Sosyal Medya

Güncel

Emeklinin çifte zam formülü

İntibak davasında sağlanan ilerlemeler, emeklilerin çifte maaş umudunu artırıyor



Emeklilerin öteden beri talep ettiÄŸi banka promosyonlarının ödenmesi aynı intibakta olduÄŸu gibi mahkeme kararı ile gerçekleÅŸecek. Ä°ntibak davasında alınan yol promosyon için de umut oluyor. Her iki konuda da çıkacak olumlu karar emekli maaÅŸlarını artıracak.

Haber7'de yer alan habere göre, emekliler son dönemde iki konuya kilitlendi. Birisi 2000 yılından sonra emekli olanlar için çıkartılacak intibak yasası. DiÄŸeri ise maaÅŸların yatırıldığı bankaların ödeyeceÄŸi promosyon paraları. Ä°ki konuda da yapılan giriÅŸimler sonuçsuz kalınca konu mahkemelere intikal etti. Özellikle intibak konusunda açılan iki davada önemli bir yol kat edildi. Hatta Elazığ'da açılan bir davada 'yanlış hesaplanan emekli maaşı' için 37 bin liralıkbir talep oluÅŸması da emeklileri sevindirdi. Ä°ntibak davalarındaki bu geliÅŸmeler yeni açılan promosyon davası için de umut oldu. Her iki giriÅŸim de olumlu sonuçlandığında, emekli maaÅŸlarında artışa yol açacak. Ä°ntibakta 355 lirayı bulan bir zam söz konusu olabilecek. Promosyonda ise ortalama 900 lirayı bulan ödemeler gündeme gelebilecek.

BİLİRKİŞİDEN OLUMLU RAPOR

Emeklilerin intibak konusunda açtığı iki dava bulunuyor. Her iki davada da özellikle bilirkiÅŸi raporlarının emeklilere intibak uygulanması yönünde çıkması milyonlarca insanı sevindiriyor. Son olarak Ankara 3'üncü Ä°ÅŸ Mahkemesi'nde görülen davada bilirkiÅŸi intibak taleplerini haklı bulmuÅŸtu. Bu yönde açılan diÄŸer dava da yine Ankara'da görülmeye devam ediyor.

355 LÄ°RA ARTIÅž OLDU

Ä°ntibak konusunda yapılacak bir düzenleme emeklilerin maaşında artış anlamına geliyor. Daha önce 2000 yılı öncesi iÅŸçi emeklilerinin maaşında 20 lira ile 355 lira arasında deÄŸiÅŸen miktarlarda artışlar yaÅŸanmıştı. Benzer bir düzeltme daha sonra emekli olanlar içinde geçerli olabilecek. Bu noktada açılan davalarda sadece iÅŸçi deÄŸil BaÄŸ-Kur emeklilerinin de intibaktan yararlanması talep ediliyor. Emeklilerin talep ettiÄŸi diÄŸer bir konu ise banka promosyonları. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile banka yöneticileri arasında görüÅŸmeler yapılmış ve kamu bankaları çok küçük rakamlar önermiÅŸti. Oysa her yıl emekliler için 120 milyar liradan fazla para bankalara yatırılıyor. Bankalar bu paraları iÅŸleterek kazanıyor ama emeklilerin hakkını ödemiyor. Özel bankalar ise çeÅŸitli reklamlarla emeklinin maaşını kendilerinden alması için yarışıyor. Bununla ilgili dava da açıldı. Dava sonuçlandığında emeklilerin maaÅŸlarını ödeyen bankalar promosyon vermek zorunda kalacak. Bu miktar 900 lirayı bulabilecek.

900 LiRAYI GEÇECEK

Promosyonda olumlu bir geliÅŸme olursa emekliler için ek bir gelir oluÅŸacak. Promosyon kamu kurumlarında anlaşılan dönem için memurların brüt maaÅŸlarının üçte ikisi ÅŸeklinde oluyor. Emekliler için bu sistem uygulandığında banka ile anlaşılan dönem için ortalama bin 500 liralık bir emekli maaşı için 900 lira ödenmesi gerekecek. Maaşı yüksek olanlarda bu rakam daha da artacak. Açılan davada geriye dönük ödemede talep edilmesi önem kazanıyor. Emeklilerin toplu para alması da gündeme gelecek.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.