Sosyal Medya

Coğrafyamız

Husiler Taiz havaalanını aldı

5 aydan beri Yemen başkenti Sana’yı elde bulunduran Husiler, ülkenin güneyindeki Taiz Havaalanı ve Vadi El Kadı bölgesinde bulunan yargı binalarını ele geçirdi. Hareket, Taiz'den sonra Aden'e doğru ilerlemeyi hedefliyor.



Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Ä°ran destekli Åžii Husiler sabah saatlerinde Taiz Havaalanı ve Vadi'l Kadı bölgesinde bulunan yargı binalarını kontrol altına aldı.

Husiler, Cumartesi günü yaklaşık 20 askeri araçla hiçbir direniÅŸle karşılaÅŸmaksızın Yemen'in güneyindeki ülkenin üçüncü büyük ÅŸehri Taiz'e girmiÅŸti.

Al Jazeera muhabirinin aktardığı bilgilere göre, özel kuvvetlere ait kıyafetler giyen  Husilere baÄŸlı yaklaşık 400 silahlı Sana’dan Taiz Havaalanına getirildi. Silahlı güçler, Aden ve Dali kentlerine doÄŸru ilerlerken Zimar kentini de ele geçirdi.

Taiz kuzeyi güney ile baÄŸlayan kent

Ülkenin kuzeyindeki baÅŸkent Sana ile Yemen'in güneyindeki büyükÅŸehir Aden arasında geçiÅŸ noktası konumundaki 615 bin nüfuslu Taiz kenti kuzeyi kontrol eden Husiler ile güneye egemen olan merkezi yönetim ve Sünni aÅŸiretler arasında stratejik öneminde.

2014 yılında baÅŸkent Sana, Amran ve Hudeyde kentlerini ele geçirerek kuzeyden güneye doÄŸru yayılmacı bir strateji izleyen Husiler Taiz'den sonra, CumhurbaÅŸkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin Husilere karşı geçici olarak yönetim merkezi ilan ettiÄŸi Aden kentini ele geçirmeyi hedefliyor.

Yemen'de son durum

Ä°ran destekli Husilerin geçen yıl baÅŸkente yürüyerek yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkede Sünni ve Åžiiler arasında gerginlik giderek tırmanıyor. Cuma günü baÅŸkent Sana'da Åžiilerin toplandığı iki camiye IŞİD intihar saldırıları düzenledi. 137 kiÅŸi öldü, 345 kiÅŸi de yaralandı.

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Husiler, Åžubat ayında parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluÅŸan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduÄŸunu ilan etmiÅŸti. Buna göre Konsey, 5 kiÅŸiden oluÅŸan BaÅŸkanlık Konseyi'ni seçecek. BaÅŸkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaÅŸkanını belirleyecek.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Ä°ran'ın desteÄŸini alan Åžii Husiler sık sık Sünni aÅŸiretler ve orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında sorunlar yaÅŸanıyor.

Son olarak, Husilerin ülkede yarattıkları yönetim boÅŸluÄŸu ve Hadi’nin CumhurbaÅŸkanlığına geri dönmesi ülkenin çeÅŸitli kentlerinde Husiler ile Hadi’ye destek veren ve harekete karşı çıkan aÅŸiretlerin arasında çatışmalar meydana geldi. Söz konusu çatışmalar ülkeyi iç savaÅŸa doÄŸru sürüklüyor.

Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

 

 

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.