Sosyal Medya

Güncel

'Enerji verilmeyen yer kalmadı'

Türkiye genelinde gerçekleşen elektrik kesintisinin ardından Enerji Bakanı Yıldız artık enerji verilmeyen bir yer kalmadığını açıkladı. Kesintinin sebebinin araştırıldığını söyledi.



Türkiye, enerji kullanımında sıradışı bir gün yaÅŸadı. Saat 10.36'da ülke genelini etkileyen bir kesinti meydana geldi. Önce lokal bir kesinti sanılan durumun, kısa bir süre sonra çok sayıda ili etkilediÄŸi anlaşıldı. Edirne'den Diyarbakır'a kesintinin yaÅŸandığı il sayısı 40'ı geçti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 20:30'da yaptığı açıklamada elektrik verilmeyen hiçbir yer kalmadığını söyledi. Yıldız kesintinin neden kaynaklandığının araÅŸtırılmaya devam edildiÄŸini de belirtti. Yıldız Slovakya gerizini yarıda keserek Türkiye'ye döneceÄŸini de söyledi.

Yıldız Slovakya'da daha önce iki kez açıklama yaptı. Önceki açıklamasında "Kısa bir süre içinde tamamen enerjilenmiÅŸ olacak diye düÅŸünüyoruz. Ä°stanbul’da, Ankara’da ve ana damarlarda yoÄŸun bir ÅŸekilde çalışmalarımız sürüyor" dedi. Kesintinin nedenleri konusunda "Ä°zmir tarafındaki bir santralin bir gerekçe ile devre dışı olduÄŸu bilgisi verildi bana ama bunun teyid edilmesi lazım. Aslında sistem kendi içinde izoledir. O domino taşı tüm ülkeyi kapsamaz. Ama nasıl orada bir atlama oldu onun nedenlerini araÅŸtıracağız" diye konuÅŸtu. 

'Siber saldırı mı, operasyon hatası mı araştırıyoruz'

Yıldız ilk açıklamasınd aise "Scada merkezi bölgeleri izole ettiÄŸi için mi, operasyon hatası mı var, yoksa siber saldırı mı anlık takip ediyoruz. Kesin bir ÅŸey söylemekten ÅŸu an kaçınmam lazım. Bu kadar geniÅŸ alanda kesintiye çok sık rastlamamıştık" dedi. Yıldız, "Enerji yetersizliÄŸi diye bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Nereden kaynaklanıyor olabilir, iletim hatlarından veya manevra dediÄŸimiz bir hadiseden kaynaklanıyor olabilir" ifadelerini kullandı.

'Ä°stanbul'ın yüzde 80'ine elektrik geldi'

Enerji Bakanlığı da kesintinin sebepleri üzerinde çalışmanın sürdüÄŸünü belirtip, " Ä°ç Anadolu, Akdeniz, Ege ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgemizde kesinti olan yerlere en kısa süre içerisinde elektrik verilmesine dönük çalışmalar sürmektedir. Ä°stanbul’un yüzde 80’ine elektrik verilmiÅŸ, metro ve tramvay gibi toplu ulaşım araçlarına da enerji saÄŸlanmıştır" açıklamasını yaptı. 

Bakanlık açıklamasında "Söz konusu kesintinin ülkemiz enerji tedariki ve arz güvenliÄŸiyle bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca kesintiyle ilgili basında, sosyal medyada veya çeÅŸitli kurumlar tarafından yapılan açıklamalara kamuoyumuzun itibar etmemesini, doÄŸru bilginin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Kriz Merkezimiz tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etmek isteriz" çaÄŸrısı da yapıldı. 

 

Sorun TEİAŞ'tan kaynaklanıyor

Al Jazeera'nin ulaÅŸtığı bir dağıtım ÅŸirketi yetkilisi, sorunun TEÄ°AÅž'tan (Türkiye Elektrik Ä°letim A.Åž.) kaynaklandığını, bu konuda TEÄ°AÅž'tan açıklama beklediklerini söyledi.

GüneydoÄŸu'daki kentlere elektrik veren Dicle Elektrik Dağıtım AÅž yetkilisi, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, "TEÄ°AÅž'ın sistemine bir müdahale olduÄŸunu ve kendileri gibi dağıtım ÅŸirketlerine elektrik verilemediÄŸini söyledi. 

Al Jazeera'nin ulaÅŸtığı TEÄ°AÅž yetkilileri ise "ÖnceliÄŸimiz büyük illerden baÅŸlayarak enerji vermek. Teknik sebeplerden kaynaklanan bir arıza olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Ekipler toplantı halinde. Henüz sebep tespit edilmedi" açıklaması yaptı. 

 

 
 

 

Bakanlık'ta kriz masası kuruldu

Kesintinin ardından Enerji Bakanlığı'ndaki kriz masasında da çalışma yürütülüyor. 

TEÄ°AÅž yetkililerinin Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada ise elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaÅŸanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektriklerin kesildiÄŸi, teknik inceleme baÅŸlatıldığı ve sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığı kaydedildi.

Ä°stanbul'da vatandaÅŸlar sosyal medyadan metroda ve Marmaray'da mahsur kaldıkları yönünde mesajlar atarken, elektrik ÅŸirketinin web sitesine yoÄŸunluk nedeniyle ulaşılamıyor. 

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi ise Twitter'dan metro seferlerinin durduÄŸunu duyurdu. Ä°BB Trafik Kontrol Merkezi de Ä°stanbul genelindeki elektrik kesintisi nedeniyle trafik ışıklarının çalışmadığını açıkladı. 

Åžu ana kadar, Ä°stanbul, Ä°zmir, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Balıkesir, Kırklareli, MuÄŸla, Bursa, Adana, Bitlis, Çanakkale, Hatay, Denizli, EskiÅŸehir, Ä°zmit, Bilecik, Sakarya, Düzce, Konya, UÅŸak, Edirne, Ordu, Çorlu, Malatya, KahramanmaraÅŸ, Zonguldak, Mersin, Rize, Mardin, IÄŸdır, MuÅŸ, Åžanlıurfa, Batman, Siirt, Şırnak, Karabük, Aydın, Artvin, GümüÅŸhane ve Samsun'dan da elektriklerin kesik olduÄŸu bilgisi geldi. 

Bir önceki kesinti 2006'da

Ä°zmir'de elektrik kesintisi yüzünden metro seferleri durdu. Metroda bulunan vatandaÅŸlar otobüslerle gidecekleri yerlere götürülürken Ä°zmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın talimatıyla meydana gelebilecek hırsızlık olaylarına karşı geniÅŸ güvenlik önlemleri alındı. Ara sokaklarda sürekli devriye gezen polis ekipleri, ÅŸüpheli gördükleri kiÅŸileri gözaltına aldı. Kesinti nedeniyle evlerinden çıkan bazı Ä°zmirli vatandaÅŸlar da meydanlarda vakit geçirdi.

Bir önceki büyük elektrik kesintisi 2006 yılında yaÅŸanmıştı. Bursa DoÄŸalgaz Çevrim Santrali'nda oluÅŸan teknik bir arıza nedeniyle Ä°stanbul'un Anadolu yakası ve Ä°zmir olmak üzere Ege, Akdeniz ile Marmara bölgelerindeki 13 ÅŸehirde elektrikler kesilmiÅŸti. 

Kaynak: Al Jazeera, Anadolu Ajansı

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.