Sosyal Medya

Güncel

KPSS soruşturmasında 32 tutuklama

2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’de usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturmada mahkemeye çıkarılan 62 kişiden 32'si tutuklandı.



2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarına iliÅŸkin baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında gözaltına alınan 75 kiÅŸiden 6'sı emniyetteki, 7'si ise savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Tutuklanma talebiyle Ankara 2. Sulh Ceza HakimliÄŸi'ne sevk edilen 62 kiÅŸiden ise 32'si tutuklandı. Åžüphelilerden 30'u ise adli kontrol ÅŸartıyla serbest bırakıldı.

32 kiÅŸi "suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluÅŸlarının zararına dolandırıcılık", "suç delillerini yok etme", "görevi kötüye kullanma" ve "yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme" suçlarından tutuklandı.

ÅžAÄ°BELÄ° SINAV

Kamu sektörüne memur ve iÅŸçi alımında kriter olarak deÄŸerlendirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı 2010 yılında kopya iddialarıyla gündeme geldi. Ä°ddialar 10-11 Temmuz 2010'da gerçekleÅŸtirilen ve 280 bin kiÅŸinin girdiÄŸi KPSS EÄŸitim Bilimleri Sınavı’nda 350 kiÅŸinin tüm soruları doÄŸru cevapladığının anlaşılmasıyla ortaya atıldı. Daha önceki sınavlarda baÅŸarı gösteremeyen bazı adayların söz konusu sınavda soruları eksiksiz yanıtlaması ve karı koca olan 70 adayın tam puan alması 2010 KPSS ile ilgili ÅŸaibeleri güçlendiren bulgular oldu. Bunun üzerine soruların sızdırıldığı ÅŸüphesiyle soruÅŸturma baÅŸlatıldı.

Åžüphelilerin avukatlarından Hasan Basri Aksoy, beraberindeki diÄŸer avukatlarla birlikte yaptığı açıklamada savcılığın, müvekkillerini peÅŸinen suçlu ilan eden açıklamalar yaptığını öne sürdü. Aksoy, "SoruÅŸturma aÅŸaması, sanki kesinleÅŸmiÅŸ mahkeme kararı gibi açıklanmaktadır" dedi. Aksoy, sorumlular hakkında ÅŸikayette bulunacaklarını belirtti.

'Çalıştık, kazandık'

Åžüphelilerin çoÄŸunun nasıl tam puan aldıklarına dair ifadelerinde, "Kendimiz çalıştık, kazandık" beyanında bulundu.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın talimatıyla harekete geçen Ankara Emniyet MüdürlüÄŸü Organize ve Mali Suçlarla Mücadele MüdürlüÄŸü ekipleri, 15 ay süren çalışmanın ardından 3 gün önce 19 ilde belirlenen adreslere eÅŸ zamanlı operasyon düzenlemiÅŸti.

Ankara Emniyet MüdürlüÄŸü'nün 3 gün önce baÅŸlattığı operasyonda, toplam 82 kiÅŸi hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı. Bu kiÅŸilerden bazılarının yurtdışına kaçtıkları belirlenmiÅŸti.

Emniyette ‘Gülen’ sorusu

Åžüphelilere emniyetteki ifadelerinde "Fethullah Gülen liderliÄŸindeki suç örgütüyle" baÄŸlantılarının olup olmadığı soruldu.

Ä°fadesine baÅŸvurulan ÅŸüphelilere “Fethullah Gülen liderliÄŸindeki suç iÅŸlemek amacıyla kurulan suç örgütüne üye olduÄŸunuz, örgüt yöneticilerinden aldığınız talimatlar doÄŸrultusunda sınav öncesi gizli kalması gereken 2010 KPSS sorularını sınavdan önce ele geçirerek örgüt üyelerine açıkladığınız, bu ÅŸekilde örgüt üyelerinizin bir kısmının özellikle iptal edilmeyen genel yetenek ve genel kültür puanları üzerinden kamu kurumlarına sızmalarını saÄŸladığınız deÄŸerlendirilmektedir. Bu konuda savunmanız nedir?” sorusu yöneltildi.

Åžüpheliler ise bu baÄŸlantıyı reddetti. 

'Åžüpheliler Cemaat'le baÄŸlantılı'

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı operasyon sonrası yaptığı açıklamada gözaltına alınan kiÅŸilerin Cemaat'le baÄŸlantılı olduÄŸunu açıkladı:

"Ä°lk etapta gözaltı kararı verilen 82 kiÅŸi ile toplamda bin 435 ÅŸüphelinin doÄŸrudan kamuoyunca bilinen belirli bir yapıyla mali, sosyal ve ekonomik baÄŸlarının olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. Bu kiÅŸilerin sınav sorularını sınavdan önce örgütlü bir ÅŸekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle atamalarda diÄŸer adaylara göre öncelik elde ederek haksız ve hileli bir ÅŸekilde kamu kurumlarına memur olarak atandıkları ve bu nedenle de yüz binlerce adayın haksızlığa uÄŸratıldığı anlaşılmıştır."

'Cumhuriyetimiz tehdit altında'

BaÅŸsavcılık açıklamasında "Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduÄŸuna, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kiÅŸinin hakkının yendiÄŸi yönünde delillere ulaşılmıştır" ifadeleri de yer aldı. BaÅŸsavcılık soruÅŸturmada ÅŸüpheli 3 bin 227 kiÅŸiden 616'sının halen devlet memuru olduÄŸu tespitini de kamuoyuyla paylaÅŸtı. 

Soruşturma nasıl başladı?

2010 KPSS kopya soruÅŸturması 10-11 Temmuz 2010'da gerçekleÅŸtirilen ve 280 bin kiÅŸinin girdiÄŸi KPSS EÄŸitim Bilimleri Sınavı’nda 350 kiÅŸinin tüm soruları doÄŸru cevapladığının ortaya çıkmasıyla baÅŸladı.

O dönem soruÅŸturmayı yürüten memur suçlarından sorumlu BaÅŸsavcıvekili Åžadan Sakınan'ın talimatıyla ÖSYM ve METEKSAN'da aramalar yapıldı. Bilgisayarların kopyalarına el konuldu. SoruÅŸturmada ilk gözaltına alınan Isparta'da çobanlık yapan öÄŸretmen adayı Baki Saçı oldu. Saçı verdiÄŸi ifadede, soruların kendisine Ankara'da oturan Berat KoÅŸucu adlı arkadaşı tarafından "Sana bir hediyem var" denilerek e-posta üzerinden gönderildiÄŸini, ancak bilgisayarının arızalı olması nedeniyle buna bakamadığını anlattı. Gözaltına alınan KoÅŸucu sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

SoruÅŸturmayı derinleÅŸtiren savcılık, ÖSYM çalışanlarının mal varlıkları ile banka hesaplarını mercek altına aldı. Bazı çalışanların hesaplarında yüklü miktarda para giriÅŸ çıkışları olduÄŸunu tespit eden savcılık, soruÅŸturmayı 2005-2010 yıllarını kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletti.

ÖSYM personeli ifade verdi

SoruÅŸturma savcısı Åžadan Sakınan 2013 yılında ÖSYM’de çalışan 143 kiÅŸi ÅŸüpheli sıfatıyla ifadesine baÅŸvurdu. Sınav sorularının hazırlandığı birimlerde bulunan uzman ekiplere ait bilgisayarlarda internet baÄŸlantısı bulunduÄŸu ve mail trafiÄŸine rastlandığı ifade edilirken, söz konusu bilgisayarlardan veri taşındığı iddiaları kapsamında da 50 kiÅŸinin ifadesi alındı.

SoruÅŸturmadan Savcı Åžadan Sakınan'ın alınması sonrası Savcı Yücel Erkman TÜBÄ°TAK'tan KPSS soruÅŸturması kapsamında rapor hazırlama talimatı verdi. TÜBÄ°TAK'ın raporu doÄŸrultusunda yeni operasyon kararı alındığı ifade edildi. Erkman'ın yürüttüÄŸü Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya soruÅŸturmasında 82 ÅŸüpheli hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldı. 14 ilde düzenlenen operasyon kapsamında 75 ÅŸüpheli gözaltına alındı.

Kaynak: Al jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.