Sosyal Medya

Dünya

Ukraynalı bakandan Türkiye övgüs

Ukrayna Maliye Bakanı Natalie Jaresko, IMF'ye borcunu ödeyen Türkiye'nin başarı örneği olduğunu söyledi.



Ukrayna Maliye Bakanı Natalie Jaresko, kreditörleriyle mayıs ayının sonunda anlaÅŸmaya varmayı amaçladıklarını,Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaÅŸma kapsamında ikinci yardım diliminin haziran ayında serbest bırakılacağını belirterek, IMF'ye borcunu ödeyenTürkiye'nin baÅŸarı örneÄŸi olduÄŸunu söyledi.

Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'da düÅŸünce kuruluÅŸu Chatham House'da AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Jaresko, "Türkiye geçen hafta 50 milyon dolarlık bir kredinin Ukrayna'ya saÄŸlanması için karar verdi. Ayrıca 10 milyon dolarlık ek bir meblağın da insani yardım için yapılacağını sanıyorum. Türkiye çok büyük katkıda bulundu" dedi.

Türkiye ile son derece güçlü iliÅŸkilerin sürdürüldüÄŸünü belirten Jaresko, geçen hafta CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko ile Kiev'de yaptıkları görüÅŸmeyi hatırlatarak, "Türk halkına ve hükümetine anlayışları için minnettarız. Bu son derece iyi bir baÅŸlangıç. Aynı zamanda halihazırda oldukça zor bir durumda olan Kırım Tatarları'nın desteklenmesi konusunda ortak bir paydayı paylaşıyoruz" dedi.

IMF'DEN Ä°KÄ°NCÄ° KREDÄ° DÄ°LÄ°MÄ° HAZÄ°RANDA

IMF'nin Ukrayna'ya saÄŸlayacağı 17,5 milyar dolarlık kredinin 5 milyar dolarlık ilk kısmının bu ay itibariyle alındığını belirten Jaresko, "Kreditörlerimizle mayıs ayının sonunda bir anlaÅŸmaya varmayı amaçlıyoruz. IMF ile anlaÅŸmamız kapsamında ikinci gözden geçirmenin devamında yardımın ikinci dilimini haziran ayında alacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2000'li yılların başında ekonomik olarak zor dönemlerden geçtiÄŸini hatırlatan Jaresko, Türkiye'nin IMF'ye olan borcunu tamamını yakın zamanda ödemesinin son derece önemli olduÄŸunu vurguladı. Jaresko, "Türkiye bu anlamda bir baÅŸarı örneÄŸi. Benzer bir durumdan çıkıldı. Türkiye örneÄŸinden öÄŸrenmeye devam ediyoruz" dedi.

Natalie Jaresko, Türkiye'nin finansal desteÄŸinin yanında Ukrayna'nın altyapı yatırımlarında da etkin rol alabileceÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Ukrayna'nın altyapı konusunda yatırım ihtiyacı konusunda ÅŸüphe yok. Türkiye'nin bize sunduÄŸu finansal destek tabii ki önemli, ama daha da önemli olan Türk ÅŸirketlerinin Ukrayna'ya gelerek aktif bir ÅŸekilde inÅŸaat sektörü ve diÄŸer farklı sektörlerde faaliyet göstermesidir. Türkiye'de otoritelerle son derece iyi iliÅŸkilerimiz var ve Türk iÅŸ dünyasının Ukrayna'ya gelmesinden memnuniyet duyarız."

Geçen hafta Ukrayna'ya yaptığı ziyaret sırasında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Ukrayna yönetiminin Türk ÅŸirketlerine gerekli desteÄŸi vereceÄŸinden emin olduÄŸunu vurgulayarak, "Firmalarımızın gerekli ortam saÄŸlandığında adil rekabet ÅŸartları temin edildiÄŸinde fevkalade baÅŸarılı çalışmalara imza atacağına ben yürekten inanıyorum. Müteahhitlik firmalarımız dünyada medarı iftiharımızdır. Ukrayna'da üstlendikleri projelerin toplam miktarı yaklaşık 4,5 milyar dolardır. Ä°nanıyorum ki bu zor dönem atlatıldığında Ukrayna'da bu noktada tecrübeleri bulunan müteahhitlik firmalarımız çatışmalardan zarar gören yerlerin altyapısının inÅŸası noktasında görev üstlenmeye hazırdır"deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.