Sosyal Medya

Dünya

Ermenistan'dan kritik 'Türkiye' açıklaması

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.



BaÅŸkent Erivan'da düzenlenen Uluslararası Medya Forumu'nda konuÅŸan Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki iliÅŸkilere deÄŸindi.

''KAPIYI KAPATTIÄžIMIZ ANLAMINA GELMÄ°YOR''

Sarkisyan, ''Türkiye ile imzalanan protokollerin parlamentodan geri çekilmesi, Türkiye ile uzlaÅŸma kapısını kapattığımız anlamına gelmiyor. Söz konusu protokolleri, Türkiye'nin yürüttüÄŸü politika nedeniyle hayata geçirilmeleri imkansız olduÄŸu için geri çektim. Beklenen sonuca ulaÅŸmadık ve bu konuda kimin suçlu olduÄŸunu herkes biliyor. Ancak bu, Türkiye ile uzlaÅŸma kapısını kapattığımız anlamına gelmiyor. Öte yandan üçüncü bir ülkenin yapıcı olmayan yaklaşımlarının kurbanı olan bir sürece katılmayacağız'' dedi.

CumhurbaÅŸkanı Sarkisyan, 16 Åžubat'ta ''Ermenistan ve Türkiye Arasında Diplomatik Ä°liÅŸkilerin Kurulması Protokolü" ve ''Ermenistan ve Türkiye Arasındaki Ä°liÅŸkilerin GeliÅŸtirilmesi Protokolü''nü parlamentodan geri çekme kararı almıştı.

PROTOKOLLERÄ°N ONAY SÜREÇLERÄ° DONDURULMUÅžTU

Söz konusu protokoller, 2007'de Ä°sviçre'nin ara buluculuÄŸunda baÅŸlatılan süreçte 10 Ekim 2009'da imzalanmıştı. Ä°kili iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesi için çerçeve sunan bu protokoller, iki ülkede de onaylanmaları için ilgili mercilere iletilmiÅŸti. Bu çerçevede, Türkiye, protokolleri TBMM'ye göndermiÅŸti. Ermenistan hükümeti de ilgili mevzuat uyarınca protokolleri önce anayasaya uygunluÄŸunun denetimi için Anayasa Mahkemesi'ne iletmiÅŸ, protokoller daha sonra onaylanmaları için Ulusal Meclis'e sunulmuÅŸtu. CumhurbaÅŸkanı Sarkisyan, 22 Nisan 2010 tarihinde yaptığı açıklamada, protokollerin onay sürecinin dondurulduÄŸunu açıklamıştı. 

"Ermenistan ve Türkiye Arasındaki Ä°liÅŸkilerin GeliÅŸtirilmesi Protokolü"nde, iki ülke arasında "ortak sınır kapılarının açılması", "iki ülkenin dışiÅŸleri bakanları baÅŸkanlığında, hükümetler arası komisyon ve alt komisyonlarının çalışma kurallarını hazırlamak üzere bir çalışma grubunun oluÅŸturulması", "hükümetler arası komisyon ve alt komisyonlarının çalışma kurallarının bakanlar düzeyinde onaylanması" ve "hükümetler arası komisyonun ilk toplantılarının düzenlenmesi" kararlaÅŸtırılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.