Sosyal Medya

Güncel

Kriz mi, stratejisi mi ?

Cumhurbaşkanı ve Hükümet arasında son dönemde görüş ayrılıkları ortaya çıktı. En son Erdoğan'ın Çözüm Süreci ile ilgili çıkışı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın sözleri ile ortaya çıkan krizin nedeni ne? Uzmanlara sorduk.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Hükümet yetkilileri arasında çıkan baÅŸkanlık sistemi, yüce divan oylaması, ÅŸeffaflık paketi, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı, Hakan Fidan'ın aday adaylığı ve çözüm süreci ile ilgili fikir ayrılıkları ErdoÄŸan’ın, istediÄŸi baÅŸkanlık sistemini getirmek için uyguladığı bir strateji mi ? Ya da bu krizin baÅŸka sebepleri var mı ? Ve olası sonuçları neler? ErdoÄŸan'ın siyasi çizgisini yakından takip eden uzmanlar yanıtladı. 

Ahmet TaÅŸgetiren

 

FotoÄŸraf:AA
Star Gazetesi Yazarı Ahmet Taşgetiren

"Bir sorun olduÄŸu muhakkak. CumhurbaÅŸkanı halkoyuyla seçildi. CumhurbaÅŸkanı’nın sembolik olma ötesinde yetkileri var. Bunu kullanmak durumunda. ErdoÄŸan’ın AK Parti liderliÄŸi ortadan kalkmış görünmüyor. ErdoÄŸan da bu iliÅŸkiyi canlı tutuyor. CumhurbaÅŸkanı ve Hükümet’in iç içe geçtiÄŸi bir konum ortaya çıkıyor. Yasal çerçeve bunu karşılamıyor. Fiilen yarı baÅŸkanlık uygulansa bile sorunlar ortaya çıkıyor. CumhurbaÅŸkanı çerçevesinden bakıldığında bu baÅŸkanlık sistemiyle çözülür. Ama bunu anayasal statü saÄŸlayacak. Seçimlerden öyle bir sonucun çıkması bekleniyor.  Seçimlerden bu yönde bir kompozisyon çıkmazsa bu sorunlu durum devam edecek demektir. Bu gerilimle insanları baÅŸkanlık sistemine  ikna etme stratejisi varsa, insanlar AK Parti’ye oy veriyor olsa bile bunu böyle algılamaz. Bu, halkın iki tarafın da yıprandığını düÅŸünmesine yol açar.  Halk, ‘En iyisi  baÅŸkanlık stratejisini getirecek meclis aritmetiÄŸini getirelim’ demez."

 

Adil Gür

 

FotoÄŸraf: CHA
A&G araÅŸtırma ÅŸirketi sahibi Adil Gür

"Elbette mevcut yönetim sistemine göre çatışma çıkıyor. Bu tür CumhurbaÅŸkanı-Hükümet çatışmaları bir strateji mi bilmiyorum. Zaten “CumhurbaÅŸkanını halk seçsin” dendiÄŸinden beri 'Türkiye bu sistemle bu yola devam edemez' de deniyor. TBMM vasıtasıyla cumhurbaÅŸkanlığının yetkisi azaltılmalı ya da eski sisteme dönülmeli ya da baÅŸkanlık sistemine geçilmeli. Türkiye’nin baÅŸkanlık sistemine geçmesi için anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmalı.  Seçimlerden sonra anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine gidilebileceÄŸi görünmüyor. Bu kutuplaÅŸma artıyorken bir konsorsiyumun saÄŸlanması da zor, sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi de zor görünüyor. HDP barajı aÅŸmasa da zor. Dolayısıyla bu gerginliÄŸi anlamak zor. "

 

Tarhan Erdem

 

FotoÄŸraf:AA
KONDA Araştırma Şirketi'nin sahibi Tarhan Erdem.

"Hükümetle Sayın CumhurbaÅŸkanı arasındaki tartışmanın, “Türkiye baÅŸkanlık sistemi dışında bir sistemle yönetilemez” savını seçmene kabullendirmek amacıyla ortaya atıldığı görüÅŸüne katılmıyorum. CumhurbaÅŸkanı ve Hükümet’in yetkilerinin tartışmaya baÅŸlamasını halkımız kabul etmez. Yönetim organizasyonu, yetkileri ve görevleri hakkında çok ciddi deneyim yaÅŸamış seçmenimiz, çok doÄŸru kararı verecektir. Sayın ErdoÄŸan'ın, Ak Parti seçmenini bir ön yargıya baÄŸlamak istediÄŸini gösteren sözleri var, yakın bir gelecekte seçmeni yönlendirmek yerine tartışma ortamının koÅŸullarını geniÅŸletmenin doÄŸruluÄŸunu anlayacağını sanıyorum."

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.