Sosyal Medya

Coğrafyamız

14 işgalci İsrail askeri Kassam'ın elinde esir

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in korkulu rüyası olmaya devam ediyor.



Filistin’de Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları’na yakın kaynaklardan aldığı bilgiyi Timetürk’te yayınlanan yazısında paylaÅŸan Ensar Çalışkan, Kassam'ın elinde 2’si saÄŸ ve 12’si ölü olmak üzere 14 Ä°srail askeri bulunduÄŸunu iddia etti.

Ä°ÅŸte Çalışkan’ın yazısının o bölümü:

Psikolojik savaÅŸta ciddi mevziler kaybeden Ä°srail'in kayıpları bununla sınırlı olmadı. Åžucaiyye'de defalarca kez pusuya düÅŸen Ä°srail komandoları, doÄŸrudan kentin merkezine yönelik bir hamle yapmak için denizden Gazze merkeze çıkmak istediklerinde de hiç beklemedikleri bir direniÅŸle karşılaÅŸtılar ve çatışmaların genelinde, 'soÄŸukkanlı savaÅŸçılar' olduÄŸu öne sürülen komandolar, tam olarak hangi hattan ateÅŸ altına alındıklarını hesaplayamıyorlardı. Ä°srail Ordusu'nun karadaki paniÄŸi arttıkça yaptığı hatalar da arttı. Özellikle Gazze merkezine odaklanan Ä°srail Ordusu, EÅŸkol'de yani kendi kontrolündeki toprak parçasında pusuya düÅŸtü. Ä°ki askeri cipin imha edildiÄŸi saldırının ardından Kassam Tugayları'na baÄŸlı güçler üslerine sorunsuz ÅŸekilde geri döndüler. Zikim Askeri Üssü'ne denizden çıkarma yapan Kassam Tugayları'na baÄŸlı 5 Sualtı Taarruz Komandosu, üssün içerisinde yaptıkları feda eyleminde Ä°srail Askerleri ile saatler süren bir çatışma yaÅŸadılar. Son dönemde yayınlanan videolardan anlaşıldığı kadarıyla bir Ä°srail tankını da imha ettikten sonra ÅŸehid düÅŸtüler. Daha önce denizden hiç hedef alınmayan Ä°srail Ordusu açısından bu saldırı ciddi bir travmaydı. Zira kırk kilometrelik sahiliyle Gazze, Kassam Tugayları'nın Ä°srail içlerine kadar sızabilmesi için imkan saÄŸlıyordu.

PeÅŸ peÅŸe gelen bu saldırılar aslında askeri bir sonuç alma stratejisinden ziyade doÄŸrudan düÅŸmana hata yaptırmayı ve kontrolünü kaybettirmeyi amaçlıyordu. Kassam Tugayları beklediÄŸi sonucu aldı ve 60962065 sicil numaralı Åžaul Aaron, Tuffah Mahallesi'ndeki pusuda esir düÅŸtü. Esir haberi aslında Kassam Tugayları açısından baÅŸlı başına bir zaferdi çünkü Gazze direniÅŸinin ana stratejisi esir alma üzerine kuruluydu. Elviye Birlikleri tarafından yine bir tünel operasyonuyla esir alınan Gilad Åžalit hem Ä°srail'i psikolojik olarak ezmiÅŸ, hem Ä°srail'i müzakereler noktasında ciddi bir kamuoyu baskısına maruz bırakmış hem de Filistinli esirlerin kurtarılması noktasında, Gazze direniÅŸine ciddi bir fırsat vermiÅŸti. Nitekim Åžaul Aaron'un esir düÅŸmesinin ardından dünya kamuoyu ciddi ÅŸekilde hareketlendi. Bir esir Ä°srail askeri için onlarca kınama mesajı gelirken binlerce sivil Filistinli için dünyanın medeni olduÄŸunu öne süren kesiminden henüz bir ses yoktu. Ä°srail, askerinin esir düÅŸtüÄŸünü duyurduktan sonra Tuffah'ı daha da ağır ÅŸekilde bombalamaya baÅŸlamıştı çünkü bir Ä°srail askerinin cesedi elbette canlısından daha deÄŸersizdi.

Ä°ÅŸte ÅŸimdi, geçici bir ateÅŸkesle Gazze sorununu unutturan ve seçimlere giden yolu kendisince Gazze tartışmasının dışında tutmaya çalışan Ä°srail, yeni hükümetiyle birlikte bu sorunla yüzleÅŸmek zorunda. Zira Gazze kaynaklarından edindiÄŸim bilgilere göre Kassam Tugayları'nın elinde 2'si saÄŸ ve 12'si ölü olmak üzere toplam 14 Ä°srail askeri bulunuyor. Tam sayıyı Kassam Tugayları açıklamadığı sürece bilemeyeceÄŸimiz kesin ancak bölgede çatışmaların ÅŸiddeti göz önüne alındığında rakamın abartılı olmadığını söyleyebiliriz.

Gilad Åžalit'e karşılık 1.027 Filistinli esiri Ä°srail zindanlarından kurtaran Filistin direniÅŸi ile henüz hiç masaya oturmayan Ä°srail'in yeni hükümeti, yeni 'Gilad Åžalit'lerle toplumu tanıştırmak zorunda kalacak. Gilad Åžalit esirken sürekli propaganda aygıtlarını Åžalit'in eve dönemeyeceÄŸini söylemek üzere çalıştıran HAMAS da henüz esir politikasını kesinleÅŸtirmiÅŸ deÄŸil. Özellikle verilen sözlerin tutulmadığı ve ablukanın hala devam ettiÄŸi Gazze'nin yakında 'esir' kartını masaya koymayacağını söyleyebiliriz. Üstelik elindeki esirlere ciddi ÅŸekilde güvenen Filistin direniÅŸi, ateÅŸkes ile esirlerin bir ilgisi olmadığını ve ateÅŸkesteki asıl kartının roketlerin ateÅŸlenmemesi olduÄŸunu beyan ediyor. Mahmud Zahhar'a göre ateÅŸkes anlaÅŸması kesinleÅŸtikten ve abluka kalktıktan sonra esir müzakereleri baÅŸlayabilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.