YaÅŸam
Moder ama mutsuzuz! Ünlü psikiyatristten çarpıcı sonuç
Günümüzün en büyük sorunları arasında mutsuzluk geliyor. Mutluluğu yakalamak doğru iletişime bağlıdır. Çünkü hiç kimse tek başına mesut olamaz. İnsanlar ruh hekimlerine en çok mutsuzluk şikâyetiyle başvururlar.
KiÅŸilerin mutlu olmasının iki temel koÅŸulu olduÄŸunu belirten psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, “Birinci adım, kiÅŸinin kendini tanıması, duygularını fark edip yönlendirmesi ve bunlar yardımıyla harekete geçmesidir. Ä°kincisi, diÄŸer insanlarla iletiÅŸim kurması ve böylelikle karşı tarafın duygularını fark etmesidir. MutluluÄŸu yakalamak doÄŸru iletiÅŸime baÄŸlıdır” dedi.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), dünya üzerindeki insanların mutluluÄŸu hatırlamaları ve kutlamaları için 2012 yılında 20 Mart'ı "Dünya Mutluluk Günü" olarak ilan etti. BaÅŸta BM Genel Merkezi'nin bulunduÄŸu ABD olmak üzere üye birçok ülkede eÄŸitim, kültür ve sosyal faaliyetleriyle kutlanan gün dolayısıyla çeÅŸitli sivil toplum örgütleri, dernek ve kuruluÅŸlar mesaj ve kutlamalar yayınlıyor.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, insanın mutluluÄŸu yakalamasında iki temel adım olduÄŸunu belirterek kiÅŸinin önce kendini tanımasını sonra da diÄŸer insanlarla iletiÅŸim kurmasını tavsiye etti. MutluluÄŸu yakalamanın doÄŸru iletiÅŸime baÄŸlı olduÄŸunu belirten Prof.Dr. Tarhan, ÅŸu önerilerde bulundu:
EN SIK BAÅžVUTU MUTSUZLUKTAN
“MutluluÄŸu yakalamak doÄŸru iletiÅŸime baÄŸlıdır. Çünkü hiç kimse tek başına mesut olamaz. Ä°nsanlar ruh hekimlerine en çok mutsuzluk ÅŸikâyetiyle baÅŸvururlar. Bu sebeple mesleÄŸimizin amaçlarından birisi, toplumun huzuruna ve mutluluÄŸuna katkıda bulunmaktır. MutsuzluÄŸun en büyük sebeplerinden biri, onu yanlış yerlerde aramaktır. Ä°ç huzurun yolunu bulmak için uzmana baÅŸvuran kiÅŸiye, “Senin mutluluÄŸun bu sahada deÄŸil, ÅŸu sahadadır” yönlendirmesi yapılarak, onun doÄŸru noktalara yönelmesi saÄŸlanmalıdır. Mesela insan penceresinin önündeki gülleri görmez de hayal ettiÄŸi bir gül bahçesine kavuÅŸmak ister. Bu, mutluluÄŸu yanlış yerde aramak demektir.”
MODERN TOPLUMUN EN BÜYÜK SORUNU MUTSUZLUK
Günümüzde modern toplumların en büyük sorununun mutsuzluÄŸa çözüm bulamamak olduÄŸunu belirten Prof.Dr. Nevzat Tarhan, ÅŸunları söyledi.
“Ä°nsanların mutluluÄŸa duydukları ihtiyaç, insanlığın var edildiÄŸi günden baÅŸlar. Modern çaÄŸa kadar etkisini sürdüren ahlaki öÄŸretiler, insana mutlu olmak ile ilgili formüller sunmuÅŸtu. Ancak modern dönemin öngördüÄŸü yaÅŸam tarzı, bu konudaki çaresizliÄŸe çözüm üretemedi. YaÅŸadığımız yüzyılda insanlar depresyona giriyor sonra da tedavi oluyorlar. Ama mutlu olmak depresyondaki birinin tedavi olmasından daha farklıdır.
MUTLULUÄžUN 5 SIRRI
MutluluÄŸun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve mesleki parçalardan oluÅŸan parametreleri olduÄŸunu belirten Prof.Dr. Tarhan, gerçek mutluluÄŸu yakalamak için parametrelerin hepsinin dikkate alınması gerektiÄŸini söyledi. Prof.Dr. Tarhan, ÅŸöyle devam etti:
“Ä°nsanda acıdan kaçma eÄŸilimi vardır. Batılı bilim adamları insanı bağımlılığa iten üç genetik eÄŸilimden bahsetmektedirler. Bunlardan ilki, beyinde dopaminerjik sistemle çalışan yeniliÄŸi arama davranışıyla ilgilidir. Ä°kinci eÄŸilim, serotoninerjik sistemle yürüyen zarardan kaçma yönündedir. Üçüncüsü ise ödül bağımlılığıdır ve insanın hoÅŸuna giden, zevk aldığı ÅŸeyler baÄŸlanmasını ifade eder. Bu içki, kumar olabileceÄŸi gibi cinsellik, teknoloji ya da konfor bağımlılığı da olabilir. Ä°nsanın mutluluÄŸunda bu meyillerin doÄŸru merkeze yönlendirmesi esastır. Yoksa maceraya girer. Hatta bir kiÅŸinin kendini deÄŸiÅŸtirme, geliÅŸtirme, radikal olma hali hep bu durumlarla alakalıdır.
MUTLU OLMAK Ä°ÇÄ°N Ä°YÄ°YE, DOÄžRUYA GÄ°TMEK GEREKÄ°R
Mutlu olmak için, fark edip iyiye doÄŸru gitmek gerekir. Farkındalığın oluÅŸması için biyolojimizi iyi tanımak iÅŸe yarayacaktır. Mesela, mutluluÄŸun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve mesleki parçalardan oluÅŸan parametreleri vardır. EÄŸer gerçek mutluluÄŸu yakalamak istiyorsak, parametrelerin hepsini dikkate almak zorundayız. Bir insanın beden saÄŸlığının yerinde olması mutluluÄŸun tesisi bakımından gereklilik taşır ama yetmez. Çünkü zihinsel mutluluk da önemlidir. Tabii bunları bilmek tek başına yeterli deÄŸildir. MutluluÄŸu hayata geçirmek, duygusal bakımdan desteklemek ve insan iliÅŸkilerine yansıtmak gerekir. Sosyal mutlulukta, aile ve dost çevresi, mesleki mutlulukta iÅŸ çevresi ve iÅŸ hayatı ile uyum önemlidir. Bunların hepsi insanın “mutluyum” demesinin beÅŸ ana kriterini oluÅŸturur” dedi.
KAYNAK: AjansHaber
Henüz yorum yapılmamış.