Güncel
'Silahlı mücadele imkânı kalmadı'
Öcalan'ın tarihi Nevruz mektubu bölgedeki Kürtleri umutlandırdı. Al Jazeera Türk'e konuşan akademisyen Vahap Coşkun da, Öcalan'ın mesajlarıyla birlikte PKK'nın artık silahlı mücadeleye devam edemeyeceği görüşünde.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında okunan mektubuyla verdiÄŸi mesajları tartışılıyor. Al Jazeera Türk’e konuÅŸan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Vahap CoÅŸkun, Öcalan’ın mektubunda iki önemli nokta olduÄŸunu söyledi.
"Öcalan’ın mesajlarında üzerinde durulması gereken iki önemli husus var. Birincisi ÅŸu: Öcalan diyor ki; 40 yıldır Türkiye Cumhuriyeti devletine verdiÄŸimiz mücadele boÅŸuna deÄŸil ama görülmesi gereken husus da ÅŸu ki, artık bu mücadeleyi silahlı bir ÅŸekilde yürütmenin imkânı kalmamıştır. Silahlı mücadelenin bittiÄŸini, tükendiÄŸini çok daha açık ÅŸekilde söylüyor. Türkiye’de PKK’nın silahlı mücadele verebilmesinin imkanı kalmamıştır ve sürdürülemez."
"İki tarafın da kongreye katılmasını istedi"
"Ä°kinci husus ise ÅŸu: Öcalan’ın mektubunda kongre için somut bir tarih yok, en kısa sürede toplanmasını istiyor. Muhtemelen haziran ayına denk gelecektir. Çünkü Öcalan daha önce 'bahar ayları' demiÅŸti ve ÅŸimdi de 'en kısa sürede' dedi. Takvim dikkate alınırsa kongre haziran ayı gibi toplanacaktır. Ä°zleme heyetinin kongreye katılmasını istediÄŸini de söyledi. Yani her iki tarafın da kongreye katılmasını istedi. Bu kongrede kararın deklare edilmesini istedi."
"PKK'yı kurucu aktör yapmak istiyor"
"Son kısımda ise çok net söylediÄŸi ÅŸey ÅŸu: Öcalan bir ulus devlet fikrini tamamen kafasından silip atmış. Öcalan’ın perspektifinde bir ulus devlet bakışı yok, kendi ulus devletlerini kurma fikrini atmış kafasından. Öcalan PKK’yı ve Kürt hareketini sadece Kürt meselesiyle uÄŸraÅŸan bir hareket olmaktan çıkarıp Türkiye’nin kurucu aktörlerinden biri haline getirmek istiyor. Bunun için yeni bir anayasa diyor. PKK hareketi sadece Kürt meselesiyle ilgilenen bir hareket deÄŸil artık Öcalan’ın kafasında. Yeniden kurulacak Türkiye’nin kurucu aktörelerinden biri olarak PKK’yı düÅŸünüyor."
"Hükümet algı yaratmaktan kaçınmalı"
CNN TÜRK'e konuÅŸan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili aday adayı Prof. Dr. Mithat Sancar ise ÅŸunları söyledi:
"Kongrenin toplanması için ÅŸartlar var. Kandil’den gelen mesajlar da bu doÄŸrultudaydı.‘Belli ÅŸartlar yerine getirilmeden kongre kararı almayacağız’ demiÅŸlerdi. Bu mesajda da görünen, hükümetten yapılmayacak ÅŸeyler talep edilmiyor. Talep edilen, sürecin kurumsallaÅŸtırılması, ilkelerde mutabakata varılması. 28 Åžubat’taki metin muÄŸlak görünüyordu. Ancak bu mesaj net: Silahlı mücadeleyi bitirme kararı ve süreci müzakereye dönüÅŸtürme vurgusu var. Hükümet de bu süreç yürümeyecekse tekrar savaÅŸa hazırlık yaptığına dair algı yaratmaktan kaçınmalı."
"Yeni ülke mesajı önemli"
Yine CNN TÜRK'e konuÅŸan Gazeteci-Yazar Levent Gültekin de Öcalan'ın, "söylemlerimizi revize etmeliyiz" dediÄŸine vurgu yaptı.
"Mesajda kimlik siyasetinden vazgeçmemize dair bir vurgu var. Demokrasi, eÅŸitlik, özgürlük vurgusu var. Üçüncü vurgusu devletin izlediÄŸi toplumu birbirine düÅŸman eden politikalarından vazgeçmesine yönelik vurgu var. Benim en önemli bulduÄŸum cümlesi, 'hem davalarımızı hem söylemlerimizi revize etmemiz gerekiyor' cümlesi. MilliyetçiliÄŸin süreçte ortadan kaldırılması gerektiÄŸini, yeni ülke kurulması gerektiÄŸini belirtiyor. Ben de buna katılıyorum."
"Türkiyelilik mesajı olarak okunabilir"
NTV'ye konuÅŸan Diyarbakır Siyasal AraÅŸtırmalar DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. Necdet Ä°pekyüz ise, Öcalan’ın mesajının "Türkiyelilik" diye okunabileceÄŸini söyledi.
"Tarihi bir eÅŸiÄŸe geldik. Ä°mralı’dan gelen mesajda Dolmabahçe’ye atıf var. Kongre çaÄŸrısı yinelendi. Kandil’den KCK EÅŸbaÅŸkanı Cemil Bayık da yaptığı açıklamada, 'silahlı mücadeleyi benimsemiyoruz' demiÅŸti. Abdullah Öcalan da silahlı mücadelenin sonlandığını ve herkese görev düÅŸtüÄŸünü belirtmiÅŸtir. Mesajda, yeni Türkiye, yeni OrtadoÄŸu, yeni anayasa, yeni halkların kardeÅŸliÄŸi lafları var. Müzakere sürecine geçilmesini kastediyor. Sürecin demokratik olarak tartışılmasının gündeme getirilmesini istiyor. OrtadoÄŸu’ya da çaÄŸrı da bulunuyor. IŞİD’in ciddi tehlike olduÄŸunu söylüyor. Ortaya çıkartılan modelin OrtadoÄŸu’ya da örnek olacağını söylüyor. Öcalan’ın mesajı Türkiyelilik mesajı olarak okunabilir. Üstten bir duruÅŸ ile PKK’ya çaÄŸrı yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik mücadelenin bittiÄŸini söylüyor."
"Umutlu ve mutluyuz"
Al Jazeera Türk muhabiri Burhan Ekinci, Öcalan'ın mektubunu Diyarbakır'daki Nevruz alanında olanlara sordu. Genel hava, "umutlu ve mutlu" olunduÄŸu yönünde. Ancak hükümetten adım atılması da bekleniyor.
Abdullah Ayhan / 63 yaşında
"Bundan sonra BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ve Tayyip ErdoÄŸan adım atmalı. Kürtler Öcalan ne derse kabul ediyor. Bu mesajı da öyle kabul ediyoruz. Devlet adım atarsa çok güzel olacak. Adım atmazsa kargaÅŸa olur ve biz bunu istemiyoruz. 20 yaşındaki Kürt çocukları daÄŸa gidiyor. DaÄŸda ölüyorlar. Neticesi bunun barıştır. Hiç kimsenin artık ölmesini istemiyoruz ve bizi kandırmasınlar."
Adul Ekinci / 50 yaşında
"Artık analar aÄŸlamayacak. Tüm halkların yüzü gülecek. Kimse kan istemiyor. Anaların aÄŸlamasını da istemiyor."
İrfan Altun / 42 yaşında
"Çok güzel, çok olumlu. Hükümetin artık cevap vermesi lazım. Mesaj OrtadoÄŸu halkları içindi, halk olarak mesajı destekliyoruz. AÄŸabeyim daÄŸda. Oradakilerin hepsi aÄŸabey ve kardeÅŸlerimiz. Dönmelerini istiyorum ama önce barış olmalı."
Pınar Kaya / 28 yaşında
"ErdoÄŸan’ın adım atması gerekiyor bundan sonra. Bir çocuÄŸum var. Kürtçe okutmak istiyorum. Fazla bir ÅŸey istemiyorum ki. Ä°nÅŸallah bundan sonra kan dökülmez. Buna seviniyoruz. Umutlu ve mutluyuz."
Zeki Alparslan / 63 yaşında
"Mesaja çok sevindim. Ä°nÅŸallah daÄŸdakiler de evlerine döner, barış olur. Silahlar bir daha patlamaz. Köyümüzü yaktılar. Barış olursa köyüme döneceÄŸim, bunu çok özlüyorum."
Ruhi Baran / 42 yaşında
"Bursa’dan geldim. Bu mesaj tarihi bir adımdır. Devletin kısmi olarak ÅŸu ana kadar tanıdığı bir barış süreci vardı. Bu sürecin içinde bundan sonra hükümetin atacağı adımlar var. DaÄŸdan inecek insanlara özgürlük tanınacak mı? Hapishanelere tıkarlarsa barış olmaz. DaÄŸdan inecekler kamu kurum ve kuruluÅŸlarında iÅŸ bulup siyaset yapabilecekler mi? Faili meçhul cinayetler var, bunların aydınlatılması gerekiyor. Hükümetin atacağı adımlar var."
Öcalan: Tarihi eÅŸikteyiz
PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan, Diyarbakır'da okunanNevruz mesajında, silahsızlanma için toplanacak PKK kongresiyle yeni bir dönemim baÅŸlayacağını belirterek, "YürüttüÄŸümüz mücadele bugün tarihi bir eÅŸiktedir" dedi.
Mektubunda, öncelikle Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan ortak açıklamayı hatırlatan Öcalan, tarihi bir eÅŸikte bulunulduÄŸunu ifade etti:
"Ülkemiz halklarının, demokrasi, özgürlük, kardeÅŸlik ve onurlu barışı için yürüttüÄŸümüz mücadele bugün tarihi bir eÅŸiktedir. Kırk yıllık hareketimizin acılarla dolu geçen bu mücadelesi boÅŸa gitmediÄŸi gibi aynen sürdürülemez bir aÅŸamaya da varmış bulunmaktadır. Tarih ve halklarımız bizden dönemin ruhuna uygun bir demokratik çözümü ve barışı talep etmektedir. Bu temelde tarihi Dolmabahçe Sarayında, hepimizce resmen ilan edilen on maddelik deklerasyon temelinde yeni bir süreci baÅŸlatma görevi ile karşı karşıyayız.
PKK lideri Öcalan’ın Nevruz mektubunun Kürtçe halini HDP Ä°mralı heyetinden Pervin Buldan, Türkçe halini ise Sırrı Süreyya Önder okudu.
Kaynak: Al Jazeera, CNN TÜRK, NTV
Henüz yorum yapılmamış.