Sosyal Medya

Güncel

Ä°zmir'de dengeleri deÄŸiÅŸtiren tercih

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kontenjan adaylığı yerine İzmir’den ön seçimlere girmesi, 81 adayın yarışacağı ikinci bölgede dengeleri değiştirdi. Örgütte sevinçle karşılanan tercih sonrası sandık yarışındaki beklenti, kontenjanda değişiklik yapılması.



Genel BaÅŸkan KılıçdaroÄŸlu’na, CHP’nin kalesi olarak gördüÄŸü Ä°zmir’den ön seçimlere girmesi daveti, 21 Åžubat’ta, Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Aziz KocaoÄŸlu’ndan geldi. BaÅŸkan KocaoÄŸlu, Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nun açılış töreni için kente gelen KılıçdaroÄŸlu’na, "Sayın Genel BaÅŸkan, Ä°zmir'den aday olmanızı istiyoruz. Cumhuriyetin kalesinden aday olmanızı istiyoruz. Sizi Ä°zmir milletvekili olmaya davet ediyoruz. Ön seçime de girerek, demokrasiyi Ä°zmir'den taçlandırmanızı istiyoruz” dedi.

ÖZETLE

KılıçdaroÄŸlu 57. sırada.
80 adayla yarışacak.
Kontenjanda deÄŸiÅŸiklik isteÄŸi.

 

BaÅŸkan KocaoÄŸlu’na kürsüden hemen cevap vermeyen, yetkili organlarla görüÅŸeceÄŸini bildiren KılıçdaroÄŸlu’nun davete icabet ettiÄŸi, ÇarÅŸamba günü, kamuoyuyla paylaşıldı.

KılıçdaroÄŸlu’nun, Ä°zmir Ä°kinci Bölge’den 57. sıradan ön seçimlere girerek milletvekili aday adayı olduÄŸu duyuruldu.

KılıçdaroÄŸlu bu kararıyla 24 yıl aradan sonra Ä°zmir’den ön seçimlere giren ikinci genel baÅŸkan oldu. 1991 yılındaki seçimlerde SHP Genel BaÅŸkanı Erdal Ä°nönü de, ikinci bölgeden ön seçimlere girmiÅŸ, sandıktan birinci çıkmıştı.

“GüneÅŸ batıdan doÄŸacak”

Gündeme oturan karar, CHP il örgütünde sevinçle karşılandı. Ä°l BaÅŸkanı Bedri Serter, “Genel baÅŸkanımız bizim başımızın tacıdır. Kendisi hepimizin gururudur. Birlikte çalışacağız.  Sayın genel baÅŸkanımızı tüm örgütümüz destekliyor. GüneÅŸi tersten doÄŸuracağız. Bu kez güneÅŸ Batı’dan doÄŸacaktır” ÅŸeklindeki görüÅŸüyle partisinin seçimlerdeki iddiasını ortaya koydu. Belediye BaÅŸkanı KocaoÄŸlu ise, KılıçdaroÄŸlu’nun kararının sürpriz olmadığını, örgütün daha fazla motive olduÄŸunu vurguladı. 

155 aday adayı, 129 bin partili

KılıçdaroÄŸlu’nun adaylığıyla CHP’nin Ä°zmir’in iki ayrı bölgesindeki ön seçim yarışı daha dikkat çekici hale geldi. KılıçdaroÄŸlu, 29 Mart’taki ön seçimde, Ä°zmir milletvekilleri Mustafa Balbay, Mustafa MoroÄŸlu, eski CHP Ä°l BaÅŸkanı Ali Engin, eski Dikili Belediye BaÅŸkanı Osman Özgüven, eski Ä°zmir Gazeteciler Cemiyeti BaÅŸkanı Atilla Sertel ve Eski Parti Meclisi Üyesi Levent EyipiÅŸiren’in de aralarında bulunduÄŸu 80 aday adayıyla yarışacak, 67 bin partiliden oy isteyecek. Birinci bölgede ise 74 aday adayı yarışacak, 62 bin partili oy verecek.

 

 
Mustafa Balbay ikinci bölgeden aday adayı.

 

Hesaplar deÄŸiÅŸti

Her iki seçim bölgesinde kadın adaylara ayrılan 1. ve 3. ile 5. sıraların kontenjan olduÄŸu partide KılıçdaroÄŸlu'nun ön seçim kararı, “Ä°lk 6'da dört kontenjan" tepkisine neden oldu.

Son seçimde CHP'li 7 milletvekilini Ankara'ya gönderen 2. Bölgede aday adayları ÅŸimdi ilk dörde girmek için mücadele verecek.

Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir'de ilk sıra kadın adaylara bırakılmıştı. KılıçdaroÄŸlu, eÄŸer, ön seçimden birinci çıkarsa 2. sıraya oturacak. Rakibi Mustafa Balbay’ın ön seçimde birinci olup KılıçdaroÄŸlu’nun ikinci çıkması durumunda ise adı 4. sıraya yazılacak.

KılıçdaroÄŸlu’nun rakibi olan favori adayları düÅŸünceye ve tedirginliÄŸe sevk eden tercih, buruk bir sevinçle karşılanırken, “Ön seçimin birincisi belli ikincisi de 4. sıraya konacak. Üçüncü çıkan 6. sırada yer alacak" yorumları yapıldı.

Ön seçim sandığının rahatlatılması için, "Kontenjanlar kaldırılmalı. Sayısı 3’ten 2’ye düÅŸürülmeli veya sadece kadınlara ayrılan 1. kontenjan kalmalı" önerileri de ortaya atıldı.

Destekleyen de var, beÄŸenmeyen de

Ä°zmir’i tercih etmesinde partisinin oylarını artırmak, zaman zaman ters düÅŸtüÄŸü Deniz Baykal, Önder Sav ve Mustafa Sarıgül’e karşı elini güçlendirmek, ulusalcı tabanın partisine yönelik tepkilerini sandıkta engellemek olduÄŸu ileri sürülen KılıçdaroÄŸlu’nun kararını, destekleyen de var, beÄŸenmeyen de.

 

 
Aday adayı Ali Engin, seçim çalışmalarını sürdürüyor.

 

Aday adaylarından Ali Engin, KılıçdaroÄŸlu’nun ön seçime girmesini mutluluk verici olarak yorumladı. Engin, “29 Mart’ta Ä°zmir için büyük bir ÅŸans olan ön seçimde listemin başında Genel BaÅŸkanımız Kemal KılıçdaroÄŸlu olacaktır. Cesaretle ön seçime girmesi, örnek bir karardır, olumludur. Sandığa gelme oranını büyük ölçüde artıracaktır” dedi.

Mustafa Balbay ise, “Örnek bir karar. Bu karar demokrasi açısından anlamlıdır. Parti içinde alınan ön seçim kararının gereÄŸini yerine getiren genel baÅŸkanımızın bu tavrı çok anlamlıdır” ÅŸeklinde deÄŸerlendirdi.

Mustafa MoroÄŸlu’na göre de, örgütün coÅŸkuyla karşılayacağına inandığı bu karar, 'herkesin kulağına küpe olacak' bir tavır.

 

 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı Atilla Sertel.

 

Ä°zmir Gazeteciler Cemiyeti eski BaÅŸkanı Atila Sertel ise, "Üç kontenjanın olduÄŸu yere genel baÅŸkanın da gelmesi dört kontenjan demektir. Genel baÅŸkanın gelmesi çıkarılacak milletvekili sayısını etkiler. Ön seçime katılımı da artırır. Ä°zmir üyesine güveniyorum. Onlar saÄŸduyulu ve akıllıdır" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Dikili Belediyesi eski BaÅŸkanı Osman Özgüven, "En baÅŸta ön seçimde aday olsaydı çok doÄŸru olurdu ama insanlar emek verdi çalıştı, didindi. Geç alınmış bir karar. Bu durumda kontenjanlar kaldırılmalı. CHP'ye bu yakışır" dedi.

Levent EyipiÅŸiren de sosyal medya aracılığıyla "Mahalli ligde maçın bitmesine 15 dakika kala, ilan edilen maç kadrosu dışından yıldız milli forvet girmesi, umarım aday adaylarımızın emeklerine yazık etmez" dedi.

 

 
Aday adayı Mustafa Moroğlu.

 

KılıçdaroÄŸlu’na en sert tepki ise CHP’nin eski Grup BaÅŸkan Vekili Kemal Anadol’dan geldi. Yazılı açıklama yapan Anadol, KılıçdaroÄŸlu’nun memleketi Tunceli’den aday olması gerektiÄŸini belirterek, “Nasıl ki her zaman Baykal, Antalya’dan. Demirel Isparta’dan aday olmuÅŸsa Kemal KılıçdaroÄŸlu da memleketi Tunceli’den aday olmalıydı. Karşıyaka üyesi olarak KılıçdaroÄŸlu’na oy vermeyeceÄŸim. Ä°zmir gibi garanti yeri seçmesini kabul edemiyorum” dedi.

 

 
Aday adayı Levent Eyipişiren.

 

DiÄŸer partiler de hareketlendi

CHP tarafından aday belirleme sürecinde KılıçdaroÄŸlu faktörüyle yapılan manevra, kentteki rakip partileri de siyasi tablolarını oluÅŸtururken düÅŸünceye sevk etti. Bu hamle, AK Parti, MHP ve HDP’yi, listelerinin baÅŸlarına daha güçlü isimleri koyma arayışına itti. KılıçdaroÄŸlu’yla yarışın kendilerinde daha fazla motivasyona neden olacağına inanan rakip partilerden AK Parti’nin, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme eski Bakanı Lütfi Elvan’la bu hamleye karşı koyacağı ileri sürülüyor. Baraj endiÅŸesi yaÅŸamasına raÄŸmen HDP’de üzerinde konuÅŸulan isimler ise Sırrı Süreyya Önder, Figen YüksekdaÄŸ hatta Selahattin DemirtaÅŸ.

24 Mart’ta listeler kesinleÅŸecek

DiÄŸer partilerdeki arayışlar devam ederken, Ä°zmir’de 650 sandığın kurulacağı CHP’nin ön seçiminde listeler, 24 Mart’ta kesinleÅŸecek. Bu tarih aynı zamanda hukuki olarak ön seçimle ilgili baÅŸvuralara yönelik CHP MYK’nın karar vermesi gereken son gün. MYK'nın, Ä°zmir'deki ön seçimde kontenjanda deÄŸiÅŸiklikle ilgili talepler doÄŸrultusunda karar verip vermeyeceÄŸi de belli olacak.

Kaynak: Al Jazeera, Ajanslar  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.