Sosyal Medya

Dünya

'Tek yol iki devletli çözüm'

ABD Başkanı Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun iki devletli çözüm karşıtı açıklamalarının, İsrail-Filistin meselesinin çözümünde müzakerelerin inandırıcı bir yol olmasını zorlaştırdığını söyledi.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun iki devletle çözüm karşıtı açıklamalarıyla ilgili olarak, "Netanyahu'nun seçimler öncesindeki açıklamalarının, insanların ciddi bir ÅŸekilde müzakerelerin mümkün olduÄŸuna inanacak bir yol bulunmasını zorlaÅŸtıracağını ifade ettim" dedi.

Obama, Huffington Post haber sitesi ile yaptığı mülakatta, Netanyahu’yu tebrik etmek amacıyla kendisiyle yaptığı telefon görüÅŸmesini anlattı.

GörüÅŸmede, Netanyahu'nun Filistin'de iki devletli çözüme iliÅŸkin sözlerini de ele aldığını belirten Obama, "EÄŸer Ä°srail hem Yahudi hem de demokratik bir devlet olarak kalmak istiyorsa, Ä°srail'in uzun süreli güvenliÄŸi için iki devletli çözümün tek yol olduÄŸuna inancımızı sürdürdüÄŸümüzü kendisine (Netanyahu) belirttim" diye konuÅŸtu.

Ä°srail politikasına iliÅŸkin seçenekleri yeniden deÄŸerlendirmek zorunda olduklarına vurgu yapan Obama, "BaÅŸbakanlığı döneminde bunun olmayacağını söylediÄŸinde kendisine (Netanyahu) inanıyoruz ve bu nedenle bölgede kaotik bir durum görmemek için diÄŸer uygun seçeneklerin neler olduÄŸunu deÄŸerlendirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

'Geleneklere aykırı'

Obama, Netanyahu'nun ‘Arap seçmenlerin sandığı akın ettiÄŸi, onların otobüslerle oy vermeye götürüldüÄŸüne’ yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, bu tür retoriÄŸin ‘Ä°srail'in geleneklerine aykırı’ olduÄŸunu, ‘Ä°srail'in demokrasinin ülkedeki herkese eÅŸit ve adil ÅŸekilde muamele etmesi gerektiÄŸi’ temeline dayandığını vurguladıklarını söyledi.

Obama, Ä°srail'in güvenliÄŸini desteklemeye devam edeceklerine de deÄŸinerek, Ä°srail halkının güvende tutulması için askeri ve istihbarat alanlarında iÅŸbirliÄŸinin devam edeceÄŸini kaydetti.

Netanyahu, Ä°srail’de seçim kampanyası çerçevesinde geçtiÄŸimiz günlerde yaptığı konuÅŸmada, yeniden seçilmesi halinde, "iktidarı döneminde Filistin devleti diye bir ÅŸey olmayacağı ve uluslararası baskılara raÄŸmen Kudüs'te binlerce yeni ev (Yahudi yerleÅŸim yeri) inÅŸa edeceÄŸi" açıklamasıyla ABD yönetiminin tepkisini çekmiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.