

'EÅŸini ziyaret edeceÄŸim'

Romanya ziyaretini erken bitirme kararı alan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan BükreÅŸ'te düzenlediÄŸi basın toplantısında Savcı Kiraz'ın öldürülmesine deÄŸindi. ErdoÄŸan ÅŸunları söyledi:

"Haince canice ÅŸehit edildi. Kendileri de bunun bedeli ağır ödediler. Terörizm bir bölgenin sorunu deÄŸil tüm dünyanın ortak sorunudur. Bu mücadeleyi dayanışma içinde sürdürmemiz gerekiyor. Åžu sıralarda öyle zannediyorum ki Eyüp Sultan’dan defnedilecek. Allah’tan rahmet diliyorum. BaÅŸta yine meslektaşı olan eÅŸi hanımefendiye baÅŸsaÄŸlığı dileklerimi Romanya’dan gönderiyorum. Ä°nÅŸallah bu akÅŸam kendilerine bir taziye ziyaretinde bulunacağım."

'Basına sınırlama'

Hem adliyedeki hem de camideki törene, Savcı Kiraz'ın rehin alındığı sırada örgüt üyeleri tarafından başında silahla çekilmiÅŸ fotoÄŸraflarını yayınlayan medya kuruluÅŸları alınmadı. 

'Kapılara siyah kurdele'

Ä°zmir Adliyesi'nde görevli hakim ve savcılar, Kiraz'ın öldürülmesini protesto etmek amacıyla odalarının kapılarına siyah kurdule baÄŸladı. Ä°stanbul'daki saldırı nedeniyle Ä°zmir Adliyesi'nde güvenlik tedbirleri de artırıldı.

Bayraklı ilçesindeki adliye sarayına gelenler, kapılardaki güvenlik noktalarından ve x-ray cihazlarından çantaları ve üzerileri aranarak geçti.

Güvenlik önlemlerinin arttırılması nedeniyle vatandaÅŸ giriÅŸinde de yoÄŸunluk yaÅŸandı. Personel giriÅŸinde ise Adalet Bakanlığı tarafından verilen giriÅŸ kartı olmayanların geçiÅŸine izin verilmedi. Bu kiÅŸiler, diÄŸer kapılara yönlendirildi.

'Adli Tıp önünde gözaltı'

Polisin opersayonunda öldürülen Savcı Kiraz'ı rehin alan iki saldırganın cenazesi ise Adli Tıp Kurumu'nda tutuluyor. Ailelerinin cenazeleri teslim alması bekleniyor. Sabah saatlerinde Adli Tıp Kurumu önünde pankart açıp slogan atan iki kadın gözaltına alındı.

Polis ekipleri, slogan atan kadınlara müdahale etti. YaÅŸanan kısa süreli arbedenin ardından gözaltına alınan iki kadın, emniyete götürüldü. Polis, Adli Tıp Kurumu yerleÅŸkesi çevresinde güvenlik önlemi aldı.

'Sahte avukat kimliÄŸiye girdiler'

Al Jazeera'nin savcılık kaynaklarından edindiÄŸi bilgiye göre Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan ve öldüren saldırganlar, güvenlik kamerası kayıtlarına göre C kapısından adliyeye girdi. GiriÅŸte iki kiÅŸi sahte avukat kimliÄŸi kullandı. Görüntülerde saldırganların koltuÄŸunun altında cübbe olduÄŸu görülüyor. Cübbenin içinde silah olduÄŸu ihtimali üzerinde duruluyor.

Savcılık kaynakları eylemcilerin Savcı'nın odasında iki adet bomba yerleÅŸtirdiÄŸini de belirtti. Bombalardan biri saldırganlar tarafından çatışma esnasında patlatıldı. DiÄŸeri ise çatışmadan sonra polisler tarafından imha edildi.

Saldırganların giriş yaptığı kapı kapalı

Adliye giriÅŸinde bu sabah güvenlik önlemleri artırıldı. Saldırganların dün giriÅŸ yaptığı C kapısı bu sabah giriÅŸ çıkışlara kapatıldı. Adliye'ye girmek siteyenler diÄŸer kapılara yönlendiriliyor.

Saldırganların kimlikleri açıklandı

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu saldırganların kimliklerini 1991 Zonguldak doÄŸumlu Åžafak Yayla, 1987 Ardahan doÄŸumlu Bahtiyar DoÄŸruyol olduÄŸunu açıklamıştı.

Berkin Elvan soruÅŸturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın odasında rehin alındığı eyleme, odadan gelen silah seslerinin ardından operasyon düzenlendi. Ä°ki patlama sesinin ardından onlarca silah sesi duyuldu. Kiraz, Florance Nightingale hastanesine kaldırıldı. Hastane yetkilileri ve Ä°stanbul Ä°l SaÄŸlık Müdürü, Savcı Kiraz'ın hastaneye getirildiÄŸinde solunumunun olmadığını ve kalbinin durduÄŸunu, bir saatlik çabaya raÄŸmen hayata döndürülemediÄŸini açıkladı. 20:50'de hastaneye kaldırılan Savcı'nın ölüm saati 21:55 olarak açıklandı.

21 polisin kimlik bilgilerini almıştı

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, Gezi Parkı eylemeleri sırasında Ä°stanbul Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fiÅŸeÄŸinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün komada kaldıktan sonra yaÅŸamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili soruÅŸturmaya bakıyordu.

Yaklaşık yedi ay önce bu soruÅŸturmaya atanan Savcı Kiraz, daha önce dosyada görev yapan dört savcıya kıyasla olayın aydınlatılması için ilerleme kaydeden isim oldu.

Kiraz, göreve gelir gelmez olay yerinde çekilen görüntüleri incelemeye aldı. Görüntülerde olay yerindeki üç polisi tespit edildi. Bu polislerle birlikte olay yerinde görev yapan bazı polislerin de arasında bulunduÄŸu 20 polis ile ilgili emniyete yazı gönderildi. Eylül 2014’te savcılık tarafından gönderilen yazıda ‘görüntülerdeki polislerin açık kimlik bilgilerinin ve adreslerinin savcılığa gönderilmesi istendi. Ancak savcılığın bu yazısına emniyet yaklaşık beÅŸ ay cevap vermedi. Cevap gelmemesi üzerine savcılık bir kez daha emniyete yazı yazdı. Savcı Kiraz, emniyetten bu 20 polisin resmi kıyafetli fotoÄŸrafları ve görüntülerinin çekilerek kendisine gönderilmesini istedi. Emniyet üniformalı fotoÄŸrafları savcılığa gönderdi. Savcı, bu fotoÄŸraflar ile olay yerindeki görüntüleri Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Savcı Kiraz, fotoÄŸraflardaki polislerden olay yeri görüntüsünde yer alan polislerin olup olmadığının tespit edilerek rapor hazırlanmasını istedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.