Sosyal Medya

Coğrafyamız

Koalisyon Tikrit'i vuruyor

ABD öncülüğündeki koalisyon Tikrit'teki IŞİD pozisyonlarını havadan bombalamaya başladı. Irak ordusu da bir aydır geri almaya çalıştığı kenti uzaktan füze ve havan toplarıyla vuruyor.



Reuters'ın haberine göre, ABD öncülüÄŸündeki koalisyon Åžii milislerle Irak Ordusu'nun 20 bin kiÅŸilik silahlı güce raÄŸmen günlerdir IŞİD'i çıkaramadığı Tikrit'e hava saldırısı kararı aldı. ABD Savunma Bakanlığı - Pentagon'dan bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Tikrit'e hava saldırısı için koalisyon güçlerine talimat verildiÄŸini belirtip "Operasyon yolda" açıklamasını yaptı. Açıklamadan yarım saat sonra AP ve AFP, savaÅŸ uçaklarının Tikrit'teki IŞİD pozisyonlarını vurmaya baÅŸladığını duyurdu.

Irak ordusu ve Åžii milisler de koalsiyonun hava saldırıları eÅŸliÄŸinde kenti uzaktan bombalamaya baÅŸladı. Tikrit idari yetkililerinden Hadi el Hazreci "Tikrit'e operasyonlar yerel saatle 21:00'de baÅŸladı. IŞİD pozisyonları KatyuÅŸa roketleri ve hava topuyla vuruluyor" dedi. 

Reuters öncesinde Irak CumhurbaÅŸkanı Fuad Masum'la konuÅŸmuÅŸ, Irak lideri Koalisyon'un Tikrit'e hava desteÄŸi saÄŸlayacağı yönündeki beklentisini dile getirmiÅŸti.

Beyaz Saray ve Pentagon'dan baÅŸka yetkililer gün içinde yaptıkları açıklamalarda Tikrit operasyonuna sadece istihbarat ve keÅŸif uçuÅŸu desteÄŸi vereceklerini söylemiÅŸti. 

Ä°ran destekli Iraklı Åžii milisler ve Irak Ordusu'ndan askerler devrik lider Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'i IŞİD'den geri almak için operasyon düzenlerken koalisyon hava desteÄŸi vermekten kaçınmıştı. ABD yönetimi de Åžii milislerin kentteki insan hakları ihlallerinden rahatsızlık duyduÄŸunu açıklamıştı.

TÄ°KRÄ°T

- Nüfusu: 260 bin (2002)

- ABD iÅŸgaliyle devrilen Saddam Hüseyin’in memleketi

- BaÄŸdat’a 140 km uzaklıkta

- Dicle Nehri’nin üzerinde

- Selahaddin Vilayeti’nin idari baÅŸkenti

Operasyon askıya alınmıştı

Irak Savunma Bakanı Ubeydi, ordunun Tikrit’i tamamen kuÅŸatma altına aldığını duyurmuÅŸ, "DoÄŸru zaman geldiÄŸinde mümkün olduÄŸunca hızlı bir ÅŸekilde içeriye hücum edeceÄŸiz" demiÅŸti. Ubeydi, Åžii milisler destekli Irak ordusunun, IŞİD’in elinde olan Tikrit kentini “tam kuÅŸatma” altına aldığını ifade etmiÅŸti.

Halid Ubeydi açıklamasında, sivillerin zarar görmemesi için plan yaptıklarını belirtmiÅŸti. Savunma Bakanı, "Tikrit'te savaÅŸan birlikler için doÄŸru zaman geldiÄŸinde, mümkün olduÄŸunca hızlı bir ÅŸekilde kent merkezine hücum edeceÄŸiz. IŞİD mensupları kuÅŸatma altında ve bu yüzden moralleri bozuk" ifadelerini kullandı.

Irak’ın kuzeyinde birçok Sünni kentle beraber Tikrit, Haziran 2014’te IŞİD’in eline geçti.  Tikrit’i IŞİD’in elinden geri almak için ordu ve yanında savaÅŸan Ä°ran destekli 20 bin Åžii milis Mart ayı başındakenti IŞİD'den geri almak için operasyon baÅŸlattı. 

Iraklı güçler ilerleyemeyince operasyon yaklaşık bir hafta önce askıya alındı. Savunma bakanı Ubeydi, ordunun temkinli tavrını sivillerin arasındaki kaybını en aza indirme çabası olarak deÄŸerlendirmiÅŸti.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.