Sosyal Medya

Dünya

BRICS'in gözü İslam dünyasında

Dünya topraklarının üçte birini ve nüfusunun yüzde 45’ini kapsayan BRICS’e, ocaktan beri Rusya başkanlık ediyor. BRICS’in bu dönemki önemli faaliyet alanlarından biri, İslam dünyası ile işbirliği olacak.



Dünya ekonomisinin yüzde 25’inin denetimini elinde tutan BRICS'in (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) dönem baÅŸkanlığı ocakta Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'e geçti. Önceliklerini çalışmaların devamlılığı ve pratiÄŸi yeni fikirlerle zenginleÅŸtirmek olarak belirleyen Putin, Ä°slam dünyası ile de yakın iÅŸbirliÄŸi içinde olmayı hedefliyor.

Ekonomi ve siyasi potansiyeli çok büyük olan bu 5 ülke, küresel finans ve ekonomik sistemden güvenlik konularına kadar pek çok alanda mevcut dünya düzeninin uyumlaÅŸtırılmasını amaçlıyor. BRICS ülkeleri ABD ve baÅŸ müttefiklerinin liderliÄŸi elinde tutma politikasının yanlış ve tehlikeli olduÄŸunu düÅŸünüyor. Aksine, tüm oyuncuların çıkarı dikkate alınarak iÅŸbirliÄŸi ve yapıcı diyalog kurulması, doÄŸal ve verimli uluslararası iliÅŸki modeli olarak görülüyor.

YAKIN GELECEKTE GENÄ°ÅžLEME MÜMKÜN

Moskova, BRICS’in mevcut üyeleri arasında çıkarların uyumlu hale getirilmesini amaçlayan ve birliÄŸin geniÅŸlemesini saÄŸlayacak yaklaşımı destekliyor. GidiÅŸata bakılırsa, bu geniÅŸleme yakın zamanda gerçekleÅŸecek.

EN GÜÇLÜ ADAY ENDONEZYA

BRICS’e katılımması muhtemel adaylardan biri, ekonomik büyüme hızı ve potansiyeli açısından geliÅŸen dünyanın liderleri arasında gösterilen Endonezya.

Rusya Ekonomi Yüksek Okulu Profesörü Aleksandr Abramov, bu konuda ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“BRICS’e üye ülkeler, bugün giderek daha aktif ÅŸekilde Ä°slam dünyası ülkeleri ile iÅŸbirliÄŸi yapıyor. Ben Mısır, Ä°ran, Türkiye, Endonezya ve kısmen Pakistan’ı öne çıkarırdım. Bu ülkeler ile ticaret hacmi hızla büyüyor, yeni ortak projeler ortaya çıkıyor. ÖrneÄŸin, Güney UlaÅŸtırma Koridoru’nun inÅŸaatı. Bir konsolide birlik olarak BRICS’in faaliyeti, bu iÅŸbirliÄŸinin sınırlarını geniÅŸletme imkanı tanıyor ve yeni istikametler belirliyor. Ä°ran’ın da katılabileceÄŸi Kalkınma Bankası’nın kurulması buna örnek teÅŸkil edebilir.”

TÜRKÄ°YE'YE DE OLUMLU BAKILIYOR

DiÄŸer taraftan BRICS’e katılımına olumlu bakılan diÄŸer Müslüman ülkelerin Türkiye, Nijerya, Mısır ve Ä°ran olduÄŸunu belirtmekte fayda var.

BRICS'ın yeni bir uluslararası iliÅŸkiler konseptinin timsali olabileceÄŸi söylenebilir. Çünkü iliÅŸkiler Batı, DoÄŸu ve Güney’in dengeli iÅŸbirliÄŸine, günümüzdekinden daha adil olan küresel yönetim mekanizmalarının dağılımına ve uluslararası ölçekte geniÅŸ insani diyaloÄŸa dayanıyor. Zira böyle bir diyaloÄŸun eksikliÄŸi, ciddi çatışmalar için zemin oluÅŸturuyor.

 

Kaynak: SputnikNews

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.