Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan, Dolmabahçe'yi de 10 maddeyi de eleştirdi

Ukrayna seyahati dönüşü uçağında gazetecilerle konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe'de Akdoğan ve HDP heyetinin ortak açıklama yapmasını ve Öcalan'ın 10 maddesini eleştirdi. İzleme komitesi için de 'Ada'nın meşruiyetini artırma adımıdır' dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ukrayna seyahati dönüÅŸünde izleme komitesi fikrine ve Dolmabahçe Sarayı'nda okunan bildiriye dair duyduÄŸu rahatsızlıkları gazetecilerle paylaÅŸtı.

Ä°zleme komitesine olumlu bakmadığını ifade eden ErdoÄŸan, Dolmabahçe'de birbirinden farklı iki ayrı metin okunduÄŸunu ve HDP'nin metninde demokrasi çaÄŸrısı olmadığını ifade etti.

'Toplantıyı da o resmi de doğru bulmuyorum'

Uçaktaki gazetecilerden Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila, pazar günkü haberinde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Dolmabahçe'de açıklanan bildirilerin metinlerine ve açıklanış biçimlerine dair rahatsızlıklarını aktardı:

"Ben oradaki toplantıyı da doÄŸru bulmuyorum. Çünkü bu toplantıda hükümetin BaÅŸbakan Yardımcısı ile ÅŸu an parlamento içinde olan bir grubun yan yana o resmi vermesini ben ÅŸahsen doÄŸru bulmuyorum. Daha önceleri gerektiÄŸinde bir arkadaşımız onlarla görüÅŸmeler yapar ve açıklama yapılırdı. Ama o toplantıda olduÄŸu gibi medyanın karşısına çıkmak suretiyle, iki ayrı metin deklare edilmiyordu. Böyle bir ÅŸey hiç yaÅŸanmamıştır. Bunu doÄŸru bulmuyorum."

Ä°ki ayrı metin okunmasını eleÅŸtiren CumhurbaÅŸkanı, bildirilerin içeriÄŸine dair de ÅŸu eleÅŸtiriyi getirdi:

"Açıklanan 10 maddelik metne gelince; o metinde bir demokrasi çaÄŸrısı yok. Bu metnin demokrasi adına neresini kabul edeceÄŸim? Metni incelersek oradaki konuların çoÄŸunun demokrasiyle falan yakından uzaktan alakası yok. Hala yeni yeni talepler ortaya çıkıyor.

Daha sonra BaÅŸbakan Yardımcımızın yaptığı bir açıklama var. Onların tamamen aksine. Yani birbiriyle tamamen örtüÅŸen bir ÅŸey yok. O zaman neyi görüÅŸtüler? Buna ortak bir deklarasyon diyebilir misiniz? Böyle bir ÅŸey var mı?"

ErdoÄŸan: 'Hayırlı olsun' demek düÅŸer

Pazar günü Yeni Åžafak gazetesinde yayınlanan haberinde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın açıklamalarına yer veren gazeteci Ali BayramoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın çözüm sürecine dair Hükümet ile kendisi arasında her konunun görüÅŸülmediÄŸini söylediÄŸini aktardı:

"Hükümetle CumhurbaÅŸkanı her an her konuyu görüÅŸüyor diye bir ÅŸey yok. Yani olaya böyle abartılı yaklaşım doÄŸru deÄŸil. O dediÄŸiniz baÅŸkanlık sistemine geçmeden olmuyor. Orada kendi tasarruflarını kullanmışlar. 'Hayırlı olsun' demek düÅŸer bana. Ama ben de, bu durumdan rahatsız olduÄŸumu söyleme hakkına sahibim."

'Ada'nın meşruiyetini artırma adımıdır'

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, izleme heyetine dair düÅŸüncesini ise ÅŸöyle özetledi:

"Akil insanları kuran benim. Ama Ada'ya bir de böyle bir ekibin gönderilmesini yanlış buluyorum. Bir ara ÅŸu çıktı: 15 kiÅŸi gitsin, 10 kiÅŸi gitsin. Bu ayrı bir felakettir. Bu Ada'nın meÅŸruiyetini artırma adımıdır. Dolayısıyla bu tehlikeli bir adımdır."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, kendisinin BaÅŸbakanlığı döneminde de akil insanlardan böyle bir grubun gönderilmesinin gündeme geldiÄŸini ancak o zaman da bunu doÄŸru bulmadığını söylediÄŸini belirtti.

Bunun istismara açık bir yöntem olduÄŸunu belirten CumhurbaÅŸkanı, "Nitekim, yine aynı ÅŸekilde, buna katılmadığımı söylüyorum. Niye katılmıyorum? Çünkü birileri hep bundan geçmiÅŸte prim yapmışlardır" dedi. ErdoÄŸan ÅŸöyle devam etti:

"Mesele, Ä°mralı'nın ne dediÄŸini öÄŸrenmek deÄŸil mi? Bunu öÄŸrenmek için bunun siyasi temsilcisi olan parti üç temsilci seçiyor ve muntazaman kendisiyle konuÅŸuyorlar. BaÅŸkalarının da gitmesine ne gerek var? Mesele, bilgi almak ve mesaj vermekse zaten bu yapılıyor."

'Bir de zorunlu mu olsun?'

BayramoÄŸlu ayrıca ErdoÄŸan'ın, kendisine yöneltilen "Özerklik ve anadilde eÄŸitim gibi talepleri aşırı mı buluyorsunuz" sorusuna da ÅŸu yanıtı verdiÄŸini söyledi:

"EÄŸitim sistemimizin içine anadil seçmeli ders olarak konuldu mu? Bitti. Daha ne olacak? Bir de zorunlu mu olsun diyorsunuz? Olabilir mi böyle bir ÅŸey? Bu ülkenin resmi bir dili var. Bu istemelerin ardı arkası kesilmez."

'Konu mankeni deÄŸilim'

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, pazar günü Denizli'de sivil toplum kuruluÅŸları temsilcilerine hitabında da ÅŸöyle konuÅŸtu:

"CumhurbaÅŸkanı siyaset yapıyor' diyorlar. Ne demek o? Yani CumhurbaÅŸkanı siyasetin dışında olabilir mi? Siyasetle ilgili söyleyeceÄŸi hiç bir ÅŸey yok mu? Bunlar kendilerine göre konu mankeni arıyorlar. Ben CumhurbaÅŸkanı olarak konu mankeni deÄŸilim."

Dolmabahçe açıklaması

28 Åžubat'ta BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Âlâ ile Ä°mralı-Kandil arasında görüÅŸmeleri yürüten HDP heyeti Ä°stanbul Dolmabahçe'deki BaÅŸbakanlık çalışma ofisinde bir araya gelmiÅŸti.

GörüÅŸmenin ardından yapılan ortak açıklamada, ilk olarak HDP'li Sırrı Süreyya Önder konuÅŸtu. Önder, Abdullah Öcalan'ın, PKK'ya bahar aylarında olaÄŸanüstü kongre çaÄŸrısı yaptığını duyurdu, "Öcalan bu kongrede silahlı mücadele yerine demokratik siyasetin yer alması gerektiÄŸini söylüyor" dedi. 

"Silahlı mücadele deÄŸil demokratik siyaset"

Önder, silah bırakmanın görüÅŸülmesi için Öcalan'ın PKK'ya yaptığı kongre çaÄŸrısını ÅŸu sözlerle iletmiÅŸti:

"Süreçte gelinen aÅŸamaya iliÅŸkin Öcalan'ın temel belirlemesi de ÅŸudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaÅŸmak temel hedefimizdir. Asgari müÅŸtereÄŸin saÄŸlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olaÄŸanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."

10 maddelik deklerasyon

Sırrı Süreyya Önder, Öcalan tarafından müzakerelere geçilmesi için hazırlanan 10 maddelik taslak metni de bu açıklamada tekrarlamıştı. Bu taslak metin içinde yer alan maddeler ÅŸu ÅŸekilde:

  1. Demokratik siyaset; tanımı ve içeriÄŸi
  2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
  3. Özgür vatandaÅŸlığın yasal ve demokratik güvenceleri
  4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla iliÅŸkisi ve bunun kurumsallaÅŸmasına dönük baÅŸlıklar
  5. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
  6. Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
  7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
  8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoÄŸulcu demokratik ve eÅŸit mekanizmaların güvenceleri
  9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoÄŸulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuÅŸturulması
  10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüÅŸümleri içselleÅŸtirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

Kaynak: Milliyet, Yeni Åžafak, Ä°MÇ TV, 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.