Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek yetkisi verildi

Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek yetkisi veremn önerge TBMM'de kabul edildi



TBMM Genel Kurulu'nda, Torba Kanun Teklifi'nin görüÅŸmelerinde, CumhurbaÅŸkanlığı bütçesine de örtülü ödenek konulmasını öngören önerge kabul edildi. 

Kamuoyunda,  "Torba Kanun Teklifi" olarak bilinen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Ä°liÅŸkin Yasa Teklifi'nde, Ä°çiÅŸleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından verilen önergenin kabul edilmesiyle yeni madde ihdas edildi. 

Önergeyle, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu'nun "örtülü ödenek" maddesinde deÄŸiÅŸiklik yapılıyor. Önergenin gerekçesinde, "Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliÄŸi ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ile olaÄŸanüstü hizmetlerle ilgili devlet icapları için kullanılmak üzere CumhurbaÅŸkanlığı bütçesine de örtülü ödenek konulmasının öngörüldüÄŸü" ifade edildi.  

 Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, önergeyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yılmaz, kanunda ödeneÄŸin kiÅŸisel harcamalar ile siyasi partilerin idare, propaganda, seçim ihtiyaçlarında kullanılamayacağı hususlarının çok net bir ÅŸekilde düzenlenmiÅŸ durumda olduÄŸunu belirterek, "Bu kararname BaÅŸbakanlığın bütçesiyle ilgili deÄŸil, sadece CumhurbaÅŸkanı'nın örtülü ödeneÄŸi kullanımına iliÅŸkin düzenleme CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesiyle gerçekleÅŸmiÅŸ olacak bu yasalaÅŸtığı takdirde. DiÄŸer türlü BaÅŸbakanlığın nasıl kullanacağına iliÅŸkin hususlar kanunda ayrıca düzenlenmiÅŸ durumda. Ä°kisi ayrı ayrı düzenlemelere tabi olmuÅŸ olacak. Dolayısıyla CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesiyle BaÅŸbakanlığa iliÅŸkin hususların düzenlenmesi söz konusu deÄŸil. Kanunda Meclisimizin iradesiyle ilave birtakım hususların eklenmesini doÄŸrusu ben hiçbir sakınca görmüyorum. CumhurbaÅŸkanlığı kurumunun bütçesi de Meclis'in denetimine tabidir" dedi. 

"Niçin bugüne kadar bu yetki verilmedi?" sorusuna da Yılmaz, ÅŸu cevabı verdi:

"Kanunlarda her zaman yeni birtakım unsurlar devreye girebilir. Ancak bir taraftan da ÅŸunu deÄŸerlendirmek durumundayız. Bugüne kadar CumhurbaÅŸkanı halk tarafından seçilmiyordu. Halk tarafından seçilen bir CumhurbaÅŸkanı'ndan beklentilerin de daha fazla yükseldiÄŸini, halkla iliÅŸkilerinin, toplumla iliÅŸkilerinin daha farklı bir düzeye geldiÄŸini de görmemiz gerekiyor. Bu yetki kiÅŸiye verilen bir yetki deÄŸildir, bir makama verilen bir yetkidir. o Makam da devletin başıdır ve sorumluluk içinde bu yetkisini kullanacaktır. CumhurbaÅŸkanlığımızın daha aktif bir ÅŸekilde görev icra etmesi, halk tarafından doÄŸrudan seçilen bir kiÅŸilik olarak hakla iliÅŸkilerinin daha da yoÄŸunlaÅŸması normal bir durumdur ve  bunda hiçbir yadırganacak durum yok.

Toplumun her kesimi kıymetlidir pazarcı esnafı da kıymetlidir. CumhurbaÅŸkanımızın herkesle de görüÅŸmesi demokratik kültürümüz açısından hiç de yadırganacak bir durum deÄŸil."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.