Sağlık
Domuz gribi hakkında merak edilenler!
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bugün itibari ile 30 vatandaşın domuz gribi nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Salgınla ve domuz gribi ile ilgili Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük merak edilenleri açıkladı
SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu, bugün itibari ile 30 vatandaşın domuz gribi nedeniyle hayatını kaybettiÄŸini söyledi. Salgınla ve domuz gribi ile ilgili Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük merak edilenleri açıkladı.
DSÖ'YE GÖRE SON 50 YILIN EN ÖNEMLÄ° SALGINI
Dr. Ramazan Gözüküçük, domuz gribinin normalde domuzlarda görülen Ä°nfluenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyon geçirerek insanlara bulaÅŸmasıyla insandan insana geçen, yüksek ateÅŸ, öksürük ve boÄŸaz aÄŸrısı gibi semptomlarla seyreden son derece bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduÄŸunu belirterek, "2009 Mart ayında Meksika ve Amerika'da görülen ilk vakaların ardından Amerika'dan Avrupa'ya; Afrika'dan Asya'ya kadar tüm dünyaya yayılmış, Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ), hastalığın geniÅŸ çaplı salgın olduÄŸu belirterek Pandemi düzeyini 6 olarak duyurmuÅŸtu. DSÖ'ne göre Pandemik Ä°nfluenza H1N1 salgını son 50 yılın en önemli salgınıdır. 2015 yılında görülen vakalar, önceki yıllarda Aralık-Ocak aylarından farklı olarak Åžubat sonu ve Mart ayına sarkmış durumda. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde son haftada vaka sayıları artmış durumda" ifadelerini kullandı.
DOMUZ GRÄ°BÄ° BULAÅžMA YOLLARI
Dr. Gözüküçük, Domuz Gribi, mevsimsel gribin bulaÅŸma özellikleriyle benzerlik gösterdiÄŸini belirterek, "Domuz gribi kiÅŸiden kiÅŸiye genellikle öksürme, hapşırma gibi solunum yoluyla bulaşır. Bazen hasta insanların ağız ve burunlarına dokunup cep telefonu gibi eÅŸyalara temas etmesi yoluyla da bulaÅŸtığı bildirilmiÅŸtir. Hasta bir kiÅŸinin öksürüÄŸü ya da hapşırığından çıkan damlacıkların masa gibi bir yüzeye temas etmesinin ardından baÅŸka bir kiÅŸinin bu masaya elle dokunması, ardından ellerini yıkamadan gözlerine, aÄŸzına veya burnuna dokunması sonucu hastalık kiÅŸiden kiÅŸiye geçebilir. Hasta kiÅŸi, hastalık belirtileri görülmeden 1 gün önceden baÅŸlayarak; hastalandıktan sonraki 7 gün boyunca bulaÅŸtırıcıdır. Bu da kiÅŸinin domuz gribi hastalığına yakalandığını daha henüz öÄŸrenmemiÅŸken bulaÅŸtırıcı olduÄŸunu gösterir" dedi.
HASTALIÄžIN BELÄ°RTÄ°LERÄ°
Domuz Gribinin Belirtileri ilgili olarak Hisar Intercontinental Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, "Belirtiler normal insan gribi belirtilerine benzer ateÅŸ, öksürük, boÄŸaz aÄŸrısı, burun akıntısı, vücut aÄŸrıları, baÅŸ aÄŸrısı, titreme ve halsizlik görülür. Bazı vakalarda kusma ve ishal bildirilmiÅŸtir" dedi.
DOMUS GRÄ°BÄ° TEÅžHÄ°SÄ°
Hastalık nasıl teÅŸhisi ile ilgili olarak Dr. Gözüküçük, "Hastalığın teÅŸhisi, burun akıntısı ve boÄŸaz sürüntüsü gibi örneklerde virüsün genetik olarak saptanması veya kanda hastalığa karşı geliÅŸen antikorların gösterilmesi ile konabilir. Ancak bu yöntemler zaman alıcıdır. Bir salgın sırasında genellikle klinik bulgular ile tanı koymak kolaydır. Ancak son yıllarda hızlı tanı testleri de geliÅŸtirilmiÅŸtir. Bu testler ile klinik örneklerden saatler içinde virüsün antijenleri saptanabilmektedir. Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, potansiyel olarak daha uzun süre bulaşıcı olabilir. Okul çağındaki çocuklar gibi kalabalık ortamlarda bulunanlarda hastalığa yakalanma oranı yüksek iken; yaÅŸlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda gribe baÄŸlı ölüm oranı yüksektir. Her yaÅŸ grubunda tehlikeli olabilmekle birlikte özellikle küçük çocuklar, yaÅŸlılar, kalp-akciÄŸer-böbrek hastalığı, ÅŸeker hastalığı gibi hastalığı olan her yaÅŸtaki kiÅŸiler, AIDS, kanser gibi bir hastalık veya kemoterapi nedeniyle bağışıklık sistemi yetmezliÄŸi olan kiÅŸilerde hayati tehlike oluÅŸturur. AkciÄŸer komplikasyonları en sık görülen komplikasyonlarıdır. Grip sonrası geliÅŸen zatürre, ölümlerin baÅŸta gelen nedenidir" dedi.
DOMUZ GRÄ°BÄ° TEDAVÄ°SÄ°
Domuz gribinin tedavisi ile ilgili olarak Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, "Hastalığın seyrini hafifletmede ve daha hızlı iyileÅŸmeyi saÄŸlamada Amerika Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)'nin önerdiÄŸi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlarla gribin yanı sıra ciddi komplikasyonların da geliÅŸmesi engellenmiÅŸ olur. Antiviral ilaçlara, semptomların görülmeye baÅŸlamasından itibaren ilk 2 gün içinde baÅŸlanması gerekir. Ancak bu ilaçlar, mutlaka doktor kontrolü ile kullanılmalıdır" ifadelerini kullandı.
ACÄ°L TIBBI MÜDAHALE GEREKTÄ°REN DURUMLAR
Dr. Ramazan Gözüküçük, çocuklarda acil tıbbi yardım gerektiren durumları ÅŸöyle açıkladı; "Hızlı nefes alma ya da solunum güçlüÄŸü, mavimsi cilt rengi, yeterince sıvı alamama, uyanamama ya da uyaranlara cevap verememe, huzursuzluk, grip benzeri semptomlara ek olarak ateÅŸ ve ÅŸiddetli öksürük".
YetiÅŸkinlerde acil tıbbi yardım gerektiren durumları ise Gözüküçük ÅŸöyle açıkladı: "Solunum güçlüÄŸü veya nefes darlığı, göÄŸüs ya da karın içinde aÄŸrı veya basınç, ani baÅŸ dönmesi, ÅŸiddetli bulantı ve kusma".
GRÄ°P AÅžININ ÖNEMÄ°
Grip aşısıyla ilgili olarak Dr. Gözüküçük, "Mevsimsel influenza aşısını olmak yeterlidir, çünkü domuz gribi etkeni H1N1 de bu aşı içeriÄŸinde bulunmaktadır. Grip aşısı; herkese tavsiye edilmekle birlikte özellikle hastalığın daha ağır seyretme riski olanlara ve iÅŸgücü kaybı nedeni ile hizmette aksamalara neden olacak gruplara yapılır. Ä°nfluenza aşısı gereken riskli gruplar; 6 aydan 24 yaÅŸa kadar olanlar, küçük bebeklere bakanlar, gebeler (gebeliÄŸin her döneminde), 24-65 yaÅŸ arasında kronik hastalığı olanlar, 65 yaÅŸ üstü ve saÄŸlık çalışanları olarak belirlenmiÅŸtir. Grip aşısı dünyada 50 yıldan daha uzun süredir üretilen bir aşı. Dolayısıyla dünyada bu konuda ciddi bir deneyim ve birikim var. Ancak aşı yerinde hafif kızarıklık, aşı yerinin hafif aÄŸrıması gibi lokal yan etkiler olabiliyor. Dünya SaÄŸlık Örgütü bunları takip ediyor. Aşının kanser yaptığına dair söylenceler kesinlikle doÄŸru deÄŸil. 65 yaÅŸ altı tüm nüfusun belli bir öncelik sırasına göre aşılanması gerekmektedir. Sıranın başında hastalığa en açık kesim olarak nitelenen 6 ay - 24 yaÅŸ arasındaki kiÅŸiler, hamileler, altta yatan kronik hastalığı olanlar, hastalıkla öncelikli karşılaÅŸabilecek hizmet grupları; saÄŸlık çalışanları, itfaiye, güvenlik görevlileri gibi meslekleri icra edenler yer alıyor" ifadelerini kullandı.
GRÄ°PTEN KORUNMA YOLLARI
Gripten korunmak için yapılması gerekenleri açıklayan Gözüküçük; "ÖksürdüÄŸünüzde ya da hapşırdığınızda aÄŸzınızı ve burnunuzu bir kâğıt mendille kapatın. Kullandığınız mendili hemen çöpe atın. Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın. En az 15 ila 20 saniye yıkama önerilir. Alkolle temizleme de tercih edilebilir. AÄŸzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaktan kaçının. Çünkü virüs ellerinizle baÅŸka kiÅŸilerle tokalaÅŸma yoluyla da bulaÅŸabilir. Hasta kiÅŸilerle yakın temastan kaçının. Genel saÄŸlığınıza dikkat ediniz. Ä°yi uyuyun, fiziksel aktivitelerde bulunun, stresten kaçının, bol sıvı alın ve iyi beslenin. Bu hastalıkla kontamine olmuÅŸ olabilecek yüzeylere temas etmekten kaçının" dedi.
SEYAHAT EDENLERE ÖNERÄ°LER
Dr. Gözüküçük seyahat eden kiÅŸilere ÅŸu tavsiyelerde bulundu; "Her zaman olduÄŸu gibi hasta olan kiÅŸilerin uluslararası yapacakları seyahatleri ertelemeleri ve uluslararası seyahat dönüÅŸü hastalık belirtileri görülen kiÅŸilerin ise saÄŸlık kurumlarına baÅŸvurmaları konularına dikkat etmeleri gerekir. Seyahat eden kiÅŸilere enfekte olma tehlikesine karşın kalabalık ve kapalı mekânlardan uzak durmaları ve akut solunum yolları enfeksiyonları olan insanlarla yakın temastan kaçınmaları tavsiye edilir. Hasta olan kiÅŸilerle temastan sonra ve bu kiÅŸilerin bulundukları ortamlarla temastan sonra ellerin yıkanması hastalık riskini azaltacaktır."
Henüz yorum yapılmamış.