Sosyal Medya

Güncel

Obama'dan Netanyahu'ya ağır sözler

İsrail'de seçimleri kazanan Benyamin Netanyahu'yu arayan Barack Obama'nın, Netanyahu'ya ağır sözler sarf ettiği öne sürülüyor.



Vatan gazetesinde yer alan habere göre; ABD BaÅŸkanı Obama’nın Ä°srail lideri Netanyahu’yu seçim kazandıktan iki gün sonra arayıp tebrik ettiÄŸi açıklanmıştı. Ancak o konuÅŸmasının perde arkasından ‘ağır fırça’ çıktı.
 
Seçime 24 saat kala ‘BaÅŸbakan olarak kaldığım sürece bir Filistin devletinin kurulmasına asla izin vermeyeceÄŸim’ diyen, seçimler devam ederken Facebook’tan yayınladığı videoda, ‘Araplar otobüs otobüs solcular tarafından sandıklara taşınıyor’ diyerek ırkçılık yapmakla eleÅŸtirilen Ä°srail lideri Benjamin Netanyahu kendisini ‘20 yıllık iki devletli çözüm politikamızı yerle bir etti’ diye eleÅŸtiren Beyaz Saray’dan çok sert bir telefon aldı. Ä°lk gün basına, ‘Obama tebrik için Netanyahu’yu aradı’ ÅŸeklinde yansıyan konuÅŸmanın perde arkasını New York Times gazetesi ve Ä°srail TV kanalı Channel 10 yayınladı. KonuÅŸma hakkında bilgi sahibi olan ABD’li ve Ä°srailli yetkililere dayanarak verilen habere göre Obama, Ä°srail liderinin önceki gün ‘Åžartlar iyileÅŸirse Filistin devletinin kurulmasına karşı deÄŸilim’ diye U-dönüÅŸü yapmasını kabul etmediÄŸini Netanyahu’ya ‘Sana artık güvenmiyorum’ diye açık bir ÅŸekilde ifade ederek söyledi. Kendisinin bu açıklamasıyla Amerikan yönetiminin yıllardır savunduÄŸu iki devletli çözüm politikasına darbe vurduÄŸunu bunun da sonuçları olacağını ifade etti. 
 
Başının çaresine bak
 
Çok gergin geçen konuÅŸmada Obama, Netanyahu’ya BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin Ä°srail aleyhindeki kararları veto etme uygulamasının artık son bulacağını ima etti. Böylece ‘Artık büyük aÄŸabeyin yok. BM’de kendi başının çaresine bak’ mesajı verildi. Beyaz Saray sözcüsü Ernest, ‘ABD ÅŸimdiye dek Filistin devletinin kurulmasına iliÅŸkin karar tasarılarına karşı çıktı. Ancak artık iki devletli çözümü savunan bir müttefikimiz olmadığını görüyoruz. DeÄŸiÅŸikliÄŸe gideceÄŸiz’ dedi. Ernest, ‘Netanyahu’nun hangi sözüne inanacağız?’ diyerek eleÅŸtiride bulundu. Ä°srail medyasına göre ABD’nin önünde ÅŸimdi 3 seçenek var:
 
1) Obama Filistin devleti ve Yahudi yerleşkeleri vetosunu kaldırabilir. (En olası senaryo)
2) ABD, Filsitin’in kurulmasını öngören karar tasarısını sunabilir. (Ä°srail’i korkutan senaryo)
3) Obama yönetimi, Ä°srail’e yaptırım uygulanması için giriÅŸim baÅŸlatabilir. (Ä°srail için kâbus senaryosu ancak olası görülmüyor) 
 
Ä°ÅŸte o konuÅŸma
 
Ä°srail TV’si Channel 2’ya göre iki lider arasında ÅŸöyle bir konuÅŸma yaÅŸandı:
 
Obama: Filistin devleti konusundaki pozisyonun deÄŸiÅŸtiÄŸine göre biz de kendi pozisyonumuzu deÄŸiÅŸtireceÄŸiz. 
 
NETANYAHU: Ben pozisyon deÄŸiÅŸtirmedim. Hâlâ iki devletli çözüme inanıyorum. Ama OrtadoÄŸu gerçekleri son yıllarda deÄŸiÅŸti. 
 
Obama: Bu açıklama benim için yeterli deÄŸil. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.