Sosyal Medya

Dünya

Uçağı kasten düşürdü

Fransa’da yere çakılan ve 150 kişinin can verdiği Germanwings uçağını ikinci pilot Andreas Lubitz’in kasten düşürdüğü ortaya çıktı. Kara kutu kayıtlarına göre, birinci pilot kabinden çıkınca uçağın kontrolünü Lubitz ele aldı. Uçağın irtifa kaybettiğini farkeden kaptan pilot kilitli olan kokpite girmeye çalıştı. Kapıyı yumrukladı, tekmeledi. Buna rağmen ikinci pilot kapıyı açmadı. İkinci pilotun son ana kadar hayatta ve bilincinin yerinde olduğu belirlendi.



Marsilya BaÅŸsavcısı Brice Robin, Fransa'nın güneyinde düÅŸen Alman havayolu devi Lufthansa'ya baÄŸlı Germanwings havayolu ÅŸirketinin 24 yaşındaki Airbus A320 tipi uçağını düÅŸüÅŸ anında kullanmakta olan Andreas Lubitz isimli ikinci pilotun uçağı bilinçli olarak alçalttığını açıkladı. O sırada kabin dışındaki kaptan pilot kapıyı kırmayı dahi denedi ancak uçağın düÅŸmesine engel olamadı. Ä°ddiaları doÄŸrulayan Savcı, yolcuların son ana kadar uçağın düÅŸtüÄŸünden haberdar olmadığını ancak kayıtların sonunda çığlık seslerinin duyulduÄŸunu belirtti.

KAPTAN PÄ°LOT ÇIKINCA KONTROLÜ ALDI
Robin, “Pilotun koltuÄŸunu geri çekip kalbinden ayrıldığı ve kokpitin kapısının kapandığı duyuluyor. Pilot kokpiti terk ettiÄŸinde uçak otomatik pilota baÄŸlı. Pilot Kokpiti terk ettikten sonra yardımcı pilot uçağın kontrolünü alıyor ve alçalma prosedürünü baÅŸlatıyor. Pilot tekrar kabine dönmek için yardımcı pilotu uyarıyor. Pilotun Kokpit dışından yaptığı bütün çaÄŸrılar yardımcı pilot tarafından cevapsız bırakılıyor. Yardımcı pilotun derin bir nefes aldığı duyuluyor, bu da bize uçak yerle temas ettiÄŸinde yardımcı pilotun hayatta olduÄŸunu ve ÅŸuurunun yerinde olduÄŸunu ispatlıyor" dedi.

TERÖR SALDIRISI TEZÄ° MÜMKÜN DEĞİL
BaÅŸsavcı, sözlerine ÅŸöyle devam etti: "Marsilya hava kontrolü uçaktan 'acil yardım' sinyalini vermesini istiyor, kontrol çaÄŸrısını bir çok kez yöneliyor. Civarda bulunan uçaklardan bu mesajı Germanwings uçağına ulaÅŸtırmaları için devreye girmelerini istiyor. Yardımcı pilot çaÄŸrıların hiç birine cevap vermiyor. Yardımcı pilotun bir 'terörist' olduÄŸuna dair hiç bir kanıt bulunamadı, dolayısıyla 'terörist bir saldırı' tezi mümkün deÄŸil.”

SON ANA KADAR BÄ°LÄ°NCÄ° YERÄ°NDEYDÄ°
Son 30 dakikaya ait kokpit kayıtlarına ulaÅŸabildiklerini ifade eden Robin, kayıtların ilk 20 dakikasındaki konuÅŸmaların normal konuÅŸmalar olduÄŸunu söyledi. 20. dakikadan sonra pilotlardan birinin kokpiti terk ettiÄŸinin anlaşıldığını ifade eden Robin, sonra uçağı bilinçli alçaltan yardımcı pilotun çarpmanın son anına kadar nefes almaya devam ettiÄŸinin de belirlendiÄŸini söyledi.
Aileler olay yerinde
Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu ÅŸirketinin Airbus A320 tipi uçağının düÅŸmesi sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları Germanwings firmasına ait iki uçakla Barcelona ve Düsseldorf'tan Marsilya'ya getirildi. Fransa'daki yolcu uçağı kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları olay yerini ziyaret edecek, kazazede yakınlarından DNA örnekleri alınacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.