Güncel
Enseyi karartmaya gerek yok
Bu yıl ilk 3 aya bakıldığında döviz ve faizlerdeki dalgalanma, çevre ülkelerdeki karışıklıklar ile ihracat pazarlarındaki sıkıntıların moralleri bozduğunu belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye için riskler; ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı, jeopolitik riskler ve seçim. Ancak Avrupa Birliği’nin parasal genişleme kararı, petrol fiyatlarındaki gerileme ve yapısal dönüşüm programları Türkiye için önemli fırsatlar” dedi
Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, küresel olarak dünyada siyasi ve ekonomik sorunlar ve risklerin bulunduÄŸunu, ancak elde edilen kazanımlar sebebiyle özellikle Türkiye olarak karamsarlığa gerek olmadığını söyledi. HisarcıklıoÄŸlu, Türkiye ile ilgili fırsatların, risklerden daha fazla olduÄŸunu vurguladı.
Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi’nin (EGD) geleneksel hale gelen 11. Kartepe Zirvesi’nde dünya ve Türkiye ekonomisini deÄŸerlendiren HisarcıklıoÄŸlu, dünya ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3,5, 2016 yılında ise yüzde 3,7 büyüyeceÄŸinin tahmin edildiÄŸini hatırlattı. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin 2015 ve 2016 yıllarında sırasıyla yüzde 2,4 ve yüzde 2,4, geliÅŸen ülkelerin ise yüzde 4,3 ve yüzde 4,7 büyüme tahminlerinin yapıldığını vurgulayan HisarcıklıoÄŸlu, Türkiye’nin de geliÅŸen ülkeler arasında olması sebebiyle büyümede geliÅŸmiÅŸ ülkelerin önünde bir seyir izleyeceÄŸini belirtti.
DÜNYA TÜRKÄ°YE’YE AKACAK
HisarcıklıoÄŸlu, dünya ticaretinin petrol fiyatlarının da etkisiyle bu yıl yüzde 5 büyüyeceÄŸinin tahmin edildiÄŸi ortamda Türkiye’nin dünya ekonomisinin yüzde 85’ini temsil eden B20 ülkelerine ev sahipliÄŸi yapacağını söyledi. TOBB BaÅŸkanı HisarcıklıoÄŸlu, “B20 toplantılarının bu yılki baÅŸkanlığını Türkiye yapıyor. Ben de B20’nin dönem baÅŸkanıyım. Bu yıl özellikle KOBÄ°’lerin öne çıkarılacağı 5 kıtada 12 toplantı gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Ä°lkini geçen ÅŸubat ayında Suudi Arabistan’da yaptık. 6 Nisan’da Hindistan, 8 Nisan’da Ankara’da ve 10 Nisan’da da Singapur’da toplantılar serisini devam ettireceÄŸiz” dedi.
KÜRESEL TEHDÄ°T KORUMACILIK
Dünya ticaretini tehdit eden ana meselenin korumacılık olduÄŸunun altını çizen HisarcıklıoÄŸlu, 2008 yılından itibaren hükümetlerin korumacılık yolunu seçerek küresel krizlerden kendilerini korumaya çalıştıklarını ancak bu durumun dünya ticaretini ve büyümesini engellediÄŸini, kriz korkusuyla korumacılığın giderek arttığını kaydetti.
DÜNYA KOBÄ° MERKEZÄ° Ä°STANBUL
B20 toplantıları çerçevesinde ilk kez dünya iÅŸ dünyası organizasyonu ICC Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası’nı oluÅŸturarak tüm dünya KOBÄ°’lerini bir araya getirecek kurumu Ä°stanbul merkezli olarak çalışmalara baÅŸladıklarını dile getiren HisarcıklıoÄŸlu, “Dünyada tüm KOBÄ°’ler küresel olarak istihdamın yüzde 64’ünü saÄŸlıyor. Bizde ise bu oran yüzde 78. Böyle önemli bir unsurun sorunlarını çözecek dünya ölçeÄŸinde bir mekanizma bulunmuyor. Ä°ÅŸte biz B20 olarak dönem baÅŸkanlığımızda Ä°stanbul merkezli KOBÄ°’lerin sesi olacak, siyasilere yön verecek ICC’yi hayata geçiriyoruz” diye konuÅŸtu.
TÜRKÄ°YE’NÄ°N RÄ°SKLERÄ° VE FIRSATLARI
2015 yılı Türkiye’sinde ekonomi olarak ilk 3 aya bakıldığında döviz ve faizlerdeki dalgalanma, çevre ülkelerdeki jeopolitik riskler ve ihracat pazarlarındaki sıkıntıların moralleri bozduÄŸunu ancak bu olumsuzluklara raÄŸmen enseyi karartmaya gerek olmadığını vurgulayan TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu ÅŸöyle konuÅŸtu;
“Türkiye için riskler; ABD Merkez Bankası’nın (FED) alacağı faiz kararı, jeopolitik riskler ve seçim. Fırsatlar ise Avrupa BirliÄŸi’nin parasal geniÅŸleme kararı, petrol fiyatlarındaki gerileme ve hükümetin açıkladığı yapısal dönüÅŸüm programları. Türk hükümetinin açıkladığı yapısal dönüÅŸüm programları ise Türkiye ekonomisine çok katkı verecek.
YENÄ° BÄ°R HÄ°KÂYE GEREKÄ°YOR
HisarcıklıoÄŸlu,” KiÅŸi başı milli gelir yüzde 3 büyüme ile 2020 yılında 13 bin dolar görünüyor… Yeni bir hikâye yazarsak milli gelir yüzde 7 büyüme ile 17 bin dolar olur. Fark 4 bin dolar. 2025 yılında bu gelirde fark 9 bin dolar olarak ortaya çıkar. Türk özel sektörü bunu yapabilir. Ben buna inanıyorum. Burada ekonomi basınına da önemli görevler düÅŸüyor” ifadelerini kullandı.
FAÄ°Z VE KUR RÄ°SKÄ° BÜYÜK TEHDÄ°T
Ä°yimserliÄŸin yanında istenilmeyen durumların da olduÄŸunu ifade eden HisarcıklıoÄŸlu, 2013 yılı rakamlarına göre 1,5 milyon iÅŸletmenin 473 milyar lira satış gerçekleÅŸtirdiÄŸini, faaliyet karının 2012 yılına göre 31 milyar lira arttığına iÅŸaret etti. HisarcıklıoÄŸlu, aynı dönemde ÅŸirketlerin kredi faiz giderleri de 31 milyar lira yükseldiÄŸini, karın faizlere gittiÄŸini söyledi. HisarcıklıoÄŸlu, faizlerin düÅŸürülmesi konusundaki hassasiyetlerinin bu rakamlarla daha iyi görüldüÄŸünü belirtti. HisarcıklıoÄŸlu, ÅŸirketlerin döviz kuru zararının 74 milyar lira olarak hesaplandığını ve Türk ÅŸirketlerinin kredi faizi ve döviz kuru gibi önemli bir tehditle karşı karşıya bulunduÄŸunu anlattı. HisarcıklıoÄŸlu, “Paritede eksikliÄŸimiz var. Kur riskimizde hedge enstrümanlarını kullanamıyoruz” dedi.
Ä°HRACATÇIYA TOBB UYARISI
Sanayi malı ihracatının 2013 yılında 141 milyar dolar, 2014’te 147 milyar dolar olduÄŸunu, bu karşılık ara malı ithalatının 2013’te 86 milyar dolar, 2014 yılında 79 milyar dolar olarak gerçekleÅŸtiÄŸini ifade eden HisarcıklıoÄŸlu, ihracat ve ithalatta kazanımların giderek arttığını, eskiden cari açık vererek büyürken ÅŸimdi ise cari açık düÅŸürülerek büyümenin saÄŸlandığını kaydetti. Ancak her yıl artan ihracata karşılık ihracatçıyı da uyaran HisarcıklıoÄŸlu, ihracatın yüzde 65’inin mal mukabili riskli olarak gerçekleÅŸtirildiÄŸini, riskli coÄŸrafyalara ihracat yapan iÅŸ adamlarının henüz bitmemiÅŸ global kriz döneminde açık hesapla mal satmamaları veya satarken Eximbank’ın ihracat sigortası sisteminden yararlanması gerektiÄŸini belirtti.
Henüz yorum yapılmamış.