Sosyal Medya

Güncel

Lavrov, İran'la nükleer müzakerelere yeniden katılacak

İran'la yapılan nükleer müzakerelerden dün ayrılan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov görüşmelere yeniden katılacak



Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ä°ran ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Ä°ngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluÅŸan 5+1 ülkeleri arasında Ä°sviçre'nin Lozan kentinde devam eden nükleer müzakerelere tekrar katılacağı öÄŸrenildi.

Ä°ran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerin çerçeve anlaÅŸma için belirlenen süresinin son gününde Lavrov'un öÄŸleden sonra yeniden Lozan'da olması bekleniyor. Lavrov, dün müzakerelerden ayrılmıştı.

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Lavrov'un baÅŸka görüÅŸmeler için Lozan'dan ayrılacağını ve "gerçekçi" bir anlaÅŸmaya varılırsa tekrar Ä°sviçre'ye döneceÄŸini söylemiÅŸti.

DışiÅŸleri bakanları seviyesinde yürütülen müzakerelerin son turunda yetkililer, sona yaklaşıldığını ve anlaÅŸmaya yakın olduklarını ancak hala bazı önemli konuların çözülemediÄŸini ifade ediyor.

Ä°ran ile müzakere eden 5+1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaÅŸma için Ä°ran'ın nükleer çalışmalarını öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki beÅŸ yıl içindeyse Ä°ran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aÅŸamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak Ä°ran, 10 yılın tartışılabileceÄŸini, sonrasında ise nükleer programı üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.

GörüÅŸmelerde Ä°ran ve Batı arasında öne çıkan diÄŸer bir görüÅŸ ayrılığı ise Batı'nın Ä°ran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, Ä°ran varılacak anlaÅŸmaya uymazsa BM yaptırımlarının tekrar uygulanabilmesi için yaptırımların kaldırılmasını deÄŸil, askıya alınması gerektiÄŸini savunuyor. Fakat Ä°ran, uygulanan bütün yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Ä°ran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüÅŸmelerde daha önce nihai anlaÅŸmaya ulaşılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e uzatılmıştı. Taraflar son gün 31 Mart olmak üzere bir çerçeve anlaÅŸmaya ulaÅŸmayı hedefliyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.