Sosyal Medya

Dünya

Yeni uyanan BM'den Ä°srail'e ÅŸok!

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Wibisono, "Gazze'deki vahşetin boyutları, İsrail'in uluslararası hukuka bağlılığı konusunda şüphe uyandırıyor" dedi.



BM iÅŸgal altındaki Filistin topraklarındaki Ä°nsan Hakları Özel Raportörü Makarim Wibisono, iÅŸgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları durumuyla ilgili hazırladığı raporu BM Ä°nsan Hakları Konseyi'ne sundu.

Wibisono, Ä°srail'in geçen yıl Gazze'de 7 hafta boyunca sürdürdüÄŸü saldırılara ve benzeri görülmemiÅŸ tahribata dikkati çekerek Ä°srail'in Batı Åžeria'da da aşırı güç kullanmasının, Filistinlileri toplu ÅŸekilde tutuklamasının ve kötü muamelede bulunmasının insan hakları ihlali olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Raporda, 7 yaşındaki Filistinli çocuÄŸun geçen yaz terör devleti Ä°srail'in saldırısı esnasında ÅŸarapnelle karnından yaralandığı örneÄŸini veren Wibisono, yüzlerce çocuÄŸun, krizin bedelini ağır ödediÄŸini belirterek Filistinli çocukların yaÅŸadıkları haksızlıklara vurgu yaptı.

Wibisono, "Gazze'de 400 bin çocuÄŸun psikolojik desteÄŸe ihtiyacı var. Bu ve bundan sonra gelecek olan Filistinli ve Ä°srailli jenerasyonların kendi kaderini tayin etme ve eÅŸit ÅŸekilde barış içinde yaÅŸamaya hakları var. Gazze'deki sivil ölümlerine ve vahÅŸetin boyutuna bakıldığında, Ä°srail'in saldırılarda orantılılık, sivil ayrımı ve önlem konusunda uluslararası insani hukuka baÄŸlılığı ÅŸüphe uyandırıyor" dedi.

Ä°srail'in geçen yıl Gazze'deki saldırılarında hastanelerin, ambulansların, okulların hedef alındığını ifade eden Wibisono, Ä°srail, Filistin ve uluslararası topluma buradaki ÅŸiddeti sonlandırmak için sorumluk üstlenmeleri gerektiÄŸi çaÄŸrısında bulundu.

"Ä°srail'in Gazze kuÅŸatması nedeniyle insanlar baskı altında, toplumu yeniden inÅŸa edemiyor" diyen Wibisono, geçen yıl Kahire'de 5,4 milyar dolar yardım sözü verildiÄŸini hatırlatarak uluslararası toplumdan verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi.

BM insan Hakları Konseyi'nde söz alan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı da tarafların ortak barış vizyonu çerçevesinde birleÅŸmesi gerektiÄŸini ifade etti.

Durumun uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduÄŸunu söyleyen Çarıkçı, "Ä°nsanlık dışı ve kanunsuz Gazze kuÅŸatması ve sınırlamalar Gazze'nin yeniden inÅŸası için uluslararası çabaları baltalıyor" dedi.

BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nin Ä°srail'in son saldırıları sırasında iÅŸlediÄŸi ihlalleri araÅŸtırmak üzere oluÅŸturduÄŸu komisyon, ÅŸubat ayında yayımlanması ve mart ayında konseye sunulması beklenen raporu için Ä°nsan Hakları Konseyi'nden ek süre istemiÅŸti. Komisyon, raporunu haziranda sunacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.