Sosyal Medya

Coğrafyamız

Beyaz Saray'dan sert çıkış: İsrail işgali bitmeli

Obama yönetimi NetanyahuYa sert çıkmaya başladı. Obama yardımcıalrından McDonough, "Yaklaşık 50 yıldır devam eden işgal sona ermeli. Filistinliler bağımsız bir ülkede yaşama ve kendilerini yönetme hakkına sahip olmalı" dedi



Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough, Ä°srail-Filistin sorunun çözümünde iki devletin sınırlarının 1967 sınırlarına göre belirlenmesi gerektiÄŸini belirterek, "Yaklaşık 50 yıldır devam eden iÅŸgal sona ermeli. Filistinliler bağımsız bir ülkede yaÅŸama ve kendilerini yönetme hakkına sahip olmalı" dedi.

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü McDonough, baÅŸkent Washington’da, Ä°srail-Filistin barışını destekleyen Yahudi lobi kuruluÅŸu J Street’in düzenlediÄŸi konferansa katıldı. 

Konferanstaki konuÅŸmasında Ä°srail’in uzun süreli güvenliÄŸini saÄŸlamanın en iyi yolunun Filistinlilerle varılacak kapsamlı bir anlaÅŸma olduÄŸunu vurgulayan McDonough'un, "iÅŸgal" kelimesi kullanması dikkati çekti. McDonough, Ä°srail-Filistin sorununun çözümüne iliÅŸkin ÅŸunları kaydetti:

"Ä°srail ile bağımsız bir Filistin devletinin sınırları, karşılıklı mutabık kalınan mübadeleyle 1967 sınırları temel alınarak olmalı. Her bir devletin güvenli ve geçerliliÄŸi kabul edilmiÅŸ sınırlara ihtiyacı var ve Ä°srail’in güvenliÄŸini koruyan güçlü hükümler olmalı."

ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın iki yıl önce Ä°srail’i ziyareti esnasında barışın gerekli ve mümkün olduÄŸunu vurguladığını ve Obama’nın hala buna inandığını belirten McDonough, Ä°srail’in Yahudi ve demokratik güvenli bir devlet olmasının ancak barış ile saÄŸlanacağına iÅŸaret etti.

McDonough, BaÅŸkan Obama’nın "Ne iÅŸgalin ne de Filistinlilerin sınır dışı edilmesinin çözüm olduÄŸunu" söylediÄŸini hatırlatarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Asıl barışın haricinde herhangi bir ÅŸey durumu daha da kötüleÅŸtirecek. ‘Tek devletli çözüm’ Ä°srail’in Yahudi ve demokratik devlet niteliÄŸini sona erdirebilir. Batı Åžeria topraklarının tek taraflı ilhak edilmesi hem yanlış hem de yaÅŸa dışı. ABD ve Ä°srail’in diÄŸer dostları bunu desteklemez. Bu sadece Ä°srail’in izolasyonuna kaktı sunar."

Denis McDonough, ABD yönetiminin iki devletli çözümden yana olduÄŸunu hatırlatarak, sözü, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun ülkesindeki seçimler öncesinde  yaptığı "Filistin devleti olmayacak" açıklamasına getirdi.

Netanyahu’nun sözlerini "çok rahatsız edici" olarak nitelendiren McDonough, "Bu açıklamalar hiç yapılmamış veya BaÅŸbakanın ifadelerinin barışın doÄŸrudan müzakerelerle saÄŸlanmasına dönük taahhüdünde akıllarda soru iÅŸaretleri oluÅŸturmamış gibi davranamayız" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.