Sosyal Medya

Güncel

Enerji Bakanı'ndan kesinti açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintisi ile ilgili açıklama yaptı. Yıldız, birçok kesime elektrik verilmeye başlandığını, kesintinin iletim hatları ya da manevra denilen hadiseden kaynaklı olabileceğini söyledi.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Slovakya programına eÅŸlik eden heyette bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de yaÅŸanan elektrik kesintileri ile ilgili olarak, "Kesintinin neyden kaynaklandığını inceleyip öÄŸreneceÄŸiz" dedi.
Bakan iddialar için "Toz dumanın arasında bir çok iddia dolaÅŸabilir. Genelde elektrik pahalı mıdır diye konuÅŸulur ama elektrikler ucuz olduÄŸu için bu iddialar dolaşıyor ve ben bunu yadırgadım. Türkiye hem frekansta hem de diÄŸer konularda senkron çalışabileceÄŸini gösterdi. Böyle bir konunun genelleme yapılmasının doÄŸru olmayacağı kanaatindeyim. Terör müdür deniliyor? siber midir? deniliyor. Bunların hepsine kesin çalışmalarımızı yaptıktan sonra açıklama yapacağız. Ä°zmir tarafındaki bir santralin devre dışı olduÄŸu bilgisi geldi ama bunu da teyit etmem lazım. Domino taşı bütün ülkeyi kapsamaz ama orada nasıl bir atlama oldu bakmak lazım" dedi.
Bakan Yıldız, "Åžu anda Ankara'da Sincan'a Balgat ve ÅŸu anda bulunduÄŸumuz TBMM'de dahil olmak üzere bir çok kesime elektrik verilmeye baÅŸlandı. Bu bizim istemediÄŸimiz sevmediÄŸimiz olay. Bunun farklı sebepleri olabilir. Bunun detaylarına gireceÄŸiz. Åžu anda bizim için önemli olan ÅŸebekeyi ayaÄŸa kaldırmak. Bu çok sık rastladığımız bir olay deÄŸil. En önemli noktalardan bir tanesi saat 10:36 itibariyle arızamızın fazla, talebimizin de az olduÄŸu zamanlardan bir tanesi. Sabah 07:30-08:30'da tüketimin daha fazla olduÄŸunu görüyoruz. Nereden kaynaklanıyor olabilir, iletim hatlarından, ya da manevra dediÄŸimiz hadiseden kaynaklanabilir. Ben bire bir, sıcağı sıcağına da takip ediyorum. Gölbaşı'nda merkezde bir kriz merkezimiz var. Orada bu yakinen takip ediliyor. GeliÅŸmeleri de ben buradan her bir saatte bir bu bilgileri size arz edeceÄŸim" diye konuÅŸtu.

Siber saldırı iddiası

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun yaptığı 'Terör saldırısı ihtimali' açıklamasına dair Yıldız, "Bir soru üzerine baÅŸbakanımız o cevabı vermiÅŸ bulunuyorlar. Bu az mi çok mu ihtimaldir ben bunu söyleyemem. Yani siber bir saldırı mıdır onu da söyleyemem. Bizim merkezlerimiz var, sistemin tamamının gözetildiÄŸi merkezlerimiz var. Acaba merkezleri, bölgeleri izole etmediÄŸi için mi bunlar oldu? Her bir daire kendi içinde bunu yönetmesi gerekirdi. Bir operasyon hatası mı var, teknik açıdan hata mı var, yoksa siber bir saldırı mı var, bloke olan bir durum mu var, bunların her birisini anlık takip ediyoruz. O kayıtlar hepsi çıkarılacak. Asıl olan bir an önce sistemi ayaÄŸa kaldırmak. Ä°stemediÄŸimiz bu durumdan derhal kurtulmak." dedi.
Türkiye'de böyle bir kesinti olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Yıldız, "Bu kadar geniÅŸ bir alanda çok sık rastlamamıştık." diye yanıt verdi. "Ä°stanbul'da metro ve marmaray'da sorun yaÅŸanıyor. size bilgi geldi mi" ÅŸeklindeki soruya Yıldız, "380 kilovoltluk kısımda enerjilenme baÅŸladı. Bunların 31,5 kademe kademe bunun düÅŸürülmesi lazım. Ben çok uzun sürmemesini temenni ediyorum. Çok uzun sürmeden bunu gerçekleÅŸtirmemiz lazım en önemli nokta bu." ÅŸeklinde yanıt verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.