Sosyal Medya

Dünya

İsrail'in casusuluğu gün yüzüne çıktı

İsrail, İran'la yürütülen nükleer müzakerelerle ilgili casusluk yaparak elde ettiği bilgileri olası bir anlaşmayı engellemek için kullanmış.



Ä°srail'in, Ä°ran ile 5+1 ülkeleri (ABD, Rusya, Çin, Ä°ngiltere, Fransa, Almanya) arasında yürütülen müzakerelere iliÅŸkin casusluk yaptığı ve elde ettiÄŸi bilgileri anlaÅŸmaya karşı olan ABD Kongresi üyeleriyle paylaÅŸtığı öne sürüldü.

Wall Street Journal gazetesinin bir Beyaz Saray yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Ä°srail, kapalı kapılar ardında yapılan müzakereleri ve anlaÅŸma için ortaya konulan maddeleri ele geçirdi.

Haberde, Ä°srail'in bu bilgileri, yasa dışı dinleme, ABD'deki brifinglere katılan muhbirler ve Ä°ran'la müzakerelere katılan Avrupa ülkelerindeki diplomatik kaynaklardan bilgi edinme yoluyla aldığı belirtildi.

Ä°srail'in elde ettiÄŸi gizli bilgileri, Ä°ran ile anlaÅŸmaya karşı olan Kongre üyeleri ve diÄŸer gruplarla paylaÅŸarak olası anlaÅŸmaya karşı direnç oluÅŸturmayı hedeflediÄŸi ileri sürüldü.

Gazeteye konuÅŸan Beyaz Saray yetkilisi, "ABD ve Ä°srail'in karşılıklı olarak casusluk faaliyeti yürütmesi ayrı ÅŸey, Ä°srail'in ABD'de gizli bilgileri elde edip bu bilgileri ABD'de Kongre üyelerine vererek ABD diplomasisinin altını oyması ayrı ÅŸey" ifadesini kullandı.
Haberde, casusluk olayının, Ä°srailli yetkililer arasındaki konuÅŸmalarda ABD'de yapılan gizli görüÅŸmelere iliÅŸkin detayların paylaşıldığının anlaşılması üzerine ortaya çıkarıldığı vurgulandı.

Ä°srailli yetkililerin bu iddiaları yalanladığı ve söz konusu bilgilerin Ä°ran'daki izlemeler ve özellikle Fransız diplomatların paylaşımından elde edildiÄŸini savunduÄŸu belirtildi.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ülkesindeki seçimlerden önce ABD Kongresi'ne hitap etmesi ve Ä°ran'la olası bir anlaÅŸmaya karşı Kongre üyelerini uyarması BaÅŸkan Barack Obama'nın tepkisine neden olmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.