Sosyal Medya

Güncel

PKK silahsızlanma için 10 maddeyi şart koştu

PKK, Öcalan'ın mektubunda yaptığı silahsızlanma çağrısıyla ilgili açıklamasında, Dolmabahçe'de açıklanan 10 maddeyle ilgili somut adım atılması gerektiğini belirtti



KCK EÅŸ BaÅŸkanı Bese Hozat, PKK'nın silah bırakması için hükümetin de mutabakata vardığı Dolmabahçe'deki 10 baÅŸlığın müzakere edilmesi, izleme heyetinin Ä°mralı'daki görüÅŸmeleri izlemesi, TBMM'de oluÅŸturulacak 'Hakikatlerle YüzleÅŸme Komisyonu'nun çalışması, buna uygun yasaların çıkarılması ve anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılması gerektiÄŸini söyledi.

Hozat, Kandil'de yapılan ve uydu aracılığı ile Avrupa'dan yayın yapan 'Med Nuce' kanalında yayınlanan röportajında, Nevruz'da Abdullah Öcalan'ın özgürleÅŸtirilmesi çaÄŸrılarının ön plana çıkarıldığını, milletvekilleri Leyla Zana ile Sırrı Süreyya Önder ile görüÅŸen Abdullah Öcalan'ın 'Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanması konusunda çabaları olduÄŸunu anlattı. Hozat, Öcalan'ın Kuzey Irak'taki Kürt liderler Mesut Barzani ile Celal Talabani'ye yönelik mektuplar yazdığını, bu konuda yol haritası çizdiÄŸini söyledi.

SÜREÇ NASIL Ä°ÅžLEMELÄ°?

Ä°mralı'da ağırlaÅŸtırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın Nevruz'da okunan mesajında, 28 Åžubat'ta açıklanan 10 baÅŸlık altında izleme heyetinin de gözetiminde müzakerelere baÅŸlama çaÄŸrısı yaptığını, tarafların karşılıklı eÅŸ zamanlı, paralel adımlar atması gerektiÄŸini anlattı.

KCK'nın eÅŸ BaÅŸkanı Bese Hozat, PKK'nın silah bırakması için sürecin nasıl iÅŸlemesi gerektiÄŸine iliÅŸkin ÅŸöyle dedi:

Müzakereler sırasında izleme heyeti gerekirse taraflara uyarıda bulunur müdahale eder uzaklaÅŸan taraf varsa onu müzakereye çeker.

Sağlanan mutabakatan uygun adımlar atılması gerekiyor.

Nevruz'dan sonra yapılan ilk görüÅŸmede izleme heyetinin de dahil olması, 10 baÅŸlık altında resmi müzakerenin baÅŸlaması gerekir.

Meclis'te 'Hakikatlerle YüzleÅŸme Komisyonu' kurulur. Tarafların uzlaÅŸtığı 10 baÅŸlık altında mutabakatı ele alır.

Bunun üzerinde çalışır Meclis genel kuruluna getirir ve tartışılmasını saÄŸlar.

Yasalarını çıkarması ve yeni bir anayasayı çıkarması gerekiyor."

"BU DÜZENLEMELER YAPILIRSA SÄ°LAHLI MÜCADELE BÄ°TER"

"Bu süreçler yaÅŸanır, somut geliÅŸmeler adımlar atmış, yasalar çıkarmış, özgür yurttaÅŸlık temelinde düzenlemeler yapılırsa saÄŸlanırsa PKK kongresini toplar; silahlı süreci noktalar. Yeni bir stratejik deÄŸiÅŸime gider. Devlet sorumluluklarını yaparsa silahlı mücadele anlamsızlaşır."

Devletin atacağı somut adımlara göre, kendilerinin de süreci destekleyen eÅŸ zamanlı adımlar atacaklarını ifade eden Hozat, Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajındaki her kelimeye katıldıklarını, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın açıklamalarının söylemde kalmaması gerektiÄŸini ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.