Sosyal Medya

Dünya

ABD Mısır'a F-16'ları teslim edecek

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile telefonda görüştü. Obama, 2013 Ekim'indeki Mursi yönetimine darbeden bu yana teslimatı askıda olan 12 F-16 uçağını Kahire'ye teslim edileceğini açıkladı.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama telefonda görüÅŸtüÄŸü Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi’ye, 2013 sonbaharından bu yana askıda olan savaÅŸ uçağı, füze ve tank teslimatlarının gerçekleÅŸtirileceÄŸini ve ABD Kongresi’nden Mısır’a askerî yardım için 1.3 milyon dolar talep edeceÄŸini söyledi.

Daha önce yapılan anlaÅŸmalar uyarınca ABD’nin, Mısır’a 20 adet F-16 teslimatı gerçekleÅŸtirmesi gerekiyordu. 2013 Ocak’ında 8’i teslim edilen uçakların kalanının teslimatı yine aynı yılın Temmuz’unda Mursi yönetimine karşı gerçekleÅŸtirilen darbe sonrası askıya alınmıştı. Bunun yanı sıra Obama yönetimi Kahire’ye yapılan askerî yardımları azaltmış, gerekçe olarak da protestoculara yönelik ÅŸiddeti göstermiÅŸti.

ABD’nin askeri yardım verdiÄŸi ülkelerde herhangi bir darbe olması durumunda, Washington yönetimi bu yardımları askıya alıyor. Ancak Obama yönetimi Mursi’nin devrildiÄŸi olayları darbe olarak nitelememiÅŸ, dolayısıyla yardımları tamamen kesmemiÅŸti.

Kaynak: Reuters, Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.