Dünya
'Evet ya da hayır zamanı'
İran ile nükleer müzakerelerin sona ermesi için geri sayım başladı. AFP'ye konuşan Batılı bir diplomat, müzakerelerde artık 'Evet veya hayır deme' noktasına gelindiğini söyledi.
AFP'ye konuÅŸan Batılı diplomat, "Müzakerelerde artık 'evet veya hayır' deme noktasına geldik. GörüÅŸmelerde üç temel noktada tıkanıklık var" ifadelerini kullandı.
Nükleer müzakerelerin son günü bugün. Yarın Ä°sviçre'nin Lozan kentinde devam eden müzakerelerden bir karar çıkması bekleniyor.
‘Sabaha kadar çalışacağız’
ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Ä°ran nükleer programı üzerinde müzakere halinde bulunan mevkidaÅŸları ile ‘sabaha kadar’ ‘yanıltıcı meseleleri’ çözmek için çalışma halinde olacaklarını söyledi.
CNN International haber kanalına konuÅŸan Kerry, “Hala zor meseleler var. Bu yanıltıcı meseleleri çözmek için çok sıkı çalışıyoruz, gece boyunca ve belli ki sabaha kadar çalışacağız” dedi.
Kerry, verilen mühletin bitmesini kast ederek, müzakereye katılan tüm tarafların ‘yarının ne demek olduÄŸunu’ iyi kavradığını dile getirdi.
Masadaki kritik konular
Batılı ülkeler Ä°ran’ın uranyum zenginleÅŸtirme oranını yüzde 5’in altında tutmasını istiyor. Yüzde 20 oranından daha yüksek oranla zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum, nükleer silaha sahip olmanın baÅŸlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Ancak etkili bir nükleer silaha sahip olmak için gereken oran yüzde 90.
Uranyum zenginleÅŸtirme iÅŸleminin yapıldığı cihaz olan santrifüjler de diÄŸer bir müzakere konusu. Ä°ran’ın elinde 10 bin adedi aktif 20 bin santrifüj var. Batı bunların sayısının 6500’ü geçmemesini, Ä°ran ise 9000’den az olmamasını istiyor.
Bir diÄŸer anlaÅŸmazlık da anlaÅŸmanın süresiyle ilgili. Batı ülkeleri Ä°ran ile varılacak nihai anlaÅŸmanın ülkenin nükleer programını en az 10 yıl kontrol altında tutmasını istiyor. Ä°ran ise 8 yılda ısrarcı.
Ä°ran ayrıca ABD, AB ve BM’nin uyguladığı yaptırımların tamamen kaldırılmasını istiyor. Tahran’ın öncelikli talebi enerji ve finans alanındaki yaptırımların durdurulması. Batı ülkeleri ise yaptırımların ağır ağır kalkmasını, önce askıya alınmasını, daha sonra da tamamen iptal edilmesini savunuyor. Ä°lk etapta kaldırılması gündemde gelmesi beklenen BM yaptırımları.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.